Κρούσματα: Κώδωνας κίνδυνου εντός και εκτός Αττικής – Ανησυχία για lockdown και στα Γιάννενα

Άκρως ανησυχητική τροπή έχει πάρει η πορεία της πανδημίας με τα κρούσματα να αυξάνονται διαρκώς και το σύστημα υγείας να πιέζεται αισθητά. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 438 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό να φτάνει πλέον τα 25.370 ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 84 ασθενείς. Στο επίκεντρο της πανδημίας παραμένει η Αττική με 164 κρούσματα. Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 53 κρούσματα, η Κοζάνη με 33, τα Ιωάννινα με 23, η Λάρισα με 19 και η Καστοριά με 10. Εν τω μεταξύ, αργά χθες το βράδυ άλλοι τέσσερις νεκροί προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων από τις επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα μας.

Μεγάλη πηγή ανησυχίας εξακολουθούν να αποτελούν οι οίκοι ευγηρίας. Στο γηροκομείο στη Γλυφάδα, στο οποίο έχει σημάνει συναγερμός, τα κρούσματα ανέρχονται πια στα 14, οι 12 τρόφιμοι και οι 2 προσωπικό.

Στη δομή παραμένουν 35 τρόφιμοι και 10 με 12 εργαζόμενοι.  Όπως είπε στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Γλυφάδας, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση του δήμου. Το μάθαμε από τα κανάλια, είπε προσθέτοντας ότι η διασπορά φέρεται να ξεκίνησε από μια νοσηλεύτρια.

Ανάμεσα στις εστίες υπερμετάδοσης είναι και οι νυχτερινοί συνωστισμοί στις πλατείες, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, την ώρα που το 43% των νέων κρουσμάτων αφορούν ηλικίες από 18 έως 39 ετών γεγονός που σημαίνει πως οι νέοι έχουν πλέον την μερίδα του λέοντος στον χάρτη των θετικών στον κορονοϊό.

Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, η πλατεία Αριστοτέλους “βούλιαξε” από κόσμο λόγω μουσικής εκδήλωσης.  Φοιτητικό πάρτι και στο ΑΠΘ. Οπως ανέφεραν στην ΕΡΤ οι πρυτανικές αρχές δεν είχαν καμία πρότερη ενημέρωση για το συμβάν, ωστόσο τα άτομα που παραβρέθηκαν ήταν πολύ λιγότερα από 1500.

Στην Αθήνα οι πλατείες που “παραδοσιακά” γεμίζουν κόσμο κάθε βράδυ είναι η πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, αλλά και το Μοναστηράκι.

Στην Πάτρα το σημείο συνάντησης είναι στα σκαλιά της Γεροκωστοπούλου, της Αγίου Νικολάου αλλά και η πλατεία Γεωργίου στο κέντρο της πόλης.

«Είναι ανησυχητικό γιατί ακυρώνει στην ουσία όλα τα υπόλοιπα που έχουμε κάνει ως τώρα» σχολιάζει η Καρολίνα Ακινοσόγλου, Λοιμωξιολογος Παν. Νοσοκομείου Πατρών.

Εκτός από τους εξωτερικούς χώρους μαζικός συγχρωτισμός παρατηρείται και εντός καταστημάτων διασκέδασης με εικόνες από πάρτι συνωστισμού να αναρτώνται στα social media.

Περισσότερα απο 300 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης μέσα στον Οκτώβριο, 100 στην Καστοριά

Η Κοζάνη, που βρίσκεται σε 14ήμερο lockdown θυμίζει έρημη πόλη, με τον κόσμο να μένει στα σπίτια του εκτός από εκείνους που παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στις εκκλησίες. Φορούσαν μάσκες και τηρούσαν αποστάσεις, ερχόμενοι σε αντιδιαστολή με το κήρυγμα του μητροπολίτη Κοζάνης που καλούσε τους πιστούς να μην φοβούνται να κοινωνήσουν από την ίδια λαβίδα.

Προβληματισμός και για τα Ιωάννινα

ΑΠΘ: Ανατροπή της επιδημιολογικής εικόνας με καθολική χρήση μάσκας

Σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ με τα υφιστάμενα μέτρα, στις 31 Οκτωβρίου η εικόνα στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει: 34.181 κρούσματα, 568 θανάτους, και στις ΜΕΘ θα νοσηλευονται 103. Με τα ίδια μέτρα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η χώρα θα έχει 200.055 κρούσματα, 1.834 θανάτους και 837 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ.

Ωστόσο σύμφωνα με το εναλλακτικό σενάριο της χρήσης μάσκας παντού, στις 31 Οκτωβρίου τα κρούσματα θα μπορούσαν να είναι 31.800, οι θάνατοι 566, ενώ 91 συμπολίτες να χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Εάν η χρήση μάσκας συνεχιζόταν έως τις 31 Δεκεμβρίου, τα συνολικά κρούσματα έως τότε θα ήταν 45.826, οι θάνατοι 836 και στις ΜΕΘ θα βρίσκονταν 42 άτομα.

Κατά τον καθηγητή Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Yale, Νίκολα Χρηστάκη η ζωή μας δεν θα επιστρέψει εκεί που ήταν, ως το 2024.

“Υπάρχουντρεις φάσεις: η πρώτη φάση είναι αυτή που ζούμε τώρα, το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο κύμα. Μέχρι το 2022 πιστεύω ότι θα αναγκαστούμε να ζούμε έτσι. Στη δεύτερη φάση, που θα έχουμε το εμβόλιο ή αρκετοί θα έχουν αρρωστήσει (ανοσία της αγέλης) ώστε να μην μπορεί να κυκλοφορεί πια ο ιός στην κοινωνία μας. Η φάση αυτή θα διαρκέσει από το 2022 και μετά και για δύο χρόνια περίπου, ως το 2024. Θα είμαστε δε, τόσο σοκαρισμένοι από αυτό που θα έχουμε αντιμετωπίσει ώστε δεν θα επιστρέψουν ξαφνικά όλοι στις ταβέρνες ούτε θα βγάλουν τις μάσκες και θα μπουν στα λεωφορεία πάλι. Για ορισμένο χρονικό διάστημα ο κόσμος θα φοβάται. Στην τρίτη φάση, από το 2024, θα έχουμε την περίοδο μετά την πανδημία, και κατά κάποιο τρόπο θα επιστρέψει η ζωή εκεί που ήταν πριν” λέει συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο καθηγήτης Ηλίας Μοσιαλος σε ανάρτησή του εξηγεί ποιες είναι οι δυσκολίες για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=198777441658796&id=100045796247437

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος