Σειρά αντιδράσεων προκάλεσε ο έλεγχος σε δύο κινηματογράφους της Αθήνας, που προβάλλεται η ταινία Τζόκερ για την απομάκρυνση ανηλίκων. Για την υπόθεση θα ξεκινήσει ΕΔΕ, με επίκεντρο το αν οι δύο υπάλληλοι έδρασαν αυτοβούλως. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη καταδίκασε απερίφραστα τους χειρισμούς των δυο υπαλλήλων τονίζοντας χαρακτηριστικά: «‘Ελεγχος δεν σημαίνει ότι φωνάζουμε τις δυνάμεις καταστολής».

Κατά τη συνέντευξη μάλιστα στο υπουργείο Πολιτισμού προέκυψε ότι εταιρεία διανομής κινηματογραφικών ταινιών είχε προσεγγίσει μια τουλάχιστον εκ των δυο υπαλλήλων οι οποίες σημειωτέον είναι μέλη γνωμοδοτικών επιτροπών για την κατάταξη έργων.

«Οι υπάλληλοι του υπουργείου έδρασαν πέραν του πλαισίου των αρμοδιοτήτων τους, δηλαδή δεν έχουν εκετελεστική δυνατότητα να καλούν δυνάμεις καταστολής», είπε η υπουργός Πολτισμού.
Δεν είχαν την σχετική εκτελεστική αρμοδιότητα και δεν ενημέρωσαν αρμοδίως ως όφειλαν. Κινήθηκαν πάνω από το δικαίωμα των αρμοδιοτήτων τους. Θα υπάρξουν τα προβλεπόμενα που προκύπτουν κυρίως από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, τόνισε η Λίνα Μενδώνη.

Συμφωνα με δελτίου τύπου της ΓΑΔΑ  χθες Κυριακή, και προχθές Σάββατο,  μετά από καταγγελίες υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για παρουσία ανηλίκων σε κινηματογραφικές αίθουσες σε Μαρούσι και Κυψέλη, όπου προβαλλόταν ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη για ανηλίκους, αστυνομικοί από τα Αστυνομικά Τμήματα Αμαρουσίου και Πατησίων αντίστοιχα, μετέβησαν στους κινηματογράφους και επελήφθησαν των καταγγελιών.

Δύο υπάλληλοι του υπουργείου πολιτισμού, το απόγευμα της Κυριακής κατήγγηλλαν στην αστυνομία την παρουσία ανηλίκων μέσα στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ, όπου προβάλλεται η ταινία Τζόκερ. Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και το Σάββατο στην προβολή της ίδιας ταινίας στο Mall στο Μαρούσι.

Επτά ανήλικοι οδηγήθηκαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, ενημερώθηκαν οι γονείς τους, οι οποίοι τους παρέλαβαν, ενώ συνελήφθη ο υπεύθυνος του κινηματογράφου, σε βάρος του οποίου σημειώθηκε δικογραφία και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπάλληλος υποστηρίζει στην κατάθεσή της στην αστυνομια, ότι είχε λάβει εντολή να μπει ως θεατής στην κινηματογραφική αίθουσα προκειμένου να διαπιστώσει αν ευσταθούν οι καταγγελίες που ανέφεραν ότι την ταινία παρακολουθούν και ανήλικα παιδιά.

Αναζήτησε, όπως είπε, στο κινητό τηλέφωνο την προϊσταμένη του Τμήματος Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου. Επειδή, όμως, δεν την βρήκε, κάλεσε την αμέσως κατώτερη σε βαθμό η οποία και έδωσε την προφορική εντολή.

Σε κάθε περίπτωση θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιουπαλληλικό κώδικα διαδικασίες.

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι: «Οι κύριοι Μητσοτάκης και Χρυσοχοίδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι γι αυτές τις αδιανόητες εξελίξεις που γυρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική Αστυνομία σε πολύ σκοτεινές εποχές».

Σε ανακοίνωση του, το ΚΙΝ.ΑΛ σχολιάζει: «Από τις δήθεν μεταρρυθμίσεις, στην επιστροφή στο χθες.Γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται πολλές παρτίδες για να βγάλει τζόκερ».

Παράλληλα ο αρμόδιος στη Κ.Ο για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης, σε δήλωσή του συστήνει στις ηγεσίες των δύο Υπουργείων σοβαρότητα και εγκράτεια και καλύτερο έλεγχο των υπηρεσιών που εποπτεύουν. «Ο υπερβάλλων ζήλος δύο – κατά τα φαινόμενα αναρμόδιων – υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και η προθυμία της Ελληνικής Αστυνομίας να εξαντλήσει την αυστηρότητά της για κάποιες καταγγελίες ελάσσονος σημασίας οδήγησαν σε τραγελαφικές εικόνες μέσα στο Σαββατοκύριακο, με αστυνομικούς να κάνουν ελέγχους σε κινηματογράφους και να σέρνουν ανήλικα παιδιά στα αστυνομικά τμήματα. Πρακτικές φύσει και θέσει συντηρητικές και προβληματικές για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση έχει επιλέξει να επιβάλλει το νόμο», ανέφερε ο κ. Καμίνης.

Αντιπαράθεση μέσω κοινωνικών δικτύων μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Αντιπαράθεση μέσω κοινωνικών δικτύων ξέσπασε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με αφορμή τους ελέγχους που διενήργησε το Σαββατοκύριακο η Ελληνική Αστυνομία σε δύο κινηματογράφους της Αθήνας όπου προβάλλεται η ταινία «Τζόκερ». Για «επιστροφή στην δεκαετία του `60» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μίλησε για ανάρτηση «ενδεικτική της πολιτικής ρηχότητας».

«Βγαίνοντας από τον κινηματογράφο, είχα την αίσθηση ότι μετά από πολύ καιρό το Hollywood φτιάχνει, ίσως άθελά του, μια δυνατή ταινία με έντονο κοινωνικό αλλά και ευρύτερα πολιτικό περιεχόμενο. Χωρίς όμως ταυτόχρονα να το κραυγάζει, χωρίς να σε παίρνει από το χέρι για να σου υποδείξει το μήνυμα.  Που να φανταστώ ότι μια εβδομάδα αργότερα η νέα «προοδευτική» κυβέρνηση της ΝΔ, με εντολή μάλιστα λειτουργών του Υπουργείου Πολιτισμού, θα έβαζε την ΕΛ.ΑΣ να αποκαταστήσει την τάξη; Και να μας επιστρέψει αισίως στη δεκαετία του `60, ίσως και ακόμη πιο πίσω.

Απαντώντας μέσω Twitter o Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τονίζει ότι «η αστυνομία είναι χρεωμένη δυστυχώς και και με άλλα πάρεργα , εκτός του πλαισίου ουσιαστικά της αποστολής της. Από την άλλη είναι αυτονόητη η υποχρέωση της να ανταποκρίνεται στις καταγγελίες πολλές εκ των οποίων μπορούν να αποδειχτεί στη συνέχεια ότι έγιναν για ήσσονος σημασίας λόγους, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα στα όρια της φαιδρότητα. Όπως συνέβη χθες με τα περιστατικά στις 2 κινηματογραφικές αίθουσες». «Είναι φτηνό, ενδεικτικό της αισθητικής και πολιτικής ρηχότητας του Α.Τσίπρα να συνοδεύει την ανάρτηση με δική μου φωτογραφία μονταρισμένη ως διώκτη του #Τζόκερ. Τη δολοφονία χαρακτήρων, ανάμεσα σε άλλα, καταδικάζει η ταινία. Την είδε και πάλι δεν κατάλαβε ο Α.Τσίπρας.

Σε άλλη ανάρτηση αμέσως μετά ο υπουργός δηλώνει πως σκοπεύει να παρακολουθήσει την ταινία απόψε μαζί με τον 15χρονο γιο του.

«Από το πρωί το πανελλήνιο παρακολουθεί την υπουργό Πολιτισμού να τσακώνεται σε ζωντανή μετάδοση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το ποιος θα πάρει το φιάσκο του «Τζόκερ» στα χέρια του», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του.

Αναφέρει ειδικότερα: «Η κ. Μενδώνη μέμφεται την ΕΛΑΣ και διατάσσει ΕΔΕ για τους υπαλλήλους του υπουργείου της. Η ΕΛΑΣ αδειάζει την κ. Μενδώνη και αποκαλύπτει ότι ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού που έκαναν τις καταγγελίες. Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει πως ο κ. Χρυσοχοΐδης «πετά το μπαλάκι των ευθυνών στην κ. Μενδώνη» και πως σαρκάζει και την ΕΛΑΣ, «τονίζοντας ότι θα πάει να δει την ταινία με τον ανήλικο γιο του. Και τώρα με γελοίες διαρροές προσπαθούν να πείσουν ότι τους φταίει, ποιος άλλος, ο ΣΥΡΙΖΑ».

Καταληκτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «αυτό που τους φταίει δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο «Τζόκερ» αλλά η κυβέρνηση-τσίρκο με πολλούς γελωτοποιούς και ακόμη περισσότερους ακροβάτες».

Σχολιάζοντας στον REAL FM o πρόεδρος της ΕΛ Κυριάκος Βελόπουλος την πρόθεση του Υπουργού να παρακολουθήσει την ταινία με τον ανήλικο γιο του, τόνισε: Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Χρυσοχοΐδης θα παραβιάσει το νόμο συνειδητά και το πιστεύει ότι θα το κάνει. Αν το εννοεί, πρέπει να παραιτηθεί, αναφερόμενος στην ανάρτηση του υπουργού Προστασίας του ΠΟλίτη ότι «Σήμερα το βράδυ θα πάω να δω με τον 15χρονο γιο μου το #Τζόκερ».

ΡεπορτάΖ: Βάσω Τζανακάκη, Ειρήνη Βασάλου , Κώστας Σκουλάς
Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: