“Γερνάει” η Ελλάδα-Συρρικνώνεται η γονιμότητα, λέει μελέτη του ΕΔΚΑ-Ο ρόλος της οικονομικής κρίσης

Αυξάνεται στη μεταπολεμική περίοδο ο πληθυσμός της Ελλάδας, και παράλληλα “γερνάει”. Από 7,6 εκατομμύρια το 1951, ο πληθυσμός έφτασε τα 11 εκατομμύρια το 2014. Ταυτόχρονα, η μέση ηλικία από τα 29 έτη το 1951, έφτασε τα 43 έτη το 2014, σύμφωνα με εργασία του καθηγητή στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διευθυντή του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) Βύρωνα Κοτζαμάνη.

Η μελέτη ερευνά τις τάσεις και τις προοπτικές του πληθυσμού της χώρας και δημοσιεύεται στα “Δημογραφικά Νέα” του ΕΔΚΑ.

Πώς επηρεάζει η οικονομική κρίση τις βασικές δημογραφικές συνιστώσες, όπως τη γονιμότητα και τη θνησιμότητα; Επιταχύνει και πιθανόν ανατρέπει τις μέχρι σήμερα τάσεις εξέλιξής τους. Η πορεία της γονιμότητας φθίνει συνεχώς. Οι δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες οδηγούν σε αναβολή των γεννήσεων. Η μέση ηλικία για την απόκτηση παιδιού είναι σήμερα τα 30 έτη και θεωρείται εξαιρετικά υψηλή, όπως λέει ο Βύρωνας Κοτζαμάνης. Οι γενιές οι οποίες στα χρόνια της κρίσης βρίσκονται στις ηλικίες 25-35, δηλαδή, γυναίκες που γεννήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 και αργότερα, θα έχουν λιγότερα παιδιά για δύο λόγους: εξαιτίας της συρρίκνωσης του χρόνου που έχουν μπροστά τους για να κάνουν παιδιά, και της βιολογικής τους ικανότητας σύλληψης, ικανότητας που μειώνεται ταχύτατα μετά τα 30 χρόνια, όπως αναφέρει η μελέτη.

“Γερνάει” η Ελλάδα-Συρρικνώνεται η γονιμότητα, λέει μελέτη του ΕΔΚΑ-Ο ρόλος της οικονομικής κρίσης

Παράλληλα, συνεχίζεται η τάση αύξησης της ατεκνίας, η αύξηση, δηλαδή, του ποσοστού των γυναικών που δε θα κάνουν παιδί, καθώς και η συρρίκνωση των πολύτεκνων οικογενειών.

Η κρίση στο δημόσιο σύστημα υγείας και η μείωση του εισοδήματος ευρύτατου τμήματος του ελληνικού πληθυσμού, λέει ο κ. Κοτζαμάνης, θα έχουν πιθανότατα επιπτώσεις και στην υγεία και τη μακροζωία του. Ήδη, έχει επιβραδυνθεί, και σύντομα πιθανότατα θα ανακοπεί, η μέχρι τώρα μακροχρόνια τάση αύξηση του προσδόκιμου ζωής στη γέννηση, και επιπλέον, θα αυξηθούν την επόμενη δεκαετία τα χρόνια ζωής σε κακή κατάσταση υγείας πριν από τον θάνατο.

Τι προβλέπει η μελέτη για το άμεσο μέλλον;

Το 2025, ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι κατά 300.000-400.000 λιγότερος σε σχέση με το 2015, οι άνω των 65 θα υπερβούν το 22% του συνολικού πληθυσμού, τα ισοζύγια γεννήσεων-θανάτων και εισόδων-εξόδων μεταναστών θα είναι αρνητικά, ενώ το ειδικό βάρος των αλλοδαπών δε θα μεταβληθεί σημαντικά, και θα παραμείνει κοντά στο 10% του πληθυσμού.

πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
Φωτό: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος