Mε εργασιακά αιτήματα στην ατζέντα τους, τόσο οι σχολικές καθαρίστριες, όσο και οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις την Πέμπτη 6/2/2020.

Με μία συντονισμένη παρέμβαση, 25 πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα, πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό σε κτίρια Υπουργείων και Οργανισμών στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα εκατοντάδες σχολικές καθαρίστριες βρέθηκαν έξω από το κτίριο του Υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, έξω από το κτίριο του Υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, έξω από το κτίριο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στην οδό Αχαρνών και έξω από το κτίριο του Υφυπουργείου Οικονομικών στην οδό Πανεπιστημίου.
Ακολούθησε κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «9500 συμβασιούχες/οι στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων, προσπαθούν εδώ και 6 μήνες να συναντηθούν με τους αρμόδιους Υπουργούς δίχως καμία ανταπόκριση. Σε μια εποχή που οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση και τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, είναι κοινωνικά ανάλγητο και επικίνδυνο να μην βρίσκουν χρόνο οι Υπουργοί Παιδείας και Εσωτερικών να ακούσουν την αγωνία των εργαζομένων που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον απολύμανσης αυτών των ευαίσθητων χωρών. Άραγε οι Υπουργοί γνωρίζουν ότι οι εγκύκλιοι τους, με τις οδηγίες προς τα σχολεία είναι ανεφάρμοστες, αφού δεν διατίθενται στο προσωπικό καθαριότητας τα απαιτούμενα μέσα και υλικά; Ξέρουν ότι είμαστε 9500 απλήρωτες για το μήνα Ιανουάριο και δεν έχουμε ούτε χρήματα για εισιτήριο να προσέλθουμε στην εργασία; Είναι σωστό να είμαστε 19 χρόνια όμηροι, δίχως να δικαιούμαστε καν άδεια μητρότητας και ασθενείας»;

To EKΘ

Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: «στηρίζει τις σχολικές καθαρίστριες που προχωρούν σε 48ωρη απεργία στις 6 & 7 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας τις θέσεις εργασία τους, αξιοπρεπείς μισθούς και την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο του ζητάει από τις σχολικές καθαρίστριες να βάλουν πλάτη λόγω… εποχικής γρίπης, την ίδια ώρα που εκείνο επιλέγει να γυρίζει την πλάτη του στις εργαζόμενες που εδώ και μήνες περιμένουν να γίνουν δεκτές από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, προκειμένου να θέσουν τα προβλήματα του κλάδου τους.

Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων που καθημερινά δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα προκειμένου οι σχολικές αίθουσες να είναι καθαρές και έτοιμες να υποδεχθούν τα παιδιά και τους καθηγητές στα σχολεία, είναι αδιανόητο να εισπράττουν την αβεβαιότητα και την απλήρωτη εργασία.

Στηρίζουμε τον αγώνα τους για μόνιμη δουλειά για καθαρά σχολειά».

Το Συντονιστικό Αγώνα Εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «προχώρησε την Πέμπτη 6/2 σε κατάληψη στη Διοίκηση του ΟΑΕΔ. Η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο του αγώνα μας για την ανανέωση των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων, ενάντια στις απολύσεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η παραμονή μας στις θέσεις που εργαζόμαστε είναι απαραίτητη για τη ζωή και την εξυπηρέτηση των πολιτών! Οι καθυστερήσεις στις συντάξεις, στην έκδοση ΕΦΑΠΑΞ, αδειών από υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ, η κακή λειτουργία συνολικά του τομέα της δημόσιας υγείας, των υπόλοιπων υπουργείων και δημόσιων φορέων, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη προσωπικού, που έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες άλλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις περικοπές στο δημόσιο ειδικά τα χρόνια των μνημονίων. Είμαστε εργαζόμενες/οι που καλύπτουμε θέσεις σε 220 φορείς του δημόσιου τομέα, προσφέροντας μια ελάχιστη «ανακούφιση» από την ασφυκτική υποστελέχωση».
Μάλιστα καλούν σε συνέλευση το Σάββατο 8/2 στις 12.30 στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α, τρίτος όροφος) για να προγραμματίσουν τις επόμενες δράσεις τους.

Μεταξύ των αιτημάτων τους είναι:
«Άμεση ανανέωση-παράταση της σύμβασής μας για χρονική διάρκεια ίση με την αρχική προκήρυξη (12 μήνες) για το ήδη υφιστάμενο προσωπικό. Άμεση αναγνώριση προϋπηρεσίας και ένσημα για όλες/ους!
-Να σταματήσει η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
-Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους/ες τους/τις άνεργους/ες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να δοθεί επίδομα τώρα σε όσους/ες συναδέλφους/ισσες του προγράμματός μας έληξε η σύμβασή τους, μέχρις ότου ανανεωθεί.
-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας! Ίση αντιμετώπιση των εργαζομένων. Ίση αμοιβή για ίση εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ίσα δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες και τις εγκύους.
-Στελέχωση των Υπουργείων, των δημόσιων υπηρεσιών και των δήμων με μόνιμο και σταθερό προσωπικό.
-Καμία απόλυση συναδέλφου/ισσας.
-Καμία συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Καμία ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων. Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στους δημόσιους φορείς.
-Λεφτά για τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι για τα πλεονάσματα».

Μοιράσου το άρθρο: