ΚΕΠ Live και Ψηφιακά Πτυχία σχεδιάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (video)

Για την μετατροπή των ΚΕΠ σε ψηφιακό γκισέ του δημοσίου και την δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού βιογραφικό, μέσω της δημιουργίας πλατφόρμας με ψηφιακούς τίτλους σπουδών, μίλησε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ.

Εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση στα ΚΕΠ με βιντεοκλήση

Τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων από τα ΚΕΠ με βιντεοκλήση, σε ειδική πλατφόρμα, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, δίνει τροπολογία που κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο σχεδίου νόμου για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών έργων και της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Η βιντεοκλήση θα γίνεται κατόπιν ηλεκτρονικού ραντεβού, στο οποίο θα επιλέγει ο πολίτης συγκεκριμένη θεματική ενότητα του ενδιαφέροντός του, ώστε να κατευθύνεται το ερώτημα σε εξειδικευμένο υπάλληλο του ΚΕΠ που θα μπορεί να απαντήσει επί της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας, μέσω της βιντεοκλήσης.

«Θέλουμε τα ΚΕΠ να αποτελούν το μοναδικό ψηφιακό γκισέ του δημοσίου. Αυτό είναι το όραμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να μπορούμε να κάνουμε τα πάντα μέσα από τον υπολογιστή και από το κινητό μας, μέσα από το gov.gr, αλλά για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν αυτές τις ψηφιακές δεξιότητες, να μπορούν να αποταθούν στα ΚΕΠ”, εξήγησε ο κ. Ζαριφόπουλος.

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, θα ξεκινήσει με πάνω από 50 ΚΕΠ σε πάνω από 25 δήμους, με κάποιες συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, ανέφερε ο υφυπουργός.

Ο αριθμός των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που πλέον προσφέρονται μέσω του gov.gr, έχει φτάσει τις 575. Επίσης, είναι πολλές χιλιάδες τα πιστοποιητικά που μπορεί να βρει κανείς στο gov.gr. Στόχος είναι ο συνεχής εμπλουτισμός της πλατφόρμας με νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Όπως δήλωσε ο κ. Ζαριφόπουλος, «Στις υπηρεσίες του gov.gr αυτήν την στιγμή περιλαμβάνονται η υπεύθυνη δήλωση – εξουσιοδότηση. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει άνω από 200.000 ηλεκτρονικές εξουσιοδοτήσεις και πάνω από 450.000 υπεύθυνες δηλώσεις. Αν σκεφτείτε ότι σχεδόν οι μισές επισκέψεις στα ΚΕΠ έχουν να κάνουν με θεωρήσεις γνησίου υπογραφής, καταλαβαίνετε πως δεν χρειάζεται πλέον να συνωστιζόμαστε στα ΚΕΠ, καθώς μπορούμε να εκπληρώσουμε τέτοιου είδους διαδικασίες εξ αποστάσεως».

Ψηφιοποίηση όλων των τίτλων σπουδών

«Η τεχνολογία όχι μόνο εξυπηρετεί, αλλά προάγει και τη διαφάνεια», σχολίασε ο υφυπουργός, αναφερόμενος στην πρόθεση ψηφιοποίησης των τίτλων σπουδών. «Με ψηφιακούς τίτλους σπουδών, δεν θα τίθεται κανένα θέμα γνησιότητας. Αυτό που σχεδιάζουμε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ένα ψηφιακό εκπαιδευτικό βιογραφικό, όπου όλοι οι τίτλοι σπουδών, είτε από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό, κάποια στιγμή και τα απολυτήρια, βρίσκονται ψηφιακά. Αυτό εξυπηρετεί και τον πολίτη, που δεν θα χρειάζεται να αναζητά το πτυχίο του πηγαίνοντας στην πόλη στην οποία φοίτησε, αλλά προάγει και τη διαφάνεια, καθώς θα γνωρίζουμε ότι τα πτυχία είναι πραγματικά γνήσια”.

Η ψηφιοποίηση θα ξεκινήσει με τους τίτλους σπουδών των προπτυχιακών προγραμμάτων του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, και θα ακολουθήσουν οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών. Ο στόχος είναι κάποια στιγμή το σύνολο των διπλωμάτων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης να είναι διαθέσιμα και ψηφιακά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος