Ηρεμία επικρατεί και σήμερα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, όπου συνεχίζονται και τα έργα ενίσχυσης του φράχτη. Νωρίτερα έφτασαν στον Έβρο 22 Κύπριοι αστυνομικοί για να συνδράμουν στη φύλαξη των συνόρων ενώ αύριο αναμένονται και 100 άνδρες της Frontex. Οι Βούλγαροι άνοιξαν το φράγμα του Έβρου, μετά τις έντονες βροχές,  κάτι που καθιστά πιο δύσκολο το πλωτό πέρασμά του

Ο ελληνικός στρατός, έχει αρχίσει να φτιάχνει ένα ανάχωμα, πίσω από τον φράχτη, ως μια δεύτερη γραμμή αποτροπής εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, όπως μεταδίδει και ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, στις Καστανιές Πιέρρος Τζανετάκος. Οι Κύπριοι αστυνομικοί που έφτασαν νωρίτερα στον Έβρο, θα παραταχτούν και αυτοί μαζί με τους άνδρες του ελληνικού στρατού και της αστυνομίας στον φράχτη. Από αύριο θα τους συνδράμουν στη φύλαξη της ελληνοτουρκικής μεθορίου και οι 100 άνδρες της Frontex.

Από χθες το πρωί στις έξι και μέσα σε ένα 24ωρο, έγιναν 52 συλλήψεις ανθρώπων, που προσπάθησαν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, τριάντα μία μάλιστα εξ΄αυτών από το λιμενικό, καθώς έγιναν προσπάθειες με πλωτά μέσα να περάσουν πρόσφυγες- μετανάστες από τις ακτές της Τουρκίας στην Αλεξανδρούπολη.

Νωρίτερα βρέθηκε στις Καστανιές του Έβρου, ο υφυπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου και επισκέφτηκε το ελληνικό φυλάκιο, ενώ δήλωσε ότι «όλοι οι Έλληνες είναι περήφανοι για τους άνδρες που φυλάνε τα σύνορα και  οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων»
Εξάλλου όλοι στην Ε.Ε συμφωνούν τώρα πλέον, πως δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για αλλαγή της συμφωνίας Ε.Ε- Τουρκίας με την πίεση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στις Καστανιές του Έβρου πραγματοποίησε επίσκεψη και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Γραμματέα Κ.Ε του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, τον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Νίκο Τόσκα.

Ο κ. Σκουρλέτης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις «παλινωδίες της στο μεταναστευτικό» και επεσήμανε ότι είναι καθήκον της πολιτείας να κρατήσει τα σύνορα κλειστά με «τις συντεταγμένες δυνάμεις», όπως τόνισε «που προορίζονται γι΄αυτό το σκοπό , όπως είναι οι ένοπλες δυνάμεις και η ελληνική αστυνομία και όχι με αυτόκλητους,  οι οποίοι εμφανίζονται και αντί να λύνουν προβλήματα , δημιουργούν περισσότερα»

Πηγή: ΕΡΤ

Αποστολή: Πιέρρος Τζανετάκος

Ρεπορτάζ: Α. Καρανδεινός

 

Μοιράσου το άρθρο: