Συναγερμό έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές η αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων, κυρίως τουριστών, από βαλκανικές χώρες.

Αυτήν την ώρα στον Προμαχώνα, η ροή της κυκλοφορίας είναι συνεχής χωρίς αναμονές. Οι έλεγχοι προς το παρόν δεν γίνονται σε όλους τους εισερχόμενους, παρά δειγματοληπτικά βάσει του αριθμού barcode.

Το τελευταίο 24ωρο πέρασαν το τελωνείο 8.000 άνθρωποι, αριθμός μικρός για τα δεδομένα της εποχής.

Η εκτίμηση των αστυνομικών αρχών του Προμαχώνα είναι από την Παρασκευή η κίνηση των αυτοκινήτων αναμένεται να αυξηθεί λόγω του Σαββατοκύριακου. Η επικείμενη αυτή αύξηση είναι πιθανό να προκαλέσει καθυστερήσεις τόσο στο διαβατηριακό όσο και στον υγειονομικό έλεγχο που θα πραγματοποιείται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο διαγνώστηκαν 33 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 21 εισαγόμενα.

Σε 45 Σέρβους τουρίστες στο Πευκί Εύβοιας θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι, προκειμένου να δουν αν είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Υπενθυμίζονται και τα εισαγόμενα κρούσματα παρουσιάστηκαν και στην Αιδηψό Ευβοίας. Πρόκειται για τους δυο τους Σέρβους τουρίστες, που βρίσκονται σε καραντίνα στη Λαμία. Σε περιορισμό και τα υπόλοιπα 78 άτομα του γκρουπ μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων.

Οι δύο Σέρβοι, κινήθηκαν με το ταξί -το οποίο τηρούσε όλα τα πρωτόκολλα- από το κέντρο υγείας Ιστιαίας και πήγαν προς το λιμάνι. Μπορεί να είναι ατυχές ή ανεπαρκές, αλλά δεν είναι σημείο απώλειας ελέγχου της κατάστασης, είπε ο δήμαρχος Αιδηψού κ. Γιάννης Κοτζιάς. Ερωτηθείς γιατί δεν κλήθηκε ασθενοφόρο είπε πως είναι θέμα διαχείρισης από το κέντρο υγείας Ιστιαίας, ωστόσο κατά την εκτίμησή του δεν υπήρξε κίνδυνος.

Στην Κέρκυρα, τουρίστρια, επίσης από τη Σερβία, που ήρθε οδικώς, έχει διαγνωσθεί θετική.

Κρούσματα και στην Καβάλα, όπου ένας κάτοικος επέστρεψε θετικός από ταξίδι του στη Σερβία και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, όπως και άλλοι 8 τουρίστες από ηρθαν μέσω Προμαχώνα από Σερβία και Βουλγαρία. Οι πέντε εξ αυτών μετεβησαν στη Θάσο, όπου διαγνώστηκαν θετικοί και πλέον βρίσκονται σε ξενοδοχείο καραντίνας. ‘Αλλοι δύο, τουρίστες από τη Βουλγαρία, μέλη γκρουπ σε ημερήσια εκδρομή στο Παγγαίο, επέστρεψαν στη χώρα τους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των άμεσων επαφών τους.

Από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώθηκαν τέσσερα νέα θετικά κρούσματα για το διάστημα 4 – 8 Ιουλίου 2020, το σύνολο των οποίων είναι κάτοικοι του νομού Καστοριάς. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται ένα «ορφανό» κρούσμα που διαγνώστηκε στο πλαίσιο προγραμματισμένου προεγχειρητικού ελέγχου, ενώ τα υπόλοιπα προέκυψαν μέσα από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης στενών επαφών θετικών κρουσμάτων. Τα νέα κρούσματα χαρακτηρίζονται ασυμπτωματικά.

Ανησυχία υπάρχει για την έξαρση του κορονοϊού στα Βαλκάνια, που είναι πλέον η νέα εστία στην Ευρώπη, με επίκεντρο τη Σερβία.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Ηλ. Κασάπης, Ρ. Πανταζόγλου, Δ. Αμαραντίδου, Κ. Καραχάλιου, Γ. Καρανάσιου

Μοιράσου το άρθρο: