φωτο αρχείου - Μόρια

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει η αποσυμφόρηση των νησιών, μέσω της επιτάχυνσης των επιστροφών και της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Αναταράξεις στα νησιά προκαλεί η δημιουργία των νέων κλειστών δομών για τους μετανάστες, καθώς οι τοπικές κοινωνίες εξακολουθούν να ζητούν την ανάκληση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δήλωσε: «Είχαμε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα αποσυμφόρησης 20.000 επομένως μας απομένουν άλλες 11.000. Σκοπός μας είναι να φτάσουμε τους 200 την εβδομάδα. Κάθε Παρασκευή έχουμε πει κάνουμε επιστροφές. Στόχος μας παραμένει οι 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020».

«Η ΠΝΠ μας δίνει δικαίωμα να νοικιάσουμε υποχρεωτικά εκτάσεις για τρία χρόνια», ανέφερε ο Νότης Μηταράκης-Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας: «Και δε φτάνει που έκανε την ΠΝΠ με ανοιχτή Βουλή γιατί δεν θα τους ψήφιζαν ούτε οι βουλευτές τους. Το κυριότερο είναι ότι δε θα λύσουν το πρόβλημα».

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης – υπουργός εμπορικής ναυτιλίας, δήλωσε ότι: «Η δημιουργία των κλειστών δομών εξυπηρετεί το σκοπό της αποσυμφόρησης διότι τα κλειστά κέντρα θα είναι πιο οργανωμένα, με πιο ποιοτικές συνθήκες».

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει τους 36 δήμους που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού, εκταμιεύοντας άμεσα περίπου 9.500.000 ευρώ.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πάντως αποφάσισε να διακόψει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για επίταξη εκτάσεων γης.

Όπως δήλωσε ο Κώστας Μουτζούρης – Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: «Μιμηθήκαμε, ακολουθήσαμε την ίδια ενέργεια που έκανε πρώτη η κυβέρνηση, προχθές τρεις μέρες πριν τη συνάντηση την προκαθορισμένη της Πέμπτης ανακοίνωσε μονομερώς μέτρα με τα οποία αντιδρούσαμε»

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Παπαρίσβας, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Μυτιλήνης, δήλωσε: «Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να σταματήσει ο διάλογος μεταξύ πολιτείας και τοπικών αρχών».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σύλλογοι νησιωτών έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα.

Στον Έβρο

Εκτός από τη θάλασσα, οι μετανάστες περνούν στην Ελλάδα και από τον Έβρο. Οι ροές έχουν μειωθεί με τον φράχτη που έχει στηθεί, ωστόσο υπάρχουν εκατοντάδες δύσβατα περάσματα που είναι πρακτικά αδύνατον να ελεγχθούν. Τα δίκτυα των διακινητών είναι καλά οργανωμένα.

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου, Μαρία Σταθοπούλου, Μάριος Κωνσταντινίδης, Θοδωρής Πυλιώτης, Χάρης Ζαβουδάκης

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: