Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος δικηγόρος μιλά στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για τις ποινές και τα ελαφρυντικά των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής.

Πέφτει η αυλαία έπειτα από 5,5 χρόνια στις 7 Οκτωβρίου ημέρα που ξεκίνησε η διαδικασία της έκδοσης απόφασης. Αναμένεται η ετυμηγορία επί των ποινών σε μια ιστορική δίκη. Η Δικαιοσύνη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και καταδικάζει την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. «Ο ποινικός κώδικας ορίζει συγκεκριμένες περιπτώσεις τις οποίες μπορεί να αναγνωριστεί μια ελαφρυντική περίσταση. Αυτό όμως είναι στην κρίση του δικαστηρίου, αν το δικαστήριο κρίνει ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος δεν υπάγεται σ’ αυτές ακόμα και αν τις επικαλείται το δικαστήριο μπορεί να αποκρύψει την αναγνώριση αυτών των περιστάσεων όπως και έκανε για αυτούς που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», αναφέρει ο Δ. Αναστασόπουλος.

«Το πλαίσιο ποινής είναι 5-15 χρόνια, το δικαστήριο μπορεί να κινηθεί στο ανώτατο πλαίσιο όταν δεν έχει αναγνωριστεί ελαφρυντική περίσταση», συμπληρώνει.

«Θεωρητικά το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να μην οδηγήσει κανένα σήμερα στη φυλακή αν χορηγήσει ποινές. Έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει αναστολή υπό όρους», τονίζει ο Κος Αναστασόπουλος.

«Εφόσον κάποιος έχει διωχθεί η καταδικαστεί για αδικήματα όπως είναι η εγκληματική οργάνωση υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας, να μην μπορεί δηλαδή κάποιος να θέσει υποψηφιότητα εφόσον έχει κριθεί ένοχος», καταλήγει ο δικηγόρος.

Μοιράσου το άρθρο: