Κορυφώνεται τα μεσάνυχτα η βροχή από Περσείδες, με σύμμαχο την απουσία φεγγαριού ( Νέα Σελήνη στις 11 Αυγούστου) που θα επιτρέπει σε γυμνό μάτι να παρατηρεί ένα πεφταστέρι κάθε λεπτό και ως 100 την ώρα.

Είναι μικρά σε διάσταση σωματίδια που τα έλκει λόγω βαρύτητας η ατμόσφαιρα και καθώς ταξιδεύουν ως υπολείμματα κομητών, αφήνουν πίσω τους πύρινες ουρές.

Φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα που βρίσκεται προς την Ανατολή. Το φαινόμενο είχε αρχή στις 17 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Αυγούστου, ενώ για την αποψινή κορύφωση του Εθνικό Αστεροσκοπείο διοργανώνει βραδιά για ερασιτέχνες αστρονόμους στα Τζουμέρκα, 1 χιλιόμετρο έξω από την Άρτα.

Οι Περσείδες -που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ. – προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης.

Σύμφωνα με τη NASA, το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα, ενώ και πέρυσι έφθασαν κατά τόπους έως τα 200 μετέωρα την ώρα.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Προκόπης Αγγελόπουλος

Μοιράσου το άρθρο: