ΚΕΘΕΑ-Στροφή: 32 χρόνια μια μεγάλη αγκαλιά για τους έφηβους

«Στροφή για μένα είναι χαρά, δύναμη κι αγάπη. Η Στροφή γύρισε τη δικιά μου ζωή» λένε οι έφηβοι μέλη της κοινότητας. «Για μένα η Στροφή είναι μια μεγάλη αγκαλιά αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας Χαρά Λαλιώτη, σε ένα βίντεο που έφτιαξαν όλοι μαζί με αφορμή την συμπλήρωση πριν από λίγες μέρες 32 χρόνων λειτουργίας της κοινότητας. Tο βίντεο γυρίστηκε στη Θεραπευτική Κοινότητα, στο Ηχοστουντιο και στον Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ.

Η Στροφή είναι ένα πρόγραμμα που αγκαλιάζει έφηβους και γονείς και τους δίνει δύναμη κι αγάπη, λέει στο ert.gr η υπεύθυνη του προγράμματος Κυρατσώ Σκοδρογιάννη.

Πότε ιδρύθηκε και ποιο είναι το έργο της ΣΤΡΟΦΗΣ:

«Το ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ ιδρύθηκε το 1988 και απευθύνεται σε εφήβους και νέους από 13 έως 21 ετών. Όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι δωρεάν και το θεραπευτικό πρόγραμμα που ακολουθεί είναι “στεγνό” χωρίς φάρμακα και υποκατάστατα. Επίσης δεν υπάρχουν λίστες αναμονής, η πρόσβαση στο πρόγραμμα είναι άμεση.

»Το πρόγραμμα υποστηρίζει τους εφήβους που θέλουν να απεμπλακούν από τα ναρκωτικά αλλά και τις οικογένειές τους που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας. Στεγάστηκε σε ένα νεοκλασικό κτίριο στην οδό Φυλής το οποίο ανακαινίστηκε με πολλή προσωπική δουλειά από τα μέλη και τους θεραπευόμενους. Σιγά σιγά δημιουργήθηκε και το πλαίσιο της θεραπευτικής κοινότητας – σταθερή αξία η κοινότητα σαν μοντέλο για όλα τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ».

Πόσοι άνθρωποι δέχθηκαν βοήθεια από τη Στροφή αυτά τα 32 χρόνια;

«Ξεπερνούν τις 4.500 οι νέοι που δέχθηκαν βοήθεια από τη Στροφή όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της».

ΚΕΘΕΑ-Στροφή: 32 χρόνια μια μεγάλη αγκαλιά για τους έφηβους
Από την υλοποίηση workshop στο πλαίσιο του Προγράμματος Κινητικότητας Νέων Erasmus + STAY TUNED/ΜΕΙΝΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΣ, μέσω εστιασμένων δράσεων δικτύωσης στην Reggio Emilia Onlus Ιταλία, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Centro di Solidarietà

Ποιο είναι το δυναμικό της σήμερα; Πόσοι οι θεραπευόμενοι, πόσοι το προσωπικό;

«Σήμερα το προσωπικό της Στροφής είναι 16 άτομα. Υπάρχει το Κέντρο Συμβουλευτικής Εφήβων όπου υποδεχόμαστε τα περιστατικά, ο Συμβουλευτικός Σταθμός στα Δικαστήρια Ανηλίκων στον Άρειο Πάγο που από το 1998 με δικό μας γραφείο εκεί και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων έχουμε παρέμβαση στα δικαστήρια γιατί πολλοί ανήλικοι προσέρχονται με κατηγορίες που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών. Από το 2004 είμαστε και στο Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα όπου γίνεται μια πάρα πολύ σοβαρή και σημαντική δουλειά με πρόγραμμα συμβουλευτικής βοήθειας για την απεξάρτηση των κρατουμένων».

Πόσοι αποφοιτούν κάθε χρόνο και πόσοι προσέρχονται;

«Η αποφοίτηση των εφήβων από το πρόγραμμα, που είναι η λήξη του συμβολαίου της θεραπευτικής σχέσης, είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Στην συντριπτική τους πλειονότητα παραμένουν “καθαροί”. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που για διάφορους λόγους δεν ολοκληρώνουν του πρόγραμμα το σταματούν σε ένα σημείο κι άλλοτε επανέρχονται, άλλοτε όχι».

Με την εμπειρία από την πολύχρονη ενασχόλησή σας με το έργο αυτό, τι θεωρείτε ότι έχει αλλάξει στο προφίλ του έφηβου χρήστη; Τι έχει αλλάξει και τι έχει μείνει διαχρονικό;

«Ο  μέσος όρος έναρξης της χρήσης είναι μεταξύ 13 και 15 ετών κι αυτό είναι ένα διαχρονικό στοιχείο. Αυτό που έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια είναι η κύρια ουσία χρήσης. Τα πρώτα χρόνια ήταν η ηρωίνη τα τελευταία χρόνια είναι η κάνναβη. Ο μέσος όρος προσέλευσης στη Στροφή είναι τα 17 με 18 χρόνια.

»Η πρώτη επαφή με τις ουσίες φαίνεται να γίνεται στο σχολικό περιβάλλον κι όσο περισσότερο βυθίζεται ο έφηβος σε αυτές, τόσο περισσότερο μειώνονται οι σχολικές του επιδόσεις. Απομακρύνεται από το σχολείο και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσει κάποιου τύπου παραβατικότητα που ενδέχεται να τον οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης (κλοπές, διακίνηση ουσιών).

ΚΕΘΕΑ-Στροφή: 32 χρόνια μια μεγάλη αγκαλιά για τους έφηβους
Στιγμιότυπο από τα 25α Γενέθλια του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ με τη μπάντα της ΣΤΡΟΦΗΣ επί της οδού Φυλής, έξω από το κτήριο του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ

»Οι έφηβοι έχουν άγνοια κινδύνου και υπερεκτιμούν τις ικανότητες τους. Παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι οι νέοι που πέφτουν στα ναρκωτικά είναι παιδιά χωρισμένων οικογενειών κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία. Αντίθετα πιο ευάλωτα είναι τα παιδιά γονέων που δεν έχουν χωρίσει αλλά δεν υπάρχουν ουσιαστικοί δεσμοί, υπάρχουν θέματα σχέσεων και έλλειψη επικοινωνίας μαζί τους. Εκεί χάνεται ο έλεγχος και η εποπτεία των εφήβων και οι γονείς δεν μπορούν να τους ελέγξουν. Βλέπουμε περιπτώσεις που οι γονείς απευθύνονται πρώτα στον Εισαγγελέα Ανηλίκων για να πάρουν βοήθεια μολονότι δεν υπάρχει κάποιο νομικό ζήτημα. Δεν είναι η πρώτη τους σκέψη το ΚΕΘΕΑ ή η Στροφή.

»Άλλο ένα διαχρονικό στοιχείο είναι ότι ο έφηβος δεν αναγνωρίζει εύκολα το πρόβλημα. Δεν έρχονται σε εμάς λέγοντας “έχω θέμα με τις ουσίες”, λένε “ήρθα για τους γονείς μου” ή “ήρθα γιατί είχα θέματα με το νόμο”».

Έχει μεγαλώσει η ανοχή της οικογένειας

»Ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό ζήτημα είναι επίσης ότι τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλώσει η ανοχή της οικογένειας κι υπάρχει δυσκολία αναγνώρισης του προβλήματος και παραδοχής του από την πλευρά των γονέων. Υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις το στερεότυπο του χρήστη που είναι εξαθλιωμένος στον δρόμο κι έχει χάσει κάθε αξιοπρέπεια κι οι γονείς εθελοτυφλούν πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την κάνναβη, πράγμα αναληθές γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ότι έχει στείλει παιδιά σε νοσοκομείο με ψυχωτικά ή λιποθυμικά επεισόδια. Οι γονείς πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να μην έχουν καμία ανοχή στη χρήση κάνναβης».

Να μην πέφτουν στην παγίδα του διαχωρισμού σε σκληρά και μαλακά ναρκωτικά…

«Ναι, έρχονται και μας λένε “το παιδί μου είναι χρήστης κάνναβης” και τους διορθώνουμε αμέσως “είναι χρήστης ουσιών” και είναι σημαντικό να μην υπάρχει κανένας διαχωρισμός γιατί από κάτω μπορεί να υπάρχει μια ανακούφιση του τύπου “ευτυχώς δεν είναι χρήστης ηρωίνης”… Υπάρχουν και γονείς που δεν ξέρουν κι ούτε θέλουν να μάθουν τι είδους ουσία κάνει χρήση το παιδί τους. Εμείς μέσα από τα ερωτηματολόγια που υποβάλλουμε στους έφηβους όταν έρχονται στην κοινότητα βλέπουμε ότι μπορεί μαζί με τη χρήση κάνναβης να υπάρχει και χρήση κοκαίνης π.χ. ή χαπιών ή σίσα.

»Άλλο διαχρονικό στοιχείο είναι ότι όταν η οικογένεια μείνει και δεσμευτεί στο πρόγραμμα μπορεί να γίνουν εξαιρετικά πράγματα. Ακόμα κι αν ένα παιδί διακόψει, αν η οικογένεια παραμείνει δεσμευμένη στο πρόγραμμα, το παιδί τις περισσότερες φορές ξαναγυρίζει και τα πράγματα πάνε πάρα πολύ καλά. Το διαχρονικό τελικά είναι ότι ένας έφηβος χρειάζεται πλαίσιο, κανόνες και όρια».

Τι αλλαγές υπάρχουν στο θεραπευτικό μοντέλο που ακολουθείτε;

«Παλαιότερα η Κοινότητα εφάρμοζε ένα πιο σφιχτό πρόγραμμα. Όταν είσαι στη χρήση αυτό που είναι πάρα πολύ δύσκολο είναι να εμπιστευθείς και να συνδεθείς να δημιουργήσεις σχέσεις. Γι’ αυτό κι είναι πολύ σημαντικό για το θεραπευτικό προσωπικό να περάσει την εκπαίδευση που περνούν οι θεραπευόμενοι για να γνωρίζει από τα μέσα το τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτή η εκπαίδευση ήταν κάποτε διάρκειας δύο μηνών, τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο ήπια, μπορεί να χρησιμοποιήσουμε στην αρχή και την ατομική συμβουλευτική.

»Μια άλλη θεραπευτική πρόταση είναι η πρόληψη υποτροπής όπου το ζητούμενο δεν είναι να πάει προς μια διαδικασία αποφοίτησης αλλά να πάει προς την διατήρηση της αποχής και να παραμείνει καθαρός. Κι αυτό είναι μεγάλη επιτυχία».

ΚΕΘΕΑ-Στροφή: 32 χρόνια μια μεγάλη αγκαλιά για τους έφηβους
Συμμετοχή της ομάδας ραδιοφώνου του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ στην εκπομπή ΛΟΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ του διαδικτυακού ραδιοφώνου 902.gr, που μεταδόθηκε στο στέκι «Κατά των Ναρκωτικών» στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ στο Πάρκο Τρίτση

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο προτέρημα και ποια η μεγαλύτερη αδυναμία του προγράμματος;

«Το μεγάλο πλεονέκτημα που παρέχει η Στροφή είναι ότι δίνει στους εφήβους από όλη την Ελλάδα τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν στον ξενώνα της εντελώς δωρεάν για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα χωρίς να έχουν το πρόβλημα της απόστασης ή της μετάβασης.

»Απόφοιτοι και γονείς έχουν συστήσει στο πλαίσιο του Συλλόγου Οικογένειας που στεγάζεται στο κτίριο της οδού Φυλής μια ομάδα βοήθειας για τους νεοεισερχόμενους στο πρόγραμμα από την επαρχία και τους γονείς τους που την έχουν ονομάσει ομάδα αγκαλιάς.  Οι προερχόμενοι από επαρχία μπορούν να φιλοξενηθούν για 15 ημέρες στον ξενώνα μαζί με τους γονείς τους για να προετοιμαστούν για το πρόγραμμα, να κινητοποιηθούν, να περιορίσουν σταδιακά τη χρήση και να την σταματήσουν εντελώς.

»Μεγάλο πλεονέκτημα επίσης είναι ότι οι έφηβοι μπορούν να εκφραστούν με δραστηριότητες αθλητικές ή μέσω της μουσικής ή του ραδιοφώνου. Μια φορά το μήνα κάνουμε ραδιοφωνική εκπομπή με τα παιδιά και τους γονείς μαζί. Είχαμε επί σειρά ετών την ραδιοφωνική εκπομπή Επιτόπου Στροφή! στο Πρώτο και στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, έως το φθινόπωρο του 2019. Στην είσοδο του κτιρίου της Στροφής φιλοξενούνται φωτογραφίες με τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις ραδιοφωνικές εκπομπές της Στροφής.

ΚΕΘΕΑ-Στροφή: 32 χρόνια μια μεγάλη αγκαλιά για τους έφηβους
Από τη ραδιοφωνική εκπομπή «Επιτόπου Στροφή» στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ με τον Παντελή Θαλασσινό

»Άλλο δυνατό κομμάτι της Στροφής είναι η σύνδεσή της με τις τοπικές κοινωνίες, με φορείς και με συλλόγους. Μας καλεί π.χ. ένας σύλλογος γονέων ενός σχολείου κι εμείς μπορεί από μια ενημέρωση να φθάσουμε να κάνουμε μια ολόκληρη παρέμβαση με μουσική εκδήλωση με την μπάντα μας στο σχολείο. Τέτοιες μουσικές εκδηλώσεις έχουν γίνει και σε σχολεία και σε πλατείες και σε δρόμους. Μέσα στα 32 χρόνια λειτουργίας της δεν σταμάτησε ποτέ η Στροφή να είναι σε αλληλεπίδραση με την κοινωνία.

»Το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι δεν έχουμε χώρους. Τα νεοκλασικά κτίρια είναι πολύ ωραία αλλά έχουν και μεγάλες ανάγκες συντήρησης. Και δυστυχώς στο σημείο αυτό δεν έχουμε στήριξη από την Περιφέρεια ή από οπουδήποτε αλλού. Να σημειώσω επίσης την έλλειψη προσωπικού. Είχαν 10 χρόνια να γίνουν προσλήψεις στο ΚΕΘΕΑ.

Τι θα λέγατε, με μια πρόταση, σε έναν έφηβο χρήστη;

«Σύνθημα της Στροφής είναι το μπορείς αλλά όχι μόνος. Θα του έλεγα να ανοίξει την καρδιά του στην οικογένειά του τώρα που είναι στα δύσκολα και να ζητήσει βοήθεια. Κι αν δεν μπορεί με την οικογένειά του να κάνει μια επικοινωνία με τη Στροφή, να μιλήσει μαζί μας κι όλα τα άλλα θα έρθουν στην πορεία. Και στους γονείς θα έλεγα να ζητήσουν βοήθεια με την πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά».

ΚΕΘΕΑ-Στροφή: 32 χρόνια μια μεγάλη αγκαλιά για τους έφηβους
Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ, εκπομπή ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΣΤΡΟΦΗ με καλεσμένο τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο

Το ert.gr μίλησε και με τον υπεύθυνο μουσικής και ραδιοφώνου της Στροφής Τάσο Γιαννίκο.

Τι κάνει ένας μουσικός επιμορφωτής και υπεύθυνος ραδιοφώνου σε μια κοινότητα εφήβων που προσπαθούν να απεξαρτηθούν;

«Είμαι δάσκαλος στην ομάδα μουσικής. Έχουμε δύο ομάδες από 6-7 παιδιά η κάθε ομάδα. Έρχονται δύο φορές στην εβδομάδα σε ένα πολύ ωραίο ηχοστούντιο που έχουμε φτιάξει -από μία ώρα τη φορά- όπου τους μαθαίνω τις βασικές αρχές από διάφορα όργανα. Έχουμε ντραμς, κιθάρες, μπάσο, πιάνο, μπουζούκι. Πρόθεσή μου δεν είναι να μάθουν θεωρητική μουσική και να διαβάζουν παρτιτούρα, αλλά να παίζουν πρακτικά, να βγάζουν ένα καλό αποτέλεσμα και να το ευχαριστιούνται. Μετά από αρκετά μαθήματα τους οργανώνω με τέτοιο τρόπο ώστε να παίρνουν μέρος και στην μπάντα της Στροφής. Τα παιδιά λατρεύουν τη μουσική. Περιμένουν με ανυπομονησία τα μαθήματα».

Μιλήστε μας για τη μπάντα, το συγκρότημα της Στροφής

«Έχουμε μια μπάντα με τα πιο προχωρημένα παιδιά και στην οποία παίρνουν περιοδικά μέρος όλοι, κάποιοι παίζοντας ένα δύο τραγουδάκια, κάποιοι παίζοντας περισσότερα. Με την μπάντα συμμετέχουμε σε συναυλίες και εκδηλώσεις που έχει το πρόγραμμα έτσι ώστε και τα παιδιά να το ευχαριστιούνται και το πρόγραμμα να μεταφέρει το μήνυμα της απεξάρτησης σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο».

Τι είδος μουσικής παίζετε;

«Κυρίως μπαλάντες, ροκ ελληνικά και ξένα αλλά και πιο λαϊκά, τραγούδια που ταιριάζουν στην δική μας λογική και στην δική μας φιλοσοφία. Μία φορά στους 2 ή 3 μήνες κάνουμε ψηφοφορία προτείνουν όλοι τραγούδια ψηφίζουμε όλοι μαζί και επιλέγονται τα επικρατέστερα. Σκοπός είναι να παίζουν τραγούδια που τους αρέσουν».

Εκτός από τη μουσική και την μπάντα τα παιδιά της Στροφής κάνουν και ραδιοφωνικές εκπομπές

«Ναι, παράλληλα έχουμε και το ραδιοφωνικό τμήμα. Κάθε Δευτέρα 3 με 5 έχουμε εκπομπή από το www.kethea-strofi.gr και μπορεί να μας βρει κάποιος και στο live24. Πρόκειται για ένα μαγκαζίνο με πάρα πολλά θέματα από τα νέα της κοινότητας, μέχρι σελίδες μαγειρικής, αθλητισμού, ταξιδιωτικά, αφιερώματα σε μουσικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες και άλλα πολλά. Σε αυτό συμμετέχουν όσα παιδιά θέλουν να κάνουν μια εκπομπή για ένα θέμα που τους ενδιαφέρει. Τα ίδια τα παιδιά μετά από μια μικρή εκπαίδευση είναι και παραγωγοί και ηχολήπτες. Εγώ τους οργανώνω και τους μαθαίνω λίγο από ηχοληψία, λίγο πώς να κάνουν τις εκπομπές τους, λίγο αρχισυνταξία. Κάθε Τετάρτη κάνουμε τέτοια μαθήματα.

»Παλαιότερα κάναμε εκπομπές στο Α Πρόγραμμα της ΕΡΤ και η ομάδα που τις προετοίμαζε έκανε μια πάρα πολύ καλή δουλειά, εφάμιλλη επαγγελματιών. Πρόσφατα ετοιμάσαμε κι ένα e-book του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ που αποτελεί την πρώτη ψηφιακή έκδοση των ραδιοφωνικών εκπομπών της ομάδας ραδιοφώνου των γονιών του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ».

Κύριε Γιαννίκο, τι έχετε αποκομίσει από την πολύχρονη ενασχόλησή σας με τα παιδιά;

«Πάρα πολλά πράγματα. Είναι πολύ ωραίο να δουλεύεις με εφήβους και να νιώθεις ότι τους προσφέρεις κάτι σημαντικό. Δεν κάνουμε απλά ένα μάθημα μουσικής αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Μέσα από την ενασχόλησή τους με τη μουσική και το ραδιόφωνο τα παιδιά παίρνουν ευχαρίστηση αλλά και ερεθίσματα για να χτίσουν σιγά σιγά μια καινούρια ζωή. Η κοινότητα είναι ένας χώρος με έντονα συναισθήματα και πολλή δημιουργία όπου τα παιδιά και εισπράττουν αλλά και δίνουν πολλή αγάπη.

»Με την μπάντα έχουμε συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες. Παρότι περίπου το 90% των παιδιών δεν ήξεραν καθόλου μουσική πριν έρθουν εδώ, μέσα σε ένα χρόνο, τα παιδιά αυτά βγαίνουν στη σκηνή και συνοδεύουν καλλιτέχνες όπως η Δήμητρα Γαλάνη, η Γιώτα Νέγκα, ο Στάθης Δρογώσης, η Ραλλία Χρηστίδου».

ΚΕΘΕΑ-Στροφή: 32 χρόνια μια μεγάλη αγκαλιά για τους έφηβους
Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην οδό Χέϋδεν σε συνεργασία με τους Κατοίκους Γειτονιάς του Πεδίου Άρεως, με Φοιτητές του Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και άλλες τοπικές συλλογικότητες

Μέσα από αυτές τις διεργασίες δημιουργούνται και βαθιές σχέσεις…

«Πράγματι πολλά από τα παιδιά που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα κρατούν στενή επαφή μαζί μας γιατί οι δεσμοί που δημιουργούνται είναι πολύ ισχυροί.

»Τα προγράμματα δεν είναι απρόσωπα, είναι ζωντανοί οργανισμοί και οι άνθρωποι που μπαίνουν μέσα μαθαίνουν απλά πράγματα από το να φροντίζουν τον εαυτό τους έως να στηρίζουν και να στηρίζονται από τους άλλους. Ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες που τους ανοίγουν το μυαλό κι όπως τους λέω συχνά, όποιος πίνει δεν κάνει πράγματα, κι όποιος κάνει πράγματα δεν πίνει».

Τι θα λέγατε σε έναν έφηβο που παλεύει με τη χρήση;

«Θα του έλεγα η ζωή σου έχει αξία! Μην την αφήνεις να πάει χαμένη! Θα του έλεγα τους στίχους από ένα τραγούδι που λένε οι “Τρύπες”: Η ζωή είναι μικρή για να είναι θλιβερή, η ζωή είναι μεγάλη μη την κάνεις καρναβάλι.

»Σε όλα τα παιδιά θα έλεγα ότι η ζωή είναι σημαντική για να την χαλάνε σε χαζομάρες, θα τους έλεγα να καταλάβουν ότι δεν είναι ούτε ο νάνος των φόβων τους, ούτε ο γίγαντας των ονείρων τους, να βρούνε μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτό και να χαρούνε τη ζωή τους. Αυτή την ισορροπία ένα πρόγραμμα σαν τη Στροφή μπορεί να τους βοηθήσει να την βρουν».


Τον Νοέμβριο του 2019 προβλήθηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ2 Ες αύριον τα σπουδαία ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε σε  χώρους της Στροφής και στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά όπου 2 φορές την εβδομάδα γίνονται αθλητικές δραστηριότητες (ποδόσφαιρο) ενώ μία φορά την εβδομάδα συμμετέχουν και γονείς στο παιχνίδι. Σε αυτό βλέπουμε κάποια από τα παιδιά της Στροφής να διηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες Τίτλος του επεισοδίου «Αυτή είναι η ουσία».

Το ντοκιμαντέρ έχει στόχο την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση μέσα από αναφορές του προσωπικού, αφηγήσεις μελών της Κοινότητας και της Επανένταξης αλλά και γονιών (αναφορά του Προέδρου του Συλλόγου Οικογένειας στο ρόλο της οικογένειας). Είναι μια ημίωρη εκπομπή με σκηνοθέτη τον Χάρη Γιουλάτο όπου τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του έδειξαν σεβασμό και σημαντικό ενδιαφέρον ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ενημέρωσης.

Τον Οκτώβριο του 2019 η Στροφή συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, το σχέδιο της οποίας κατατέθηκε και εγκρίθηκε από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης/ Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus. Το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον εταίρο Οργανισμό CEIS Reggio Emilia (Centro Italiano di Solidarieta di Reggio Emilia Onlus) στην πόλη Reggio Emilia (7 έως 11 Οκτωβρίου 2019). Πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια με αντικείμενο το ραδιόφωνο και τη μουσική και συναυλία με τη μπάντα της Στροφής στο κλείσιμο του Προγράμματος. Συμμετείχαν Προσωπικό και μέλη του CEIS, Εθελοντές και Φοιτητές του Πανεπιστημίου.

ΚΕΘΕΑ-Στροφή: 32 χρόνια μια μεγάλη αγκαλιά για τους έφηβους
Στιγμιότυπο από την ομάδα «Αγκαλιάς» του Συλλόγου Οικογένειας. Φωτογραφία της Φωτεινής Ρωμαλιάδου εθελόντριας του ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ

Μέσα από τη συζήτηση με την υπεύθυνη της Στροφής Κυρατσώ Σκοδρογιάννη και με βάση τα στοιχεία που μας ανέφερε από τους προσερχόμενους στο Κέντρο Συμβουλευτικής Εφήβων του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ κατά τον τελευταίο χρόνο, διαμορφώνεται το προφίλ του έφηβου χρήστη και της οικογένειάς του.

Το προφίλ του έφηβου χρήστη

Κοινωνικο-δημογραφικές πληροφορίες

  • Το 80% των προσερχόμενων ήταν άνδρες.
  • Η μέση ηλικία τους ήταν τα 17,4 έτη.
  • Το 83% διέμενε με τη γονική του οικογένεια.
  • Το 88% είχε ελληνική υπηκοότητα και το 8,8% αλβανική.
  • Το 73% ήταν μαθητές ή σπουδαστές/φοιτητές (κυρίως μαθητές).
  • Το 17,5% των προσερχόμενων είχε διακόψει το σχολείο. Η μέση ηλικία διακοπής του σχολείου ήταν τα 15,6 έτη.

Επαφή με το θεραπευτικό πρόγραμμα

  • Το 80% έκανε επαφή με το θεραπευτικό πρόγραμμα για πρώτη φορά.
  • Η συχνότερα αναφερόμενη πηγή παραπομπής στο πρόγραμμα ήταν το στενό οικογενειακό περιβάλλον των προσερχόμενων (60,5%). Ακολουθούν αναφορές για κάποια κοινωνική/δικαστική υπηρεσία (14,9%).

Χρήση Ουσιών

  • Στο σύνολό τους σχεδόν είχαν ξεκίνησε τη χρήση παράνομων ουσιών με την κάνναβη. Κατά μέσο όρο είχαν κάνει την πρώτη χρήση παράνομης ουσίας σε ηλικία μεταξύ 14-15 ετών.
  • Το 79% ανέφερε την κάνναβη ως κύρια ουσία κατάχρησης.
  • Για τον μήνα πριν την προσέλευση στην υπηρεσία συμβουλευτικής: το 37% των προσερχόμενων ανέφερε καθημερινή χρήση της κύριας ουσίας και το 16% χρήση 2-6 φορές την εβδομάδα.
  • Το 84% έκανε χρήση της κύριας ουσίας κατάχρησης για διάστημα από 1 έως 3 έτη.Οι περισσότεροι ανέφεραν ότι συνήθως δεν κάνουν καθόλου χρήση αλκοόλ (44,7%) ή ότι καταναλώνουν 1-2 ποτά την εβδομάδα (38,6%).

ΚΕΘΕΑ-Στροφή: 32 χρόνια μια μεγάλη αγκαλιά για τους έφηβους

Νομικά προβλήματα

  • Το 31,6% ανέφερε τουλάχιστον μία σύλληψη στη ζωή του. Η μέση ηλικία πρώτης σύλληψης ήταν τα 15,6 έτη.
  • Το 22,5% γνώριζε ότι εκκρεμούσε εις βάρος του κάποια νομική υπόθεση (δικαστήριο).

Άτομα που προσήλθαν στο Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ

  • Η πλειονότητα των προσερχόμενων ήταν γυναίκες (61,1%).
  • Το 48% είχε ηλικία μεταξύ 50-59 ετών και το 35% μεταξύ 40-49 ετών.
  • Ως προς τη σχέση με το εξαρτημένο μέλος το 55% ήταν μητέρες, το 34,5% ήταν πατέρες και το 3% ήταν αδέλφια.
  • Τρεις στους δέκα (29%) υπέδειξαν ως πηγή παραπομπής στο ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το οικογενειακό περιβάλλον ήταν η πηγή παραπομπής για το 19% των προσερχόμενων και το φιλικό περιβάλλον για το 15%. Οι αναφορές για παραπομπές από κοινωνικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες υγείας ανέρχονται στο 17%.
  • Το 90% των προσερχόμενων είχε ελληνική υπηκοότητα.
  • Ποσοστό 13% ήταν μετανάστες/πρόσφυγες με μακροχρόνια παραμονή στην Ελλάδα.
  • Οι μισοί (50,4%) από τους προσερχόμενους είχαν ολοκληρώσει το Λύκειο και περίπου ένας στους τρείς (26,9%) είχε ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το 15,6% ήταν απόφοιτοι Γυμνασίου.
  • Επτά στους δέκα είχαν σταθερή απασχόληση.
  • ΚΕΘΕΑ-Στροφή: 32 χρόνια μια μεγάλη αγκαλιά για τους έφηβουςΑποδέκτες υπηρεσιών της Στροφής την τριετία 2017-2019Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, 94 άτομα δέχθηκαν τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ το 2017 (εισαγωγική φάση θεραπείας σε Συμβουλευτικά Κέντρα), 109 άτομα το 2018 και 118 άτομα το 2019.Σε μονάδες απεξάρτησης εντατικής παρέμβασης (κύρια φάση θεραπείας) 24 έφηβοι δέχθηκαν υπηρεσίες το 2017, 22 το 2018 και 24 το 2019.331 γονείς δέχθηκαν υπηρεσίες το 2017, 339 γονείς το 2018 και 356 γονείς το 2019.

    Υπηρεσίες υποστήριξης στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης στις φυλακές νέων Αυλώνα δέχθηκαν 84 νέοι το 2017, 83 το 2018, και 57 νέοι το 2019.

    (Πηγή: Απολογισμός ΚΕΘΕΑ 2019)


    Έρευνα-συνεντεύξεις: Κυριάκος Καρυώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος