Σε ευρεία συμμαχία των πολιτών, του κράτους και του ιδιωτικού τομέα με σκοπό τον τερματισμό χρήσης πλαστικών και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, κάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε πως σύμφωνα με την οργάνωση WWF, 39 τόνοι πλαστικά καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες κάθε μέρα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως στόχος του υπουργείου είναι να γίνει η Ελλάδα πρωτοπόρος στην Ευρώπη στη μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης, με πρωτοβουλίες καθαρισμού θαλασσών, δράσεις ευαισθητοποίησης πολιτών, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα, με εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών.

Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/904 για περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης.

«Η εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας δεν θα γίνει με το στανιό, αλλά ως υποχρέωση απέναντι στη συνείδησή μας πρωτίστως. Γι’ αυτό και θέλουμε να εφαρμόσουμε την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης νωρίτερα από την καταληκτική προθεσμία της ΕΕ, που είναι ο Ιούλιος του 2021. Εμείς θέλουμε να το κάνουμε ένα χρόνο πιο πριν (Ιούνιος 2020)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Χατζηδάκης.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη θα συντονίσει τον διάλογο με τους φορείς και την κοινωνία, καθώς και τις δράσεις για την πιο αποδοτική εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές σχετικά με την πλαστική ρύπανση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως για τον περιορισμό της ρύπανσης από το πλαστικό και την υιοθέτηση μιας κυκλικής οικονομίας που δεν θα βλέπει τα προϊόντα της ως μελλοντικά σκουπίδια, χρειάζεται πρώτα από όλα ευαισθητοποίηση των πολιτών ξεκινώντας από τα σχολεία.

Όπως τονίστηκε στην ίδια συνέντευξη, το υπουργείο έχει παρουσιάσει, επίσης, μέσω του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Μανώλη Γραφάκου, ένα σύγχρονο σχέδιο για ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων. Στόχος είναι να βελτιωθούν οι επιδόσεις της χώρας σε αυτόν τον τομέα και να ενισχυθεί ιδιαίτερα η ανακύκλωση.

«Συνιστά αναγνώριση της αδυναμίας του ΥΠΕΝ η απόφαση ότι το Ίδρυμα Λασκαρίδη, θα σχεδιάσει τις κυβερνητικές πολιτικές για τα πλαστικά μιας χρήσης και την κυκλική οικονομία», σχολίασε με ανακοίνωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος.

«Εμφανίστηκαν εντελώς απροετοίμαστοι, χωρίς να έχουν γνώση ούτε καν των βασικών κανόνων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της πραγματικότητας στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τις διαφάνειες και σχεδόν όλο τον προγραμματισμό της κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι, τομείς που δεν περιλαμβάνουν ιδιωτικοποιήσεις, δεν ενδιαφέρουν τον κ. Χατζηδάκη και φροντίζει να τους θέτει εκτός ενασχόλησής του», σημειώνει ο κ. Φάμελος και τονίζει: «η ουσιαστική απουσία πολιτικής δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από ανούσιες παραστάσεις και μεγάλα λόγια, ειδικά όταν η υφιστάμενη αδυναμία σε κρίσιμους τομείς φτάνει μέχρι και σε σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ των γενικών γραμματέων του υπουργείου».

ΠΗΓΗ: Δελτίο Τύπου υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: