Η Ελληνίδα κυβερνήτης των τρένων (video)

Με μια της κίνηση ξεκινά και σταματάει τρένα. Μία σκέψη, μία απόφαση. Περιθώριο λάθους δεν υπάρχει. Μια γυναίκα στη διαχείριση κυκλοφορίας των τρένων . Όχι πρόσφατα αλλά από το 1995. Θέλει πραγματικά κότσια να μπεις σε ένα κατ εξοχήν ανδροκρατούμενο επάγγελμα και όχι μόνο να επιβιώσεις αλλά και να διακριθείς.

Χρειάζεται αυτοσυγκέντρωση , αποφασιστικότητα εμπειρία και ψυχραιμία , λέει στον Γιώργο Καρυωτάκη, με αφοπλιστικό  χαμόγελο, η κα Ευγενία Παπαγεωργίου Σταθμάρχης στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας του ΟΣΕ.
Αυτό που όμως είναι ακόμα πιο δύσκολο είναι να είσαι «Σταθμάρχης στην οικογένεια» εξηγεί η κα Παπαγεωργίου αναδεικνύοντας τον δύσκολο ρόλο της εργαζόμενης γυναίκας. Στην Ελλάδα του 2018 οι γυναίκες, διεκδικούν και παίρνουν «με το σπαθί τους» τη θέση που τους ανήκει σε μια κοινωνία απαιτητική και εξόχως ανταγωνιστική.
Σήμερα εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ημέρα της γυναίκας . Χρόνια τους πολλά .

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση της διαμαρτυρίας του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη.

Οι γυναίκες στην Ελλάδα  βγαίνοντας  από  το σπίτι , ουσιαστικά τη δεκαετία του 70 άρχισαν να καταρρίπτουν τα ανδρικά «οχυρά» το ένα μετά το άλλο. Πολλές είναι αυτές που διακρίθηκαν ως επαγγελματίες , επιχειρηματίες  αλλά και όσες ασχολήθηκαν με την τέχνη και την πολιτική.

Και σήμερα όμως η διάκρισή τους σε κάποιο τομέα παραμένει αξιοσημείωτη. Παράδειγμα ο Δήμος Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1869 και χρειάστηκε να περάσουν 148 χρόνΗ Ελληνίδα κυβερνήτης των τρένων (video)ια για να εκλεγεί μια γυναίκα, η Καλυψώ Γούλα, ως η πρώτη πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Η ίδια  σχολιάζει το γεγονός ως εξής :

«Είμαι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του οργάνου στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό από μόνο του μου προκαλεί μια θλίψη, καθώς φτάσαμε στο 2017 -χρονιά της εκλογής μου στη θέση- για κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο» ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η κ. Γούλα, χαρακτηρίζοντας τιμή το γεγονός ότι αυτό το διάστημα το προεδρείο του κεντρικού δήμου απαρτίζεται όχι από μία, αλλά από τρεις γυναίκες.

Επάγγελμα …ιατροδικαστής

Ίσως ένα από το πιο δύσκολα επαγγέλματα καθώς οι ιατροδικαστές  κιινούνται συνήθως σε νεκροτομεία, ιατρεία και δικαστήρια. Χρειάζεται να έχουν καθαρό μυαλό και προσήλωση σε αυτό που κάνουν προκειμένου να ρίχνουν άπλετο “φως” και στις πιο μυστήριες υποθέσεις.

Στις δυσκολίες του επαγγέλματος του ιατροδικαστή αναφέρθηκε η επίκουρη καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Λήδα Κοβάτση.Η Ελληνίδα κυβερνήτης των τρένων (video)

«Οι γυναίκες είναι τα πιο σκληρά και ανθεκτικά πλάσματα στον πλανήτη και πιο πειθαρχημένες σε σχέση με τον άντρα. Η μεγάλη ιδιαιτερότητα του δικού μας επαγγέλματος είναι πως δεν υπάρχει κανένα ωράριο, δεν υπάρχει προσωπικός χρόνος και κανενός είδους σεβασμός στον χρόνο της οικογένειας. Δεν υπάρχει ούτε ώρα, ούτε μέρα ελεύθερη καθώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να χτυπήσει το τηλέφωνο για ένα περιστατικό» υποστηρίζει η κ. Κοβάτση.

Το πιο δύσκολο για την κ. Κοβάτση είναι όταν καλείται να αντιμετωπίσει περιστατικά με θύματα παιδιά. «Δεν μπορώ τα περιστατικά, όταν είναι μικρά παιδιά. Ταυτίζομαι, όπως θα ταυτιζόταν και ο οποιοσδήποτε άνδρας».

Η ιατροδικαστής υποστηρίζει πως για να συνδυαστεί η μητρότητα με τέτοιου είδους επαγγέλματα, καθώς η ίδια είναι μητέρα δύο αγοριών, απαιτείται υποστήριξη από τον περίγυρο. «Είναι δύσκολος ο συνδυασμός καθώς δεν υπάρχει σεβασμός στον προσωπικό χρόνο. Θα ήθελα να μην γράφω ιατροδικαστικές εκθέσεις τα απογεύματα και να γράφω εκθέσεις με τα παιδιά μου» συμπληρώνει.

Στη “μάχη” με τους εγκληματίες

Είναι μία από τις μόλις πέντε γυναίκες της ομάδας ΔΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία έξι χρόνια βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους για την πάταξη της εγκληματικότητας. Η αρχιφύλακας Βαρβάρα Καράμαλα, προστάτιδα μονογονεϊκής οικογένειας, προσπαθεί να συνδυάσει την αγάπη της προς τη δουλειά και τον 8χρονο γιο της.Η Ελληνίδα κυβερνήτης των τρένων (video)

«Είναι επιλογή μου να βρίσκομαι σε μάχιμη υπηρεσία, στην ομάδα ΔΙΑΣ. Στη Θεσσαλονίκη είμαστε μόνο πέντε γυναίκες, γεγονός που σημαίνει πως ίσως υπάρχει μόλις μία γυναίκα σε κάθε βάρδια. Οι άντρες συνάδελφοι μας συμπεριφέρονται άψογα, σαν να είμαι μια από αυτούς» ανέφερε η κ. Καράμαλα στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

«Πρέπει να αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις κι εγώ χαίρομαι που είμαι στην υπηρεσία της δίκυκλης αστυνόμευσης. Κάθε φορά που τελειώνω το ωράριο μου σκέφτομαι πως έκανα αυτό που πρέπει για το παιδί μου και τους συμπολίτες μου» πρόσθεσε.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Καρυωτάκης 

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος