Γ. Παπαδόπουλος: Δεν μάς επηρεάζει γεωδυναμικά ο σεισμός στην Κων/πολη (video)

“Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας στη χώρα μας από τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη”, επεσήμανε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, στην εκπομπή της ΕΡΤ “Απευθείας”.

Και εξηγεί: “Αυτός ο σεισμός, με το χαμηλό μέγεθος που είχε, 5,7 είναι ένα χαμηλό μέγεθος, δεν μπορεί να επηρεάσει γεωδυναμικά τη χώρα μας. Δεν ενεργοποιεί ρήγματα”.

Όσον αφορά στους συνειρμούς που γίνονται και τα ερωτήματα που εγείρονται, για τον σεισμό του 99 στην Τουρκία και τον επακόλουθο σεισμό στην χώρα μας είπε:

“Αυτό που έγινε το 99, έγινε με έναν σεισμό 7,5 Ρίχτερ, ο οποίος ήταν εξολοθρευτικός σεισμός στην Τουρκία και 21 μέρες μετά προκάλεσε και τον σεισμό στην Ελλάδα, όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες. Τόσο ο χθεσινός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, όσο και εκείνος του -99 προέρχονται από το ίδιο ρήγμα της Ανατολίας. Αν και είμαι ο πρώτος που μίλησε για το σεισμικό ντόμινο στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι και να ξαναγίνει σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Τουρκία θα μας επηρεάσει ξανά. Πρέπει να συντρέχουν πολλές γεωφυσικές προϋποθέσεις”.

Για το ενδεχόμενο επικείμενου μεγάλου σεισμού στην Τουρκία ο κύριος Παπαδόπουλος ήταν απόλυτος. “Θα έρθει ένας μεγάλος σεισμός αναπόδραστα” και χρειάζεται προετοιμασία. Αυτό προκύπτει όχι μόνο από την ιστορική παρατήρηση (σεισμική δραστηριότητα από την Βυζαντινή περίοδο), αλλά και από μετρήσεις που δείχνουν ότι το ρήγμα της Ανατολίας παραμορφώνεται ασεισμικά (χωρίς να δίνει σεισμούς), αλλά από αυτή την παραμόρφωση καταλαβαίνουμε πιο είναι το δυναμικό του, πως συσσωρεύεται η ενέργεια που θα μας δώσει τον μεγάλο σεισμό. Σε καμία περίπτωση δεν εκτονώνεται η ενέργεια στο ρήγμα  με τα 5,7 Ρίχτερ. Θέλουμε 1.200 σεισμούς των 5,7 Ρίχτερ για να εκτονώσουν ενέργεια που αντιστοιχεί σε 7,5 Ρίχτερ, άρα είναι αδύνατον. Δεν αποκλείεται αντίστοιχα ο 5,7 και να επιταχύνει έναν μεγάλο σεισμό”.

Επιπρόσθετα επισημαίνει, ότι αντί να ανησυχούμε για το ρήγμα της Ανατολίας, θα ήταν χρησιμότερο να επικεντρωθούμε στα ρήγματα του ελλαδικού χώρου καθώς “Οι περισσότεροι σεισμοί στην Ελλάδα, είναι αυτόχθονες. Χρειάζεται να γίνει περισσότερο επισταμένη έρευνα, γιατί είτε δεν τα γνωρίζουμε καθόλου είτε δεν γνωρίζουμε ακριβώς το σεισμικό δυναμικό τους. Με την κρίση των τελευταίων δέκα χρόνων η έρευνα έχει μείνει πίσω”.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος