Κυρ. Μητσοτάκης: Νέα μέτρα στήριξης πληττόμενων επιχειρήσεων – Εντός 2021 τα Rafale

Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων που πλήττονται και που θα μείνουν κλειστές και την περίοδο των εορτών ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας τις εργασίες για την ψήφιση του προυπολογισμού του 2021. Παράλληλα αποκάλυψε πως σε λίγες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή και η συμφωνία για την παραλαβή 18 μαχητικών Rafale.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως για όλες τις πληττόμενες  επιχειρήσεις, από την εστίαση και το λιανεμποριο μέχρι τον αθλητισμό, που μένουν κλειστές με εντολή του κράτους, θα υπάρχει μείωση των ενοικίων τους κατά 80% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Παράλληλα δήλωσε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα έρθει τον Ιανουάριο και το κατώτατο όριο ενίσχυσης των δικαιούχων θα είναι της τάξεως των 1000 ευρώ.

Μάλιστα απαντώντας με το τρόπο αυτό στις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα περί κυβερνήσεως που δεν κατανοεί τα προβλήματα και λειτουργεί υπερ των συμφερόντων μεγάλων εταιρειών αναρωτήθηκε αν αυτή η απόφασή σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται την περίοδο της πανδημίας αφορούν  τους πλούσιους και τα υψηλά εισοδήματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα Εθνικά Θέματα και τα ελληνοτουρκικά προαναγγέλλοντας την υπογραφή της προμήθειας 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale σημειώνοντας πως τις προσεχείς ημέρες θα έρθει στη Βουλή η σχετική συμφωνία ώστε η προμήθεια να γίνει εντός του 2021.

Στο πλαίσιο αυτό εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ που αποφάσισε να δηλώσει παρών στις αμυντικές δαπάνες του προυπολογισμού, που ειθισται να υπερψηφίζονται τουλάχιστον και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Απέδωσε την απόφαση αυτή στα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και σημείωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται από την μία με «πατριωτικό τσαμπουκά» και από την άλλη να καταψηφίζει τα κονδύλια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι «πατριωτισμός με ξένα κόλυβα».

Στο επίκεντρο του προϋπολογισμού η κοινωνία 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού, όπως τον διατύπωσε διατύπωσε το 1864 ο Ιωάννης Σούτσος στο «Εγχειρίδιο Δημοσιολογίας», λέγοντας στη συνέχεια ότι η κοινωνία βρίσκεται στο επίκεντρο του προϋπολογισμού 2021 και η συγκυρία τον φέρνει ν’ ακολουθεί δύο παράλληλους δρόμους: την ανακούφιση των συνεπειών της πανδημίας και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που προωθούν τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, με στόχο την κατάργηση των ανισοτήτων και την αύξηση του δημοσίου πλούτου προς όφελος όλων, για μια Ελλάδα που παράγει, εξάγει και ευημερεί.

«Θα ήταν ευχής έργον να συμφωνήσουμε σ’ αυτό, ακόμη κι αν πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί διαφορετικά», είπε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι «για μας, είναι κεντρική επιλογή αυτής της παράταξης η μείωση των ανισοτήτων».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ο προϋπολογισμός του 2021 ουσιαστικά ενσωματώνει δύο χρονιές σε μία στο πρώτο τρίμηνο. «Προωθούνται οι τομές εκείνες που θα φέρουν ξανά τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης», είπε σημειώνοντας επισης πως  «το εμβόλιο είναι το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετά-covid εποχής και σ’ αυτές τις συνθήκες είναι προσαρμοσμένος ο προϋπολογισμός. Ο οποίος συντάχθηκε κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, με αβέβαια στοιχεία και το τέλος της κρίσης άγνωστο, αλλά είναι σαφής και ειλικρινής».

«Οι επιλογές μας για το 2021» ανέφερε ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, επεκτείνουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για να τονωθεί η ζήτηση, οι επενδύσεις και η απασχόληση και προωθεί την επανεκκίνηση της οικονομίας, αξιοποιώντας το σύνολο των εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων».

Και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αποτελεί μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους, διότι η εκτέλεσή του συναρτάται από την ακριβή διάρκεια της πανδημίας.  Συμπλήρωσε δε  ότι εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση από τον περασμένο Μάρτιο – ύψους 23,2 δισ. ευρώ -, τα αποτελέσματα θα ήταν αρνητικά για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας.

Η θωράκιση του ΕΣΥ και το «μαξιλάρι»

Αναλυτική ήταν και η αναφορά του στη θωράκιση του ΕΣΥ με περισσότερες από 7.000 προσλήψεις έως σήμερα και την αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ σε 1.322. Παράλληλα, επισήμανε τις δράσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, αναφερόμενος ιδιαίτερα στους 500.000 δικαιούχους που είδαν το Δεκέμβριο να διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή τους συνταξιούχους που εισέπραξαν τα αναδρομικά τους και την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

Σκληρή ήταν η επίθεσή του για το «μαξιλάρι» σημειώνοντας πως  «Το περίφημο “μαξιλάρι” του ΣΥΡΙΖΑ έχει μοναδική του χρησιμότητα ν’ αποκοιμίζει την κοινή γνώμη. Πρόσφατα, τα δεδομένα του ΑΕΠ για την περίοδο 2015-2018 αναθεωρήθηκαν και αποδείχθηκε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει το δημόσιο πλούτο με 5 δισ. ευρώ λιγότερα. Η απάντησή μας είναι η νέα αξιοπιστία της οικονομίας. Από τότε άνοιξε ο δρόμος του ευνοϊκού δανεισμού. Σας ακούγαμε να μιλάτε για “ύφεση Μητσοτάκη” και να επικαλείστε προσωρινά στοιχεία του δ’ τριμήνου του ’19 και α’ του ’20 για να ισχυριστείτε το παράλογο ότι η χώρα βρισκόταν σε ύφεση πριν χτυπήσει ο κορονοϊός. Είναι παντελώς ανακριβές και δεν είχατε το θάρρος να πείτε μια συγγνώμη για όσα λέγατε. Αυτή είναι λοιπόν η εθνική ήττα της χώρας, προϊόν των δικών σας χειρισμών το α’ εξάμηνο του ’15».

Πρώτη μορφή αδικίας η ανεργία

Εν συνεχεία κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι δεν λέει την αλήθεια για τις χαμένες θέσεις εργασίας. «Η Eurostat» είπε «στο β’ τρίμηνο του έτους κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τις λιγότερες χαμένες θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία αυτά δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς, αλλά αποδεικνύουν ότι η πολιτική μας για την υπεράσπιση της εργασίας και των θέσεων απασχόλησης ήταν αποτελεσματική».

Κατέθεσε δέ στα πρακτικά μια έκθεση από δύο σημαντικούς επιστήμονες σχετικά με το πώς μπορεί να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας με βάση το ελληνικό παράδειγμα στην εποχή του covid. «Δεν τα λένε τα “μπουκωμένα από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ”, αλλά επιστήμονες» είπε επισημαίνοντας πως «Η ανεργία είναι η πρώτη μορφή αδικίας και θα την πολεμάμε σε όλα τα επίπεδα».

Το «σαράκι» των εκκρεμών συντάξεων

Σε ο,τι αφορά το σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, δήλωσε πως πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αξιοποίηση πόρων ύψους 90 δισ. στην επόμενη 7ετία.

Απευθυνόμενος προς τη Φ. Γεννηματά, επισήμανε με νόημα πως το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε παροχή, αλλά να είναι στοχευμένο, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έμεινε προσκολλημένη σε ιδεολογικές αγκυλώσεις και απέδειξε πως όπου χρειάζεται να έχουμε περισσότερο κράτος, όπως στην υγεία, το έκανε, αλλά και όπου χρειάζεται λιγότερο, όπως στην οικονομική δραστηριότητα, αρκεί να υπάρχει, όπως είπε, αρμονική συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με σαφή οριοθέτηση ρόλων και κοινή πυξίδα για το μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο «σαράκι» – όπως το χαρακτήρισε – των εκκρεμών συντάξεων που ταλανίζει τη χώρα εδώ και δεκαετίες: «Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο, αλλά έχουμε ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες κι αποτελεί αυτό πρώτη πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, θα αξιοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτό».

Ακόμη, σημείωσε πως πριν από τον κορονοϊό η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία ήταν άγνωστες λέξεις, αλλά σήμερα η χώρα έχει μια μεγάλη επιτυχία: να έχει όλους τους μαθητές από τα νηπιαγωγεία έως το λύκειο σε ψηφιακές τάξεις, ούτως ώστε να μην χάσουν την επαφή τους με τα μαθήματα από τη στιγμή που τα σχολεία είναι κλειστά.

Πηγή: ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος