Κατεδαφίζονται επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια αυθαίρετα (video)

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την κατεδάφιση αυθαιρέτων που κρίνονται επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια, μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την ανάδειξη του ρόλου που έπαιξαν στην τραγωδία, οι δεκάδες φραγμένες μάντρες οι οποίες εμπόδιζαν την πρόσβαση στη θάλασσα, τα δυσδιάκριτα μονοπάτια για τους πεζούς, αλλά και οι στενοί δρόμοι που εγκλώβισαν οδηγούς.

Οι αρχές προσανατολίζονται άμεσα σε 61 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, από τις οποίες 27 θα γίνουν σε κτίσματα εντός ρεμάτων στη Μάνδρα, 21 σε μάντρες που εμποδίζουν την πρόσβαση στην παραλία, στον Σαρωνικό, στην Ανάβυσσο και στο Πόρτο Ράφτη και 13 κατοικίες, τις οποίες ήδη οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει στις αρμόδιες αρχές, σε Καπανδρίτι, Λαύριο και Πεντέλη.

Αυθαιρεσίες ακόμα και μετά από την πικρή εμπειρία της τραγωδίας στο Μάτι, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας, κατήγγειλε στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ «Μαζί το ΣΚ», ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, ο οποίος είναι και προϊστάμενος της πολεοδομίας στην περιοχή.

Αντιμέτωπες με παθογένειες δεκαετιών και οικισμούς που ξεκίνησαν ως αυθαίρετοι και εντάχθηκαν στη συνέχεια στο σχέδιο πόλης, έρχονται τώρα οι αρχές.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών της Ραφήνας, μίλησε στην ΕΡΤ για οικισμό που δημιουργήθηκε από 3.500 αυθαίρετες κατοικίες σε 4.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Το 1/10 του Δήμου ήταν κατοικίες με αυθαίρετα. Είχαν ρεύμα, νερό κλπ. Είχαν εγκριθεί κατεδαφίσεις μετά από 20 χρόνια, αλλά απρόθυμες υπηρεσίες, αντιδράσεις κατοίκων.

Ανάλογη περίπτωση και ο οικισμός της Νέας Γλυκιάς Ζωής στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, με σπίτια που είχαν κτιστεί αυθαίρετα στην περιοχή τη δεκαετία του 70. Ο οικισμός στον οποίο ζουν 50 οικογένειες χαμηλοσυνταξιούχων, μέχρι και σήμερα δεν έχει νερό, δρόμους και κοινοτικό φωτισμό. Η φωτιά στις 23 Ιουλίου κέκαψε το δάσος, αλλά και πολλά από τα σπίτια, αφήνοντας άστεγες οικογένειες.

Στόχος των αρχών είναι η διαδικασία των κατεδαφίσεων παράνομων κτισμάτων να συνεχιστεί τάχιστα για ακόμα 200 έως 300 αυθαίρετα, που έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

Στο μεταξύ οι πυρόπληκτοι συνεχίζουν να προσέρχονται στα καθορισμένα σημεία και να αιτούνται το έκτακτο εφάπαξ επίδομα. Στις πέντε πρώτες μέρες της διαδικασίας κατατέθηκαν 2.394 αιτήσεις.

Ρεπορτάζ: Προκόπης Αγγελόπουλος, Μαρία Μαγκλάρα, Ρεγγίνα Σαβούρδου, Μαρίνα Παπαδάκη

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος