Σε εργατική διαδήλωση καλούν για το Σαββάτο 16/2/19 (11.30πμ, πλ. Κοραή Αθήνα), πρωτοβάθμια σωματεία, που επιχειρούν «κοινή, οριζόντια συντονισμένη και οργανωμένη από τα κάτω δράση».

Στο παρελθόν είχαν οργανώσει την 1η Νοεμβρίου 2018 διακλαδική απεργία, ενώ οι άξονες της κινητοποίησής τους είναι η διεκδίκηση ΣΣΕ και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η άμεση επαναφορά των μισθών-ημερομισθίων-ωρομισθίων στα επίπεδα που προέβλεπαν οι ΣΣΕ (Εθνική Γενική, κλαδικές, επιχειρησιακές), η μείωση του εργάσιμου χρόνου, η αντιμετώπιση της έξαρσης των λεγόμενων “εργατικών ατυχημάτων”, αλλά και θέματα όπως η καθυστερημένη καταβολή ή και η κλοπή δεδουλευμένων, η κλοπή ενσήμων, η κατάργηση βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων σε πάρα πολλούς κλάδους, τα ελαστικά ωράρια και η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, τα αυξανόμενα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους δουλειάς και οι πρακτικές παρακολούθησης της εργασίας.

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα σωματεία:
Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)
Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ)
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)
Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ)
Σωματείο Εργαζόμενων στην εταιρεία Πλαίσιο Νομού Αττικής

Η ΕΣΠΗΤ

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Περιοδικού – Ηλεκτρονικού Τύπου αναφέρει: «Mετά τη δυνατότητα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και των σωματείων εργαζομένων, η ΕΣΠΗΤ διαμηνύει το διαχρονικό και πάγιο αίτημα όχι μόνο του κλάδου αλλά όλων των εργαζομένων για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα εξορθολογίσουν σύμφωνα με τις ανάγκες μας τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα.
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΣΠΗΤ συντονίζει το βήμα της με άλλα σωματεία και συλλόγους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και καλεί στη διοργάνωση συγκέντρωσης και διαδήλωσης για νέες συλλογικές συμβάσεις το Σάββατο 16/2/19 στο κέντρο της Αθήνας, στις 11.30 πμ στην πλατεία Κοραή.

Κύριες αιχμές της συγκέντρωσης-διαδήλωσης αποτελούν το αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς και τις αμοιβές και η διαχρονική μάχη για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Επίσης, στα κύρια αιτήματα περιλαμβάνονται και η εναντίωση στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία.

Αυξήσεις στους μισθούς και τις αμοιβές
Συλλογικές συμβάσεις εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες μας
Όχι στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία».

Φωτο αρχείου

Μοιράσου το άρθρο: