Ένα αιωνόβιο πεύκο, που μεγαλώνει μέσα στην εκκλησία της Παναγίας, στη Σαμαρίνα των Γρεβενών. Φύτρωσε μέσα στον ιερό ναό πριν από 100 χρόνια, και τώρα βγαίνει από την οροφή της εκκλησίας, η οποία χρονολογείται από το 1800.

Φανερά συγκινημένος ο πατέρας Ευθύμιος ανακοινώνει στους πιστούς ότι τελεί την τελευταία λειτουργία για τα επόμενα δυο χρόνια, καθώς θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναστήλωσης του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σαμαρίνα Γρεβενών που χρονολογείται το 1800 και εμφανής είναι ο κίνδυνος κατάρρευσης.

Άξιο πορείας το πεύκο που είναι στη στέγη του ναού και συγκεκριμένα πάνω από το ιερό περισσότερα από 100 χρόνια. Κάτοικοι και επισκέπτες κάνουν λόγο για θαύμα. Άλλωστε δεν είναι λίγοι και οι θρύλοι που ακούγονται για το δέντρο που στέκεται αγέρωχο στη μεγάλη Παναγιά τους. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Σαμαρίνας, Γιάννης Λυγουράς Γρεβενών ανέφερε ότι ανέβηκε κάποιος επάνω, γιατί φοβόταν μην πέσει η Εκκλησία και μέσα σε 40 μέρες λέγεται ότι πέθανε και από τότε μέχρι σήμερα δεν το ακουμπούσε και δεν το ακουμπά κανένας.

Οι ρίζες του πεύκου δεν φαίνονται μέσα από το ιερό και κάθε χειμώνα με το χιόνι που πέφτει στο ορεινό χωριό των Γρεβενών σε συνδυασμό με το βάρος του πεύκου που μεγαλώνει κάθε χρόνο έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην στατικότητα του ναού με τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου

Μοιράσου το άρθρο: