«Μαύρη» επέτειος μνήμης σήμερα για την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς συμπληρώνονται 45 χρόνια από την τουρκική στρατιωτική εισβολή, γνωστή ως επιχείρηση «Αττίλας», που οδήγησε στην απώλεια χιλιάδων στρατιωτών και αμάχων, 2.000 αγνοούμενων, στον εκτοπισμό 150.000 Ελληνοκυπρίων και στην κατάληψη του 36,2% των κυπριακών εδαφών. Κι ενώ στη Mεγαλόνησο βρίσκονταν σε εξέλιξη εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, μαχητικά F-16 πετούσαν πάνω από την Κερύνεια. Την ίδια ώρα ο Ερντογάν απειλούσε ευθέως με νέο «Αττίλα» και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προκαλούσε με βίντεο, στο οποίο ισχυριζόταν ότι, οι εισβολείς έφεραν την ειρήνη στην Κύπρο.

Στις 20 Ιουλίου 2019 συμπληρώνονται 45 χρόνια από την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η εισβολή ξεκίνησε πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα της Εθνικής Φρουράς και της ΕΟΚΑ Β΄ με σκοπό την ανατροπή του Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, μια καταστρεπτική επέμβαση που είχε σχεδιαστεί και διαταχθεί από τη δικτατορία των συνταγματαρχών στην Αθήνα.

Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι η στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, η οποία έμεινε γνωστή ως επιχείρηση «Αττίλας», ήταν ειρηνευτική επέμβαση με βάση το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων, όπως οριζόταν από τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959.

Μετά και την επιχείρηση «Αττίλας ΙΙ», που ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου, η Τουρκία κατέλαβε το 36,2% της Κύπρου, εκτοπίζοντας 150.000 Ελληνοκυπρίους και προκαλώντας απώλειες της τάξεως των 4.500-6.000 σε στρατιώτες και άμαχους (νεκροί και τραυματίες), αλλά και πάνω από 2.000 αγνοούμενους.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter ένα χάρτη με ματωμένο το υπό κατοχή τμήμα της Κύπρου και έγραψε τα εξής: «45 χρόνια μετά. Δεν ξεχνάμε τα θύματα του κυπριακού ελληνισμού. Είμαστε πάντα στο πλευρό των Κυπρίων αδερφών μας στον αγώνα για επανένωση της Κύπρου».

«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής», σημειώνει ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις σήμερα συνεχίζονται με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ της Κύπρου.

«Ο τερματισμός της κατοχής και των συνεπειών της και η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής, συνολικής, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου συνιστούν κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αναπόσπαστο στοιχείο της λύσης του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος Εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

«Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας αποτελούν μία μεγάλη δοκιμασία για την αξιοπιστίας της αποτροπής της ΕΕ και την ικανότητά της να διαφυλάξει τα κοινά μας ενεργειακά και πολιτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, χθες από την Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογο του Σάββα Αγγελίδη.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, για τη «μαύρη» επέτειο μνήμης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, σας προτείνει να δείτε στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ το ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ, «Το χρονικό της κυπριακής συμφοράς».

Μέχρι και σήμερα στις 9 το βράδυ, στο μετρό Συντάγματος, θα είναι ανοιχτή στο κοινό έκθεση αφιερωμένη στα 45 χρόνια από το πραξικόπημα του 1974 στην Κύπρο. Η έκθεση περιέχει φωτογραφικά ντοκουμέντα από το πραξικόπημα μέχρι και μερικούς μήνες μετά την εισβολή.

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων

«Δεν σταματάμε, 45 χρόνια μετά, να διεκδικούμε τη μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση: την επανένωση της Νήσου και του συνόλου του Κυπριακού λαού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα», αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας

«Σήμερα συμπληρώνονται 45 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, 45 χρόνια από την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Αττίλας»», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνεχίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει αταλάντευτα να παλεύει για την επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Παλεύουμε για επανένωση του νησιού σε δικοινοτική- διζωνική ομοσπονδία με ενιαία κυριαρχία, ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Παλεύουμε για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και για την κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των διεθνών εγγυήσεων. Στηρίζουμε τον κυπριακό λαό, ελληνοκυπρίους και τουρκοκυπρίους, και συνεργαζόμαστε στενά με τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις του νησιού ώστε να οδηγηθούμε το συντομότερο σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

«Κλείνουν σήμερα, σαρανταπέντε χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Ο «Αττίλας», αποτελεί διαρκή, βάναυση παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, είναι προϋπόθεση κάθε δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού», αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Η πλήρης εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στην Κύπρο γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, καθώς η Τουρκία κλιμακώνει τις παράνομες διεκδικήσεις της, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από τον αγώνα για την ανατροπή των δεδομένων της εισβολής και κατοχής του 1974. Δεν ξεχνάμε και δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων σε βάρος της Κύπρου. Με ενότητα και αποφασιστικότητα, αξιοποιώντας και τις διεθνείς συμμαχίες μας, αντιμετωπίζουμε την Τουρκική προκλητικότητα», τονίζει στη δήλωσή της η κ. Γεννηματά.

«Το ΚΚΕ αντιτάσσεται σε «λύσεις» – ανοιχτής ή συγκαλυμμένης – διχοτόμησης, που στο παρελθόν απέρριψε ο ίδιος ο κυπριακός λαός. Παραμένει σταθερά αλληλέγγυο στον αγώνα του κυπριακού λαού, ενάντια στην κατοχή και προβάλλει το δίκαιο αίτημα για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, ελεύθερη από ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με τον κυπριακό λαό πραγματικά κυρίαρχο στον τόπο του. Αυτός είναι ο δρόμος που απαντά στα σημερινά επείγοντα προβλήματα και δίνει προοπτική στην πάλη του κυπριακού λαού, όλων των λαών της περιοχής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Η «Ελληνική Λύση» ζητά την επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας – Κύπρου και κοινή σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών Ελλάδας — Κύπρου για την αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: