Κορονοϊός: Η καθημερινότητα στην Κίνα μέσα από τα μάτια δύο Ελλήνων επιχειρηματιών που ζουν εκεί (video)

Με το φόβο του επικίνδυνου κορονοϊού έμαθαν να ζουν οι πολίτες της Κίνας και μαζί τους και οι Έλληνες που ζουν μόνιμα εκεί. Ο Πέτρος Κορωνίδης, μηχανολόγος μηχανικός, έχει δική του εταιρεία συμβούλων με τη γυναίκα του Σπυριδούλα Καστάνη-Κορωνίδου. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ζουν μόνιμα με τα δύο τους παιδάκια στην πόλη Σουτζόου, μια από τις πιο ανεπτυγμένες και όμορφες πόλεις της Κίνας, βορειοανατολικά της πόλης Γουχάν, η οποία θρηνεί εκατοντάδες θύματα και λογίζεται εστία της επιδημίας του ιού. Οι δύο τους μίλησαν στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6» για την καθημερινότητά τους στη βαριά σκιά του Covid-19.

Οι δύο τους μίλησαν για τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να ανακόψει τη μετάδοση του ιού.

«Εμείς όπως και όλος ο πληθυσμός είμαστε περιορισμένοι στα σπίτια μας, βγαίνουμε μόνο για τα απαραίτητα και οι μετακινήσεις είναι δύσκολες. Όσο για τις εταιρείες δουλεύουν online, από τα σπίτια τους» είπε κ. Κορωνίδης εξηγώντας πως ελάχιστες εταιρείες λειτουργούν εργασιακούς χώρους καθώς πρέπει με δική τους ευθύνη να τηρούν πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας, να παρέχουν μάσκες, αντισηπτικά στο προσωπικό, αλλά και να έχουν ακόμα και ειδικό χώρο για κάποιον που θα νοσήσει. «Εκτιμούμε ότι μόνο ένα 25% των εταιρειών έχει ανοίξει. Κατά τα άλλα όσες εργασίες μπορούν να γίνουν μέσω υπολογιστή γίνονται κανονικά και οι άνθρωποι πληρώνονται. Όσοι δουλεύουν στην παραγωγή που έχει πληγεί αμείβονται με κάποιο βασικό μισθό»,είπε.

«Ούτε και τα σχολεία έχουν ανοίξει» συμπλήρωσε η κ. Καστάνη-Κορωνίδου και εξήγησε πως οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να απασχολήσουν τα παιδιά μέσα από μαθήματα σε από ειδικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρι στιγμής υπάρχει η ενημέρωση ότι θα ανοίξουν τον Μάρτιο, ενώ τα Πανεπιστήμια δεν θα λειτουργήσουν πριν τον Απρίλιο.

Όσο για τις μετακινήσεις είπε πως γίνονται με φειδώ, ωστόσο υπάρχει επάρκεια αγαθών. «Μένουμε σε μεγάλα κτηριακά συγκροτήματα, στο δικό μας υπάρχουν 200 κτήρια και υπάρχουν διαδικασίες για να βγεις αλλά κυρίως για να μπεις. Ελέγχεται η θερμοκρασία σου και παίρνεις ένα χαρτί για να ξέρουν ποιος έχει βγει καθώς απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα από άλλα κτηριακά συγκροτήματα. Ο καθένας έχει άδεια εισόδου μόνο για το δικό του. Ελέγχονται ακόμα και τα πορτμπαγκάζ των ΙΧ ώστε να μην μπει κανείς παράνομα» λέει ο κ. Κορωνίδης.

Πάντως δεν αφήνουν την κατάσταση να τους καταβάλει και όπως λένε κυκλοφορεί κι ένα αστείο μεταξύ των Ελλήνων της Κίνας στα community chats ότι μετά από τέτοιο εγκλεισμό δεν κινδυνεύουν από τον κορονοϊό αλλά… από σάκχαρο και χοληστερίνη. «Τόσες ώρες κλεισμένοι δείχνουμε προτίμηση στο καλό φαγητό» λέει ο κ. Κορωνίδης.

«Πάντως είμαστε αισιόδοξοι. Η κρίση φέρνει πάντα κάποια ευκαιρία. Η Κίνα είναι δυνατή και θα συνεχίσει και πιο δυναμικά» καταλήγει η κ. Καστάνη-Κορωνίδου.

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος