«Αυτό που έγινε στην Μόρια -που είναι τραγωδία- πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία. Πρώτον για να επαναδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και δεύτερον για τη δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα αρνητικά της Μόριας»,  τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά» στη διαχείριση του προσφυγικού.

Θα υπάρξει στη Λέσβο ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργότερη ανάμειξη.  Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι είχε νέα επικοινωνία με την ‘Ανγκελα Μέρκελ για το πώς η Γερμανία μπορεί να υποδεχθεί κάποιες οικογένειες που έχουν ήδη πάρει άσυλο.

Επτά νέα κρούσματα στο Καρά Τεπέ

Επτά πρόσφυγες και μετανάστες, από τους 300 που εξετάσθηκαν χθες κατά την είσοδο τους στον νέο καταυλισμό στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορονοϊού. Δύο από αυτούς ανήκουν στους 35 που είχαν βρεθεί θετικοί πριν από το κάψιμο του ΚΥΤ της Μόριας.

1000 εισερχόμενοι στη νέα δομή

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σήμερα προβλέπεται να μπουν στη νέα δομή, αφού προηγουμένως ελεγχθούν υγειονομικά, περί τους 1000 ακόμα πρόσφυγες και μετανάστες, όλοι τους μέλη οικογενειών και ανήκοντες σε ευάλωτες ομάδες. Θα υποβληθούν σε τεστ ταχείας εξέτασης πριν οδηγηθούν σε σκηνές, οι οποίες έχουν οριοθετηθεί κατά «γειτονιές εθνικοτήτων».

Σε δηλώσεις του από το νέο καταυλισμό της Μυτιλήνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης,  είπε πως συνεχίζεται κανονικά η τροφοδοσία με φαγητό και νερό καθώς και η παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους αιτούντες άσυλο «τόσο σε αυτούς που είναι μέσα στον καταυλισμό όσο και σε αυτούς που δυστυχώς είναι έξω από αυτόν».

«Δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παραβιάσει τους κανόνες»

«Θα υπάρξουν κυρώσεις προς όσους εμποδίζουν τους μετανάστες να μπουν στη νέα δομή», προειδοποίησε από τη Μυτιλήνη όπου βρίσκεται ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Επιβεβαίωσε έμμεσα πληροφορίες που έφεραν την Ελληνική Αστυνομία να έχει εντοπίσει ομάδα Αφγανών, κυρίως παραβατικών μεταναστών, οι οποίοι εμποδίζουν πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στον δρόμο, να πάνε στη νέα δομή, θεωρώντας ότι έτσι θα πετύχουν ομαδική αναχώρηση από τη Λέσβο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους αιτούντες άσυλο να πάνε στη νέα δομή, να εξεταστούν για τον κορονοϊό και να ταυτοποιηθούν.

Η σημερινή μέρα θεωρείται κομβική όσον αφορά τη διαδικασία εγκατάστασης, ενώ ο χώρος στο Καρά Τεπέ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο σύνολό του εντός μίας εβδομάδας.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Αναστασία Σπυριδάκη

Μοιράσου το άρθρο: