Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση στην Κω, μετά τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ, που προκάλεσε τον θανάσιμο τραυματισμό δύο επισκεπτών και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων πέντε. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter εκφράζει τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων και στην οικογένεια του Σινάν Κούρτογλου.

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών

Μετά το αρχικό σοκ που προκάλεσε ο σεισμός σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου το νησί να επανέλθει στην κανονικότητά του.

Οι ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές λειτουργούν κανονικά και δεν επηρεάστηκαν λόγω της ισχυρής αντισεισμικής θωράκισής τους. Μετά και τις απαιτούμενες ενέργειες των συναρμόδιων Υπουργείων διασφαλίστηκε η ομαλή πρόσβαση στο νησί, καθώς το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και οι πτήσεις εξυπηρετούνται από και προς όλους τους διεθνείς προορισμούς.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά εξυπηρετείται προσωρινά μέσω του λιμανιού της Κεφάλου, ενώ αποκαταστάθηκαν αφενός η ενδοδωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία μέσω εναλλακτικής προβλήτας πλησίον του κεντρικού λιμένα της Κω και αφετέρου η ακτοπλοϊκή σύνδεση των ημεροπλοίων από και προς τα τουρκικά παράλια, όπως και το σημείο ελέγχου ζώνης Σένγκεν, το οποίο έχει μεταφερθεί πλησίον του κεντρικού λιμένα της Κω.Από το πρωί, το κεντρικό λιμάνι του νησιού είναι στο «μικροσκόπιο» ειδικών και καθηγητών Πανεπιστημίου, που μετέβησαν εκεί από την Αθήνα για το σκοπό αυτό.Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας αποφασίστηκε να κατασκευαστεί προσωρινά μια τσιμεντένια ράμπα -καθώς μεγάλο μέρος στο εσωτερικό του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση- ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να εξυπηρετούνται τα πλοία της ακτοπλοΐας.

Το Υπουργείο Τουρισμού είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους τοπικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και με τους πανελλαδικούς φορείς, το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και την Ομοσπονδία των Συνδέσμων των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FEDHATTA) για την προώθηση των ενεργειών με στόχο την διευκόλυνση των επισκεπτών και την απρόσκοπτη εξέλιξη της τουριστικής κίνησης.

Τα προγράμματα των tour operators πραγματοποιούνται κανονικά. Διασφαλίστηκε επίσης η ομαλή εναλλαγή των προγραμμάτων στις αφίξεις και αναχωρήσεις επισκεπτών.
Η φιλοξενία των τουριστών πραγματοποιείται κανονικά στα δωμάτια των ξενοδοχείων που είχαν αρχικά επιλέξει. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις έως και την ολοκλήρωση των ελέγχων των τεχνικών κλιμακίων με πρωταρχικό γνώμονα την ασφάλεια, διασφαλίστηκε η μεταφορά και προσωρινή διαμονή και φιλοξενία που αφορούσε ελάχιστο αριθμό τουριστών.

Οι ξενοδόχοι και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αμέσως ακολούθησαν τις απαιτούμενες διαδικασίες και διασφάλισαν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και φιλοξενία των επισκεπτών.

Ο μηχανισμός του Υπουργείου και του ΕΟΤ είναι σε πλήρη ετοιμότητα και οι προσπάθειες συνεχίζονται έως την πλήρη αποκατάσταση και επαναφορά στους κανονικούς ρυθμούς, ώστε οι τουρίστες να μπορούν να απολαύσουν απρόσκοπτα τις διακοπές τους.

Αρκετοί ωστόσο ήταν οι κάτοικοι και οι τουρίστες που πέρασαν και τη δεύτερη νύχτα έξω από τα σπίτια και τα ξενοδοχεία τους. Ωστόσο αντιμετώπισαν την κατάσταση με υπομονή, επιστρατεύοντας και το χιούμορ τους.

Πώς εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στην Κω

Την ίδια ώρα συνεχίζεται κανονικά η μετασεισμική ακολουθία στην Κω. Στη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις, κάποιες εκ των οποίων έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στους κατοίκους προκαλώντας εύλογη ανησυχία. Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Μαρία Σταθοπούλου, Κατερίνα Γράβου. Ελίνα Κολύβα, Δήμητρα Ακριώτου, Όλγα Νίκου

Σχετικές ειδήσεις:

Σε κανονικούς ρυθμούς η ζωή στην Κω-Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ζημιών (video)

Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση οι δύο από τους τέσσερις τραυματίες (video)

Επείγουσα ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τον σεισμό στην Κω

Μοιράσου το άρθρο: