Νέο  τοπίο, πιο κοντά στην κανονικότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, καθώς ανεβάζουν ρολά οι επιχειρήσεις εστίασης, καφέ και μπαρ, απελευθερώνονται οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ανοίγουν πανιά τα σκάφη αναψυχής και επαναλειτουργούν οι οργανωμένες ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις και ανοιχτές δομές Πρόνοιας. Οπως επισημαίνει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, με βάση συγκεκριμένους κανόνες που θα προσδιοριστούν σύντομα, θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης. Αύριο ξεκινά το τέταρτο στάδιο των μέτρων, προχωράμε με ιδιαίτερη προσοχή, για να μείνουμε ασφαλείς, ανέφερε στην τελευταία ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς. Περισσότερες από 30 χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης, εστιατόρια,ταβέρνες και καφέ,επανεκκινούν και περισσότεροι από 300.000 εργαζόμενοι επιστρέφουν στην εργασία τους, υπό τις νέες πρωτόγνωρες συνθήκες.

Έως 6 άτομα στα τραπέζια, τραπεζομάντιλα μιας χρήσης, καλαμάκια τυλιγμένα, ατομικά αλατοπίπερα, είναι μερικά μόνο από τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις. Με μάσκες οι εργαζόμενοι στο σέρβις και βεβαίως αντισηπτικό σε εμφανή σημεία. Με μεζούρες μετρούν τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων οι επιχειρηματίες στους οποίους και δόθηκε η δυνατότητα να καταλαμβάνουν με τα τραπεζοκαθίσματα τους επιπλέον χώρο, όπου αυτό είναι εφικτό, χωρίς να επιβαρύνονται με πρόσθετα δημοτικά τέλη ενώ για όσους δεν υπάρχει χωροταξικά η δυνατότητα, οι δήμοι θα μπορούν να μειώσουν τα τέλη προς τις επιχειρήσεις έως και 50%.

Τέλος στην αναμονή όσων θέλουν να ταξιδέψουν με πλοία

Από το λιμάνι του Πειραιά για αύριο έχουν προγραμματιστεί 7 δρομολόγια, για Κρήτη Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Πριν από την επιβίβαση στο πλοίο, οι ταξιδιώτες θα θερμομετρούνται υποχρεωτικά και θα φορούν μάσκα.

Στα καθίσματα ανά τριάδα αναλογεί πλέον ένας επιβάτης.

Στο 100% είναι οι πληρότητες βάσει των κρατήσεων για τις δύο πρώτες μέρες απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών για τα νησιά των Σποράδων. Αυτό που προβληματίζει ωστόσο είναι το υψηλό κόστος των εισιτηρίων.

Περίπου 800 επιβάτες κατά μέσο όρο, ταξίδεψαν με πλοία της γραμμής προς το Ηράκλειο, το επταήμερο μετά την άρση των περιορισμών μετακίνησης στο νησί.

Το νέο πρωτόκολλο για ταξίδια με πλοία ισχύει μέχρι τις 15 Ιουνίου.

«Η Πολιτεία έχει κάνει το καθήκον της. Παρέχει ευελιξία στους εργοδότες και οικονομική κάλυψη στους εργαζόμενους. Προσωπικά περιμένω, τώρα, και από τους επιχειρηματίες -ιδίως του Τουρισμού- να ανταποκριθούν και να ανοίξουν τις εγκαταστάσεις τους. Γιατί έχουν κι αυτοί το δικό τους μερίδιο κοινωνικής ευθύνης.

Από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από την 1η Ιουλίου προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Αρχικά, το «πράσινο φως» για να στείλουν τουρίστες, μέσω πτήσεων ή και οδικώς θα πάρουν περίπου 20 χώρες, που καταγράφουν χαμηλή διασπορά του ιού.

 Τρεις υγειονομικές ζώνες για τα νησιά 

  • Α ΖΩΝΗ: 10 νοσοκομεία με 79 κλίνες για τα βαριά περιστατικά
  • Β ΖΩΝΗ: 9 νοσοκομεία με απλές κλίνες για ήπια περιστατικά Covid-19
  • Γ ΖΩΝΗ: Στελέχωση και εξοπλισμός των περιφερειακών ιατρείων και Κέντρων Υγείας σε κάθε νησί για την πρώτη υποδοχή ενδεχόμενων κρουσμάτων

«Θωρακίζονται οι τουριστικοί προορισμοί»

Από τον Ιούνιο θα λειτουργούν εργαστήρια για διαγνωστικά τεστ σε 20 νησιά, ανάλογα με την επισκεψιμότητα.

Θα λειτουργεί επίσης, αποκλειστική κλινική covid – 19 σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς σε Αττική και Περιφέρεια.

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου, Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Σωτήρης Αργύρης, Χάρης Ζαβουδάκης

Μοιράσου το άρθρο: