Φάμπρικα εκατομμυρίων με παράνομη εισαγωγή αλκοολούχων ποτών και πρώτων υλών έχουν στήσει τα κυκλώματα λαθρεμπόρων. Εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα έρχονται κρυφά από βαλκανικές χώρες, κυρίως από τη Βουλγαρία, και τεράστιες ποσότητες παρασκευάζονται στα παράνομα αποστακτήρια, στερώντας από το Κράτος πολλά εκατομμύρια από τη φοροδιαφυγή.

Εισάγονται νύχτα, χωρίς παραστατικά, καλυμμένα από άλλα προϊόντα. Λαθραία διακινείται το 1/5 της συνολικής κατανάλωσης έτοιμων αλκοολούχων ποτών.

Εκατομμύρια λίτρα εμφιαλώνονται και βγαίνουν στην αγορά παράνομα.

Κύρια πύλη εισόδου έτοιμων ποτών ή πρώτων υλών η Βουλγαρία.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα το ΣΔΟΕ αποκάλυψε παράνομο αποστακτήριο σε αποθήκη στο Αιγάλεω. Μέσα σε άθλιες συνθήκες υγιεινής εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 41 δεξαμενές του τόνου και άλλες των 5 και 10.000 λίτρων στις οποίες υπήρχαν 20 τόνοι πρώτης ύλης -μούστος και στάφυλα- και 2.700 λίτρα αποσταγμένη έτοιμη τσικουδιά έτοιμη προς εμφιάλωση η οποία εκτιμάται θα έφευγε για Κρήτη.

Την ίδια ώρα, οι νόμιμες εταιρείες, εγχώριες και πολυεθνικές, χάνουν όχι μόνο από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά και από τη μείωση της κατανάλωσης η οποία την περίοδο 2008-2015 υποχώρησε από 40% έως 50%.

Πηγή του κακού η υψηλή φορολόγηση.

Σε 15 μήνες ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά αυξήθηκε κατά 125% εν μέσω κρίσης. Ανέρχεται σε 25,50 ευρώ/λίτρο αιθυλικής αλκοόλης και είναι 40% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ-28 και 450% πάνω από τη γειτονική Βουλγαρία.

To τελευταίο διάστημα στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από μικτά κλιμάκια τελωνειακών και εφοριακών. Επιπλέον εκτός από το αυτοκινoύμενο x-ray scanner που λειτουργεί στον Πειραιά σε εξέλιξη είναι διαγωνισμός για άλλα τέσσερα κινητά συστήματα σάρωσης x-ray το ένα εκ των οποίων προγραμματίζεται να εγκατασταθεί στα σύνορα με Βουλγαρία.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Χρύσα Παπασταύρου

Μοιράσου το άρθρο: