Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στη συνέντευξη τύπου

Από τον ερχόμενο Απρίλιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η ηλεκτρονική κάρτα, η οποία θα αντικαταστήσει την άδεια διαμονής των μεταναστών που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη τύπου, διαβεβαίωσε για την εξασφάλιση  θέρμανσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τροφής σε κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη και προανήγγειλε ότι στόχος  του Υπουργείου είναι να ελαττωθούν τα συσσίτια και να καταβάλλονται με κάρτα μετρητά, ώστε οι φιλοξενούμενοι να μπορούν να ψωνίζουν και να μαγειρεύουν μόνοι τους.

Την κάρτα, που θα περιλαμβάνει στοιχεία ταυτοποίησης και βιομετρικά δεδομένα του κατόχου, θα παραλαμβάνουν όσοι, είτε ανανεώνουν προϋπάρχουσα άδεια διαμονής, είτε θα εκδώσουν για πρώτη φορά άδεια διαμονής στη χώρα.

Μέσω αυτής, το υπουργείο σκοπεύει να εκσυγχρονίσει το σύστημα χορήγησης αδειών διαμονής και να καταπολεμήσει περιπτώσεις πλαστογραφιών. Ο αναγκαίος εξοπλισμός έχει ήδη εγκατασταθεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις αρμόδιες διευθύνσεις αλλοδαπών. Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μουζάλας, το υπουργείο θα προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή, μέχρι το Πάσχα, όλων των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα, έπειτα από το πρόσφατο κύμα μετανάστευσης, προκειμένου αυτοί να εφοδιαστούν με ηλεκτρονικές ταυτότητες, στις οποίες θα καταγράφονται το νομικό καθεστώς τους και πληροφορίες για τον τόπο διαμονής τους.

Ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε την δημιουργία Δομών για τα ασυνόδευτα παιδιά και την ανακατασκευή κάποιων στρατοπέδων, και χώρων φιλοξενίας. Πρόσθεσε δε, ότι λειτουργούν συνολικά 36 δομές που φιλοξενούν από 500 -600 άτομα.

Για τα νησιά παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ωστόσο δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να δημιουργηθούν μικροί Χώροι Κράτησης των 100 – 200 ατόμων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, αλλά και να ενισχυθούν οι υπηρεσίες Ασύλου.

Αίθουσα σύνταξης ert.gr

Πηγή: ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης

Μοιράσου το άρθρο: