Η ναζιστική κατοχή στη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης by Rembrandt and the Cat

Αναζητώντας τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώθηκε στη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης το τραυματικό βίωμα της ναζιστικής κατοχής, ο φιλόλογος, κ. Μάριος Μώρος, εξετάζει το έργο καταξιωμένων πεζογράφων της πόλης, όπως είναι ο Νίκος Κοκάντζης, ο Νίκος Μπακόλας, ο Περικλής Σφυρίδης, η Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, ο Τόλης Καζαντζής, ο Γιώργος Ιωάννου αλλά και ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Φόβος, εκτοπισμοί, πείνα και οδυνηρές απώλειες, προσεγγίζονται με διαφορετικούς τρόπους, συνθέτοντας το σκοτεινό τοπίο μιας εποχής. Κατά τη διάρκεια αυτής της διερεύνησης,  ο κ. Μώρος αρχικά εξετάζει τη συναρπαστική όσο και περίπλοκη σχέση της Ιστορίας με τη Λογοτεχνία, αναφέροντας όλες τις θεωρητικές εξελίξεις μέχρι και το τέλος του 20ου αιώνα, ενώ εξετάζονται οι δεσμοί της Λογοτεχνίας με τη μνήμη, την ατομική, την οικογενειακή, την συλλογική. Παράλληλα, μέσω των τραυματισμένων από τα γεγονότα ηρώων των έργων που μας απασχολούν, γίνεται αναφορά και στο «τραύμα», στο άχθος της Ιστορίας που φέρουν οι συγγραφείς, οι οποίοι δεν είναι καθόλου «αθώοι από Ιστορία» για να αφήσουμε στην συνέχεια το έργο τους να μιλήσει για όλα εκείνα που άλλαξαν για πάντα την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης.

Ο Μάριος Μώρος ανήκει σε μια νέα γενιά φιλολόγων που με τη φρέσκια τους ματιά ανανεώνει και τη δική μας πρόσληψη σε κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη νεοελληνική λογοτεχνία, εκπονώντας διπλωματική εργασία, με θέμα τις αναφορές βιωματικών πεζογράφων του βορειοελλαδικού χώρου στη Γερμανική Κατοχή. Το διδακτορικό του έχει θέμα την παρουσία βιβλικών μύθων στη μεταπολεμική ποίηση, και πιο συγκεκριμένα εστιάζει στο πρόσωπο του Χριστού. Το 2019 πήρε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Παράλληλα συνεχίζει τις σπουδές του στο τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Το 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο του “Πέρα από τις ισχνές αγελάδες. Μελετήματα για την ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου”, από τις εκδόσεις «Ιανός». Το 2019 συμμετείχε στην έκδοση της, άγνωστης εν πολλοίς, ποιητικής συλλογής του Στρατή Μυριβήλη, Μικρές Φωτιές, των εκδόσεων της «Εστίας», γράφοντας το επίμετρο της έκδοσης, «Οι Μικρές Φωτιές κι οι εποχές τους». Το 2020 κυκλοφόρησε σε δική του επιμέλεια από την «Εστία» ο τόμος με τα διηγήματα του κοζανίτη μεσοπολεμικού  πεζογράφου, Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη, Ιβάν Τσέρμσκι και άλλα διηγήματα.

Πλατφόρμα Zoom/ ώρα: 19:00 /συμμετοχή: 7 ευρώ /κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ REMBRANDT AND THE CAT

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος