Γ. Πλακιωτάκης: Αναγκαίο να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα

Με στόχο την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα και τη μείωση των πνιγμών και των ατυχημάτων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης είχε σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού SafeWaterSports, Παναγιώτη Πασχαλάκη, με αφορμή και τη σημερινή επέτειο της Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Πνιγμών και Θαλασσίων Ατυχημάτων.

Η Ελλάδα κατέχει την έκτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πνιγμούς στην θάλασσα, φαινόμενο που τις τελευταίες δεκαετίες έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να αποτελούν τα πιο συχνά θύματα.

Οι συνηθέστερες αιτίες πνιγμού είναι τα καρδιολογικά προβλήματα για τους μεγαλύτερους και η κατανάλωση φαγητού πριν το κολύμπι, που αφορά κυρίως στα μικρά παιδιά.

Να περιορίσει δραστικά το θλιβερό φαινόμενο των εκατοντάδων πνιγμών κάθε καλοκαίρι στη θάλασσα, έχει βάλει ως στόχο από φέτος, το υπουργείο Ναυτιλίας: «Σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη στην πρόληψη των πνιγμών και των θαλασσίων ατυχημάτων. Πρόκειται για μια σημαντική υπενθύμιση που αποκτά ξεχωριστή αξία καθώς η πατρίδα μας έχει 15.147 χιλιόμετρα ακτογραμμής και πολύ μεγάλο αριθμό νησιών» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας προσθέτοντας ότι είναι «αναγκαίο να κάνουμε όλα όσα απαιτούνται ώστε να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα».

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε επίσης ότι «στο πλαίσιο αυτό όραμα του υπουργείου και της SafeWatersSports είναι η δημιουργία των καλύτερων δυνατών πρακτικών, ικανών να καταστούν πιλότος τόσο για την Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα εξής:

Η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του Πληροφοριακού Συστήματος της Λιμενικής Αστυνομίας.

– Η προμήθεια περισσοτέρων από 100 τάμπλετ, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας που θα διενεργήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

– Η ενημερωτική καμπάνια για την ασφάλεια στη θάλασσα των ανθρώπων της 3ης ηλικίας, που αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας, της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Λιμενικού Σώματος, του υπουργείου Υγείας και του SafeWaterSports.

– Οι νομοθετικές αλλαγές που προωθούνται από πλευράς υπουργείου με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα και τις θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής.

– Η δημιουργία του γραφείου «Ψηφιακής Διαχείρισης – Ελέγχου θαλάσσιων δραστηριοτήτων & ασφάλειας στη θάλασσα», εντός της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των ανωτέρω κοινών δράσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του οργανισμού  «SafeWaterSports», Παναγιώτης Πασχαλάκης, είπε ότι «όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας πρωτοπόρο σε θέματα ασφάλειας στο νερό και τη θάλασσα […] Οφείλω να επισημάνω την καθοριστικής σημασίας υιοθέτηση των πρωτοβουλιών μας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για την άμεση ανταπόκριση του στις προσπάθειές μας» τόνισε ο κ. Πασχαλάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα κατέχει την έκτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πνιγμούς στην θάλασσα, φαινόμενο που τις τελευταίες δεκαετίες έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να αποτελούν τα πιο συχνά θύματα.

Οι συνηθέστερες αιτίες πνιγμού είναι τα καρδιολογικά προβλήματα για τους μεγαλύτερους και η κατανάλωση φαγητού πριν το κολύμπι, που αφορά κυρίως τα μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

το 2018 σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ θανάτων από πνιγμό καθώς 413 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα έναντι 357 το 2017.

-το 67% των πνιγμών λουομένων συντελείται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ενώ τα περισσότερα θύματα ανήκουν στην κατηγορία «άνδρας ηλικίας 20-24 ετών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος