Στην έκδοση εννέα οδηγιών για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, με δεδομένο ότι από την 1η Ιουλίου «ανοίγουν» 41 πύλες εισόδου στην Ελλάδα  προχωρά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ). Ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες ότι για 9 χώρες θα εξακολουθήσει να ισχύει ο αποκλεισμός ανάμεσα τους οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Τα 18 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας επισκέπτεται από σήμερα έως την Δευτέρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προκειμένου να επιθεωρήσει την τήρηση των μέτρων προστασίας των επιβατών.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν και αξιολογούν καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα και εκείνοι είναι που θα αποφανθούν ποιες χώρες θα μπουν «στην κόκκινη λίστα», λόγω επιδημιολογικής κατάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές οι χώρες είναι η Βρετανία, η Σουηδία, οι ΗΠΑ, Η Ρωσία , το Ισραήλ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, η Βόρεια Μακεδονία.
Από την 1η Ιουλίου ανοίγουν και οι θαλάσσιες αφίξεις και θα επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους των πλοίων στα ελληνικά λιμάνια.

Η καμπάνια , έχει κεντρικό μήνυμα «Απολαύστε τη διαμονή σας – Μείνετε ασφαλής «Enjoy your stay and stay safe» και θα βρίσκεται  σε εξέλιξη σε  27 αεροδρόμια, 7 χερσαία σημεία εισόδου και 7 λιμάνια.

Σκοπός της ενημερωτικής καμπάνιας, είναι η παροχή έγκυρης ενημέρωσης, ώστε το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού να γίνει με όρους ασφάλειας για όλους, επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους στη χώρα μας. Σημειώνεται, ότι σε όλες τις πύλες εισόδου θα υπάρχει  σήμανση με οδηγίες, ενώ θα μοιράζεται και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Όπως επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η ενημερωτική καμπάνια, η οποία πραγματοποιείται  σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την ΥΠΑ, την Fraport και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα βρίσκεται στη διάθεση του κοινού σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, έτσι ώστε όλοι όσοι έρχονται  στην Ελλάδα να έχουν πλήρη πρόσβαση σε αξιόπιστη πληροφόρηση για τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορονοϊό.

Για το ασφαλές άνοιγμα των αεροδρομίων της χώρας στον διεθνή τουρισμό ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς επισκέπτεται από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα  18 αεροδρόμια στην επικράτεια. Σήμερα επισκέπτεται Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Καλαμάτα.

Από το αεροδρόμιο της Ζακύνθου  ο υφυπουργός  έστειλε μήνυμα προς όλους λέγοντας ότι «Πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο βρίσκεται το ζήτημα της δημόσιας υγείας. Ένα ζήτημα, στο οποίο δεν κάνουμε εκπτώσεις και ένα ζήτημα που περιβάλλει κάθε μας κίνηση και σε αυτήν τη φάση, στο άνοιγμα των συνόρων και των πτήσεων εξωτερικού».

«Αρχίσαμε ένα οδοιπορικό επισκέψεων και αυτοψιών και στα 18 αεροδρόμια και ξεκινώντας από τη Ζάκυνθο έγινε μία τεχνική σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες για το ασφαλές άνοιγμα των πτήσεων εξωτερικού από την 1η Ιουλίου, θα είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Λίγο μετά τα 12.00 το μεσημέρι ο κ. Χαρδαλιάς, επισκέφτηκε το αεροδρόμιο της Κέρκυρας.

Ο υφυπουργός στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους επεξήγησε όλες τις διαδικασίες που πρόκειται να γίνουν για την ασφαλή λειτουργία των αεροδρομίων, ενώ επισήμανε ότι «στην Κέρκυρα θα τοποθετηθεί εξαμελές ειδικό κλιμάκιο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, από νοσηλευτές και ιατρούς συνεπικουρούμενοι από την Αστυνομία και τη Πυροσβεστική, όπου θα διεκπεραιώνει τετρακόσιους δειγματοληπτικούς ελέγχους καθημερινά στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας.

«Θα είναι η ομάδα που θα «τρέξει» τα θέματα που αφορούν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα γίνονται κάθε μέρα στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, μέσα από ένα σύστημα το οποίο θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε όρους αντιπροσωπευτικότητας των δειγμάτων» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Το συγκεκριμένο σύστημα που θα ισχύσει σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια, δημιουργήθηκε μέσα από ένα πρωτόκολλο και έναν αλγόριθμο που έχει επεξεργαστεί ειδική επιστημονική ομάδα μαζί με τους επιδημιολόγους.

«Δουλεύουμε σκληρά, δουλεύουμε καθημερινά. Είναι μία δύσκολη άσκηση, όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι στο ζήτημα της δημόσιας υγείας δεν υπάρχει κανένα περιθώριο, ούτε για μεγάλα ρίσκα, ούτε για εκπτώσεις. Είναι η βούληση της κυβέρνησης να ανοίξουμε τον τουρισμό με όρους απόλυτης δημόσια υγείας » επισήμανε ο υφυπουργός.

Μετά τα αεροδρόμια της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς και της Κέρκυρας, ο κ. Χαρδαλιάς επισκέφθηκε νωρίτερα το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και αμέσως μετά θα μεταβεί στην Καλαμάτα.

Πηγή: ΕΡΤ, με στοιχεία απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη, Σωτήρης Αργύρης

Μοιράσου το άρθρο: