Για τις αλλαγές που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που δίνει σύντομα προς διαβούλευση το υπουργείο Παιδείας μίλησε ο Κώστας Γαβρόγλου στην ΕΡΤ. Όπως είπε φέτος δεν θα υπάρξουν αλλαγές, το 2018 θα γίνουν λελογισμένες αλλαγές στη Β’ Λυκείου και το 2019 στη Γ’ Λυκείου. Στόχος μας ξανακερδίσουμε το σχολείο, τόνισε ο υπουργός Παιδείας. Για την έναρξη των σχολείων είπε πως θα γίνει κανονικά σε ολη την επικράτεια στις 11 Σεπτεμβρίου με εξαίρεση ίσως κάποιες μονάδες στη Λέσβο όπου υπήρξαν τα προβλήματα με το σεισμό.

Ανάμεσα στις βασικές προτάσεις του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνονται η σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ο μετασχηματισμός της Γ’ Λυκείου σε προπαρασκευαστική τάξη με λιγότερα μαθήματα αλλά περισσότερες ώρες ανά μάθημα.

«Δίνουμε στη διαβούλευση ένα πολύ καλά επεξεργασμένο σχέδιο»

Είπε πως το νομοσχέδιο τίθεται σε διαβούλευση που σημαίνει ότι «όλοι ακούμε όλους». Σημείωσε πως ήδη επικοινώνησε με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και το πρωί της Τετάρτης θα ξεκινήσει επαφές κάνοντας αρχή από τη ΝΔ διότι όπως είπε είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτή «η αρχιτεκτονική του νέου Λυκείου». «Η Γ Λυκείου όπως είναι έχει ήδη ακυρωθεί και ο εκφυλισμός αυτός παρασύρει και την Β’. Θέλουμε να ξανακερδίσουμε το σχολείο», τόνισε.

Μιλώντας για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις είπε ότι για τη Β Λυκείου υπάρχει στόχος για ορισμένα μαθήματα να υπάρξουν νέα προγράμματα σπουδών με κάποιες επιλογές ώστε ο μαθητής να βοηθηθεί στην απόφασή τους για το τι θέλει να κάνει μετά.

Όπως είπε το υφιστάμενο σύστημα έχει αποκλειστικό ρόλο την «προετοιμασία» για μια άλλη βαθμίδα και αυτό όχι με επιτυχία με αποτέλεσμα να γίνει ο θεσμός των φροντιστηρίων και της παραπαιδείας οργανικό κομμάτι της δημόσιας εκπαίδευσης.

«Θέλουμε τα παιδιά να διερευνήσουν τι τους ενδιαφέρει χωρίς την τεράστια πίεση που δέχονται τώρα» είπε και αναφέρθηκε στη μείωση των μαθημάτων για τη Β Λυκείου από 18 σε 10 και για τη Γ Λυκείου από 15 σε 7 με παράλληλη αύξηση των ωρών διδασκαλίας.

Επαναπροσδιορισμός του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνεται με το άθροισμα της βαθμολογίας των ενδοσχολικών και των πανελλαδικών εξετάσεων. Πρόκειται για κεντρικά οργανωμένες εξεταστικές διαδικασίες που θα πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο: τέλος Ιανουαρίου (διαγωνίσματα τετραμήνου) και τον Ιούνιο. Τα διαγωνίσματα του Ιανουαρίου θα συμμετέχουν στον βαθμό πρόσβασης με ένα ποσοστό, μόνο αν βελτιώνουν τον βαθμό του Ιουνίου, αλλιώς δεν θα μετράνε. «Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί ο μαθητής να καταλάβει στη μέση της χρονιάς εάν ο τρόπος με τον οποίο διαβάζει αποδίδει», είπε.

Όπως εξήγησε θα είναι οι γνωστές πανελλαδικές, μειωμένες κατά ένα μάθημα με την προσμέτρηση και άλλων μορφών αξιολόγησης, διότι «πρέπει να δεχθούμε ότι οι 3 ώρες εξετάσεων του Ιουνίου δεν μπορούν να κρίνουν τη συνολική επίδοση του μαθητή».

«Δεν μας ενδιαφέρει τα παιδιά να μάθουν τεχνικές για να μπαίνουν στα πανεπιστήμια. Θέλουμε να παίρνουν γνώσεις που θα τις χρησιμοποιήσουν για να εισαχθούν» επισήμανε.

Όπως είπε και τα πανεπιστήμια θα μπουν στη συζήτηση για την ανασυγκρότηση της εκπαίδευσης.

Στο θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σημείωσε ότι η Πολιτεία θα στηρίξει τα παιδιά που δεν θέλουν να συνεχίσουν με τις κεντρικές εξετάσεις, με το να τους δοθούν επιλογές ώστε να πάρουν από το σχολείο εφόδια, (πχ. πιστοποίηση γνώσης υπολογιστών) που θα τους φανούν χρήσιμα.

«Θέλουμε οι μαθητές να επιστρέψουν επί της ουσίας στο σχολείο», είπε.

Αναφερόμενος στις αλλαγές σημείωσε ότι είναι συνυφασμένες με περαιτέρω αλλαγές στο περιεχόμενο των μαθημάτων. Η μεταρρύθμιση θα πετύχει στον βαθμό που «το περιεχόμενο των μαθημάτων θα ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών μας» είπε εξηγώντας ότι εφόσον «έχει πλέον αλλάξει η σχέση πληροφορίας και γνώσης, πρέπει να αλλάξουν και οι θεσμοί μετάδοσης και παραγωγής της γνώσης». Σε αυτό το πλαίσιο είπε θα ανοίξει και η συζήτηση για τα προπτυχιακά μαθήματα.

Αναφερόμενος στους εκπαιδευτικούς τόνισε ότι θα κληθούν σε πιο σύνθετο ρόλο. Προς την κατεύθυνσή της στήριξή τους σημείωσε ότι έχει σχεδιαστεί ένα εθνικό σύστημα επιμορφώσεων δια ζώσης και μέσω νέων τεχνολογιών.

Σημείωσε επίσης ότι θα γίνει προσπάθεια να παραμένουν τα σχολεία ανοιχτά και μετά το πέρας του σχολικού προγράμματος ώστε οι μαθητές να συνεργάζονται για τις εργασίες τους, ενώ οι καθηγητές θα μειώσουν τις ώρες στην τάξη ώστε να μπορούν να είναι και μετά στο σχολείο για να καθοδηγούν τα παιδιά.  «Θέλουμε το σχολείο να γίνει το κέντρο αναφοράς της γνώσης», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στο κόστος χρηματοδότησης είπε πως είναι κεντρική απόφαση της κυβέρνησης όποια χρήματα εξοικονομούνται να διοχετεύονται πρώτα στην Υγεία και μετά στην Παιδεία.

Μοιράσου το άρθρο: