Επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια μεταξύ ανήλικων προσφύγων που διαμαρτύρονται και ζητούν την άμεση μετακίνησή τους. Εσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων. Η κατάσταση είναι ασφυκτική στη Λέσβο όπως και στα υπόλοιπα νησιά από τη συνεχιζόμενες ροές προσφύγων και έχει σημάνει συναγερμός σε όλες τις υπηρεσίες ιδιαίτερα μετά τις ανακοινώσεις από το τουρκικό υπουργείο εσωτερικών ότι πρόκειται να διώξουν συνολικά 100.000 πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη για άλλες πόλεις. Αυτό φαίνεται να έχει προκαλέσει τις αυξημένες ροές στα ελληνικά νησιά. Η νέα κατάσταση εξετάστηκε σε σημερινή σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ ανακοινώθηκε η σύγκληση την Πέμπτη διυπουργικής συντονιστικής σύσκεψης για το προσφυγικό στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η σύσκεψη συγκαλείται από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιώργο Κουμουτσάκο, με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ‘Ακη Σκέρτσου, σε επίπεδο γενικών γραμματέων, και θα πραγματοποιηθεί στη 1 μ.μ.. Θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής ‘Αμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη Λεσβο, επεισόδια μικρής εκτασης σημειώθηκαν νωρίτερα στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 9.300 πρόσφυγες και μετανάστες. Η ενταση ξεσπασε στην τέντα των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν και ζητούσαν την άμεση μετακίνησή τους. Η αστυνομία εκανε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων.

Σήμερα πραγματοποιηθηκε και ευρεία σύσκεψη ολων των δημαρχων του βορειοανατολικού Αγαίου με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής θέσης στο προσφυγικό.

Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο οποίος σημείωσε πως οι επαφές του πρωθυπουργού στην Ευρώπη ανέδειξαν την ανάγκη μιας ενιαίας πολιτικής ασύλου μεταξύ των χωρών της Συνθήκης Σένγκεν κάτι για το οποίο απαιτείται αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι οι υφιστάμενες δομές επαρκούν για τις μετακινήσεις που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση σε Κιλκίς, Φθιώτιδα και Κορινθία, ενώ σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν και άλλες μεταφορές προσφύγων, απάντησε ότι αυτό καθορίζεται από τον αριθμό χωρητικότητας των υφιστάμενων δομών.

Όσον αφορά τα 116 ασυνόδευτα παιδιά, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι η διαδικασία μεταφοράς τους θα ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα και για τα υπόλοιπα 250 τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

«Τα σημερινά επεισόδια στη Μόρια αλλά και τα χτεσινά στη ΒΙΑΛ της Χίου οφείλουν να κινητοποιήσουν την κυβέρνηση για να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Απαιτείται, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση «η δραστική αποσυμφόρηση των νησιών και δεν πρέπει να περιμένει. Με προτεραιότητα τους ασυνόδευτους ανήλικους και τις οικογένειες με ανήλικα παιδιά. Για να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές και η κοινωνική συνοχή».

«Η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά είναι αβίωτη για κατοίκους, πρόσφυγες και εργαζόμενους στα Κέντρα Υποδοχής. Οι «θετικές εντυπώσεις» που αποκόμισε ο αρμόδιος υπουργός στη Μόρια πριν λίγο καιρό ακούγονται πλέον ως κακόγουστο αστείο», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Α. Σπυριδάκη – Κ. Σκουλάς

Μοιράσου το άρθρο: