Η νέα τάξη πραγμάτων στην Αγορά Εργασίας (εκπομπή ΔΕΚΑ)

Για τη νέα τάξη πραγμάτων στην αγορά εργασίας στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, το μέτρο της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, το ευρωπαϊκό μοντέλο και τις παρεμβάσεις του κράτους για τη συγκράτηση της ανεργίας, μίλησαν στον Φάνη Παπαθανασίου και τη Νικόλ Λειβαδάρη οι καλεσμένοι της εκπομπής “10”, στην ΕΡΤ1, το βράδυ της Τρίτης.

Διαβάστε αποσπάσματα των δηλώσεων τους:

Κωνσταντίνος Κυρανάκης
–  Βουλευτής ΝΔ:

“Το πρόγραμμα SURE είναι ακόμα ένα λιθαράκι στην προσπάθεια που κάνουμε για τη στήριξη της οικονομίας και των θέσεων εργασίας. Είναι σαφής η προτεραιότητα της Κυβέρνησης να στηρίξει την εργασία και όχι την ανεργία”

Η προσπάθεια μας για περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια θα συνεχιστεί. Υποδεχόμαστε με θέρμη την Γαλλογερμανική πρόταση η οποία κάνει λόγο, όχι για δάνειο αλλά για επιχορήγηση.

“Εμείς θέλουμε ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο κράτος με λιγότερους φόρους για να μπορέσει να πάρει ανάσα η μικρομεσαία επιχείρηση αλλά και ο εργαζόμενος

“Δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για να μπούνε στην εκ περιτροπής εργασία οι συμβασιούχοι του Δημοσίου. Θέλουμε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον ιδιωτικό τομέα. Μια οικονομία χωρίς δυνατή επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να εισπράξει κρατικά έσοδα. Η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει πιο εξωστρεφής”.

Κατερίνα Παπανάτσιου Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών:

“Όλα τα μέτρα και οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει έως τώρα από την Κυβέρνηση αποδυναμώνουν το κομμάτι της εργασίας. Υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες να στηριχθούν και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Ακόμα δεν ξέρουμε πως θα αντιμετωπιστεί το πλήγμα στον τουρισμό. Η μεγάλη ανεργία θα προκύψει από τον τουρισμό και από την εστίαση.
Στην επιστρεπτέα προκαταβολή μπήκαν μόνο 51.000 επιχειρήσεις γιατί οι προϋποθέσεις ήταν αποτρεπτικές.
Οφείλει η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει στοχευμένα μέρος του μαξιλαριού για την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων”.

Βέρα Πάλλη – Επίκουρη καθηγήτρια ιδιωτικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Λωρραίνης:

“Η μερική ή επιδοτούμενη εργασία δεν είναι ένα καινούργιο μέτρο στην Ευρώπη. Σε αντίθεση με την Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από την κρίση του 2008. Στη Γαλλία, 12,3 εκατ. εργαζόμενοι επιδοτήθηκαν κατά αυτό τον τρόπο. Η ανεργία αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα κατά 3% αλλά σε γενικές γραμμές ο κόσμος εδώ είναι ικανοποιημένος γιατί η επιδότηση αντιστοιχεί στο 70% του ακαθάριστου και στο 86% του καθαρού εισοδήματός τους. Ο βασικός μισθός που είναι 1400 ευρώ καλύπτεται στο 100%. Στη Γαλλία οι συλλογικές συμβάσεις συγκρατούν σε μεγάλο βαθμό τις απολύσεις εργαζομένων”.

Χρήστου Ιωάννου, Διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ:

“Η κατάσταση είναι δύσκολη στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η ανεργία στις Η.Π.Α, σε διάστημα δύο μηνών, από το 3,5% έφθασε στο 15%, που σημαίνει 37 εκατ. άνεργοι, αριθμός ρεκόρ, μετά την ύφεση του 1929.

“Επειδή το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και συγχρονισμένο, η εναλλακτική στο αμερικάνικο μοντέλο απολύσεων, για την Ευρώπη, είναι, αντί για απολύσεις να υπάρξει διατήρηση των θέσεων εργασίας με κρατική επιδότηση στο εισόδημα που χάνεται . Αυτό πρέπει ν ακολουθήσουμε και εμείς. Το εργαλείο αυτό το οποίο χρησιμοποιούν οι 20 από τις 27 χώρες, είναι για σύντομο διάστημα. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι πρέπει να βγούνε ζωντανοί από αυτή την κρίση.

“Τα μέτρα αναστολής επιβράδυναν την αύξηση της ανεργίας. Τώρα πρέπει να κάνουμε πράγματα που δεν κάναμε τα προηγούμενα χρόνια”.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος