Η καύση των πέλετ συνεπάγεται αυξημένα επίπεδα κινδύνου μόλυνσης από τον κορονοϊό, καθώς συμβάλλει στην αερομεταφορά των σωματιδίων του ιού, σε αντίθεση με τα ενεργειακά τζάκια, τόνισε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ3, «Κάθε Μέρα Ελλάδα». Όπως εξήγησε, η μικρή διάμετρος των σωματιδίων, καθιστά ταχύτερη την μεταφορά του ιού, επομένως η απόσταση των 2 μέτρων δεν κρίνεται επαρκής, ενώ παραμένει και για περισσότερο χρόνο στην ατμόσφαιρα.

Ειδικότερα, ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε  πως τα ενεργειακά τζάκια, λόγω της μικρής εκπομπής του αέρα στον εσωτερικό τους χώρο, επιβαρύνουν λιγότερο την ατμόσφαιρα σε σύγκριση με τα ανοιχτά τζάκια και τις σόμπες. Έκανε, επίσης, λόγο για την αναγκαιότητα αύξησης των ενεργειακών επιδοτήσεων κατά τους χειμερινούς μήνες, κυρίως στα αστικά κέντρα, με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί η καύση ξύλων και πέλετ.

Όπως τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους. Σε ένα ποσοστό 20% μεταφέρεται με αεροζόλ, σε ένα 20-30% μέσω σταγονιδίων, ενώ στο μεγαλύτερο ποσοστό μεταδίδεται μέσω των επιφανειών.

 

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ3

Μοιράσου το άρθρο: