Μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους και πολιτικά κόμματα που φθάνουν τις 370.000 ευρώ, φέρονται να διακινήθηκαν για την ανάθεση και υλοποίηση έργων του Μετρό στην Αθήνα την περίοδο 2003-2007, αποκάλυψε στην γερμανική δικαιοσύνη, διευθυντικό στέλεχος, που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Μάλιστα όπως ανέφερε το ίδιο το στέλεχος καταθέτοντας στη γερμανική δικαιοσύνη, τα έργα τιμολογούνταν απευθείας με ένα καπέλο 5% εως 7% προκειμένου να δίδονται μίζες σε πολιτικά κόμματα.

Αρχικά ανοίχθηκε  λογαριασμός στην Ελλάδα γι αυτόν τον σκοπό το 2002, αλλά αργότερα έκλεισε και τα χρήματα δίδονταν από κομιστή, δια χειρός και με βαλίτσα, όπως  αναφέρεται στις καταθέσεις μετά το αίτημα δικαστικής συνδρομής που έφτασε στη χώρα μας από τη γερμανική Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της έρευνας για την εκτέλεση και την υλοποίηση σύμβασης παροχής υπηρεσιών συμβούλων στην κοινοπραξία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Τα χρήματα φέρονται να καταβάλλονταν  από τη γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn International  μέλος της Κοινοπραξίας Συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρίες ThalesLahmeyer και ΟΜΕΚ, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Η Εισαγγελία είχε ασκήσει ποινικές διώξεις στο τέλος του 2017, όμως η εν λόγω κατάθεση, εισφέρει νεότερα στοιχεία. Η εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50  περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος δύο προσώπων, εκπροσώπων των εταιρειών Lahmeyer και ΟΜΕΚ.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: