Ιστορικός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας (video)

Εναν μοναδικό θεματικό περίπατο απόλαυσαν σήμερα αθηναίοι και επισκέπτες, στους δρόμους κάτω από την Ακρόπολη. Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν την ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, όπως γράφτηκε στην Αθήνα εκείνης της εποχής, με έναν τρόπο ευχάριστο και διαδραστικό

Στην οδό Πρυτανείου, στην Πλάκα, στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά φυλάσσεται μία μικρή καμπάνα. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, η χρήση της είχε απαγορευτεί με διάταγμα του σουλτάνου. Το 1833, όμως, ήχησε δυνατά, όταν τα οθωμανικά στρατεύματα αποχώρησαν και παρέδωσαν το φρούριο της Ακρόπολης στους κατοίκους της Αθήνας. Η ίδια καμπάνα συμπτωματικά σήμανε και στις 12 Οκτωβρίου του 44 την απελευθέρωση από τους Γερμανούς.

Η ιστορία αυτή και άλλες άγνωστες στιγμές από την Επανάσταση του 1821 ζωντάνεψαν, το πρωί της Κυριακής, μέσα από έναν διαφορετικό περίπατο κάτω από την Ακρόπολη.

Η εκκίνηση δόθηκε από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην οδό Τριπόδων στην Πλάκα. Πρώτος σταθμός, το χαρακτηριστικό σπίτι που έγινε γνωστό μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο, που όμως είναι ένα από τα παλιότερα οικήματα της οθωμανικής Αθήνας που σώζονται μέχρι σήμερα.

Ο θεματικός αυτός περίπατος, που γίνεται για δεύτερη χρονιά, αποτελεί μία πρωτοβουλία του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, προκειμένου μικροί και μεγάλοι να προσεγγίσουν την ιστορία με έναν τρόπο πιο ευχάριστο και διαδραστικό.

Αναμνήσεις από την Επανάσταση του 1821 φέρνει στον νου και το Μνημείο του Λυσικράτη, εδώ όπου τον 19ο αιώνα υπήρχε η μονή των Καπουτσίνων μοναχών που φιλοξένησε τον Λόρδο Βύρωνα, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα.

Στην οδό Επιμενίδου, βρίσκεται και ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου, όπου διακόνησε πριν από την Επανάσταση, ο Αθανάσιος Διάκος.

Στον μικρό βυζαντινό ναό του Σωτήρα που οι ντόπιοι αποκαλούσαν και «Σωτηράκη». Εδώ, στην αυλή της εκκλησίας, στους πρόποδες της Ακρόπολης ενταφιάστηκε η σωρός του Οδυσσέα Ανδρούτσου, όταν τον έριξαν από τον Ιερό Βράχο μετά την αποτρόπαιη δολοφονία του.

Λίγα στενά πιο πάνω βρίσκεται το Οθώνειο, το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που επισκέπτονταν συχνά οι οπλαρχηγοί του Αγώνα.
Επόμενος σταθμός, το πατρικό της Αγίας Φιλοθέης, το σπίτι όπου έμενε ο τελευταίος βοεβόδας των Αθηνών και μετατράπηκε στην έδρα των επαναστατών.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Σχολικής Ζωής με επίκεντρο την τοπική ιστορία, πρόκειται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος