Με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για 667 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας και οκτώ ακόμα θανάτους άρχισε την Τρίτη την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, το κρίσιμο σημείο του συστήματος υγείας παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, καθώς οι διασωληνωμένοι ανέρχονται συνολικά σε 87.

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως τις τελευταίες ημέρες, το πρώτο χαρακτηριστικό είναι ότι επιδημιολογική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών σε ποσοστό 60-70% περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10-20% τις τελευταίες ημέρες ως προς τη συμμετοχή της στην επιδημία.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι ότι υπάρχουν αρκετές εστίες μετάδοσης εκτός Αττικής που αφορούν αρκετά περισσότερο από το 50% των λοιμώξεων που καταγράφονται.

Από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, επίσης αυξημένη συμμετοχή στην επιδημική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα των 40-64 ετών με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

Παρ’ όλα αυτά, την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να μειώνεται το ποσοστό της συμμετοχής της στην επιδημία, υπέρ της ηλικιακής ομάδας των 18-39 ετών.

Η ηλικιακή ομάδα 1-18 ετών παραμένει σε ποσοστό 40-50% χαμηλότερο από το αναμενόμενο και η ομάδα άνω των 65 ετών να βρίσκεται μεσοσταθμικά σε 40% χαμηλότερη συμμετοχή από την αναμενόμενη.

Με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας απευθύνουμε ειδική έκκληση στα άτομα 18-40 ετών να προσέχουν ιδιαίτερα, να χρησιμοποιούν τη μάσκα και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό με όσους δεν ανήκουν στον στενό κύκλο τους, υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση που υπάρχει μετά από τόσους μήνες πανδημίας, ωστόσο η πράξη έχει δείξει ότι με μικρές σχετικά θυσίες θα μπορούμε να κάνουμε την μεγάλη διαφορά για την επιδημία και τους συνανθρώπους μας. Φοράμε μάσκα κρατάμε αποστάσεις αποφεύγουμε συγχρωτισμό με αγνώστους. Ο ιός σε μεγάλο ποσοστό δεν προκαλεί συμπτώματα και ο πιο βασικός τρόπος για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης είναι να θεωρούμε τους εαυτούς μας δυνητικούς φορείς», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα όσα λέγονται για την ομάδα αίματος 0, τόνισε ότι οι άνθρωποι που έχουν αυτή την ομάδα αίματος δεν είναι άτρωτοι στον κορονοϊό. Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους καπνιστές, σημειώνοντας πως διατρέχουν δύο φορές υψηλότερο κίνδυνο για βαριά νόσο και τους κάλεσε να απέχουν από τη συνήθεια του καπνίσματος αυτή την περίοδο.

Επίσης, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην επιλογή της Αθήνας για την εγκατάσταση των γραφείων του ΠΟΥ για την ποιότητα υγείας και ασφάλειας των ασθενών.

«Η επιλογή της Αθήνας σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για την πανδημία, ο συμβολισμός της απόφασης σε σχέση με το σχετικά καλό επιδημιολογικό προφίλ της χώρα μας μέχρι τώρα, δίνει σε όλους μας το κουράγιο να συνεχίσουμε τον μακρύ και δύσκολο δρόμο που έχουμε ακόμη να διανύσουμε μέχρι τη λήξη της πανδημίας», είπε.

Μοιράσου το άρθρο: