Με αντίπαλο το φόβο και σύμμαχο το υψηλό αίσθημα καθήκοντος οι άνθρωποι με τις πράσινες στολές – οι νοσηλεύτριες και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία- ανεβαίνουν καθημερινά το δικό τους Γολγοθά. Στα όρια της εξάντλησης και με περιορισμένα μέσα προστασίας, βρίσκουν τη δύναμη να στείλουν χαμόγελο συμπαράστασης σε όσους ασθενούν. Την ίδια ώρα, πρόθυμοι να παράσχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση σε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε είναι οι εθελοντές. Πολίτες κάθε ηλικίας και από διάφορα κοινωνικά στρώματα δείχνουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους στους αστέγους που περνούν το δικό τους Γολγοθά.

Λίγο πριν μπεις σε θάλαμο covid o χρόνος σταματά. Νιώθεις τα πόδια σου να λυγίζουν. Η ανάσα σου κόβεται. Δεν είναι η μάσκα και η στολή που σε εμποδίζουν. Είναι ο Φόβος, λέει η Αναστασία.

Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες στα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, δίνουν μια καθημερινή μάχη. Κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να βοηθήσουν όσους νοσούν, με πολλές ελλείψεις σε ατομικά μέσα προστασίας αλλά και σε έμψυχο δυναμικό.

«Πριν μπω στην μονάδα κάνω το σταυρό μου, λέω βοήθα μας να βγάλουμε αυτή την βάρδια όχι μόνο τώρα με την πανδημία, πάνω από εμάς είναι μια ανώτερη δύναμη πείτε την όπως θέλετε εσείς, μόνο η αγάπη για τον συνάνθρωπο μας κρατάει ζωντανούς εκεί να αντέχουμε και την έλλειψη προσωπικού και υλικών να αντιμετωπίζουμε και τον φόβο» τονίζει.

«Η δουλειά» λέει η Ελένη «νοσηλεύτρια σε μεγάλο νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα είναι σκληρή. Απαιτεί πολλές ώρες μέσα στα ερημωμένα νοσηλευτήρια με τη μυρωδιά της αγωνίας και του θανάτου να πλανάται παντού …

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτόγνωρο» προσθέτει «δεν έχουμε από αντισηπτικά γάντια φέρνουν με το σταγονόμετρο. Καταλαβαίνω ότι πρέπει να δώσουν σε όλα τα νοσοκομεία αλλά και εμείς ζούμε με το φόβο».

Το υγειονομικό προσωπικό ρισκάρει τη ζωή του για να βοηθήσει όσους υποφέρουν. Γιατροί και νοσηλευτές έχουν βγει θετικοί στον covid19 σε αρκετά νοσοκομεία και νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

«Ευτυχώς βγήκα αρνητικός μέχρι να βγει το τεστ ήμουνα στο σπίτι αλλά νοσούν συνάδελφοι», λέει ο Λάμπρος.

Σε πολλά σκίτσα οι νοσηλευτές με τους γιατρούς απεικονίζονται σαν τους υπερήρωες που αντιμάχονται τον κορονοϊό. Άλλωστε «οι άγιοι είναι ντυμένοι στα λευκά», όπως λέει η επιγραφή σε ένα μνημείο στην Γιουχάν προς τιμήν τους.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα, Μάριος Κωνσταντινίδης

Μοιράσου το άρθρο: