Μ. Θεοδωρίδου: Τα κριτήρια προτεραιοποίησης για τον εμβολιασμό

“Ο στόχος όσων ασχολούμαστε με το εμβόλιο είναι να μην μείνει ούτε ένα άτομο χωρίς να εμβολιαστεί”, είπε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας τα κριτήρια προτεραιοποίησης για τον εμβολιασμό.  

Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αυθαιρεσίας και ότι η προτεραιοποίηση έχει στηριχθεί στα τεκμηριωμένα δεδομένα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, διεθνών οργανισμών καθώς και σε κανόνες της βιοηθικής.

«Το πρώτο κριτήριο είναι ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί τους μήνες αυτούς που η πανδημία ταλαιπωρεί τον κόσμο, η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση”.

“Το δεύτερο κριτήριο είναι ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό και η κύρια ομάδα που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά από τον ιό είναι οι υγειονομικοί.

“Το τρίτο κριτήριο είναι η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ατόμων ηλικιωμένων, ατόμων που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και οι χρονίως πάσχοντες» είπε η κ. Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι τελευταία ομάδα είναι «οι λίγοι όμως απαραίτητοι» για την λειτουργία του κράτους. Ο αριθμός που εμβολιάστηκε σε αυτή την κατηγορία είναι «μικρότερος από τους 50» συμπλήρωσε.

Η κ. Θεοδωρίδου ξεκίνησε την καθιερωμένη ενημέρωση χαρακτηρίζοντας τη “χθεσινή μέρα έναρξης των εμβολιασμών ως μέρα γιορτής για τη χώρα μας, την Ευρώπη, την προληπτική ιατρική, τη δημόσια υγεία”.

“Είχα την τύχη να εμβολιαστώ χθες” είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου και προχώρησε στην περιγραφή των αισθημάτων της: “Συγκίνηση, χαρά και ηθική ικανοποίηση ότι η προσδοκία πολλών μηνών έφτανε πια σε μια αρχή, που είναι η εφαρμογή των εμβολίων”. Απευθυνόμενη δε στον κόσμο εξέφρασε την πεποίθησή της ότι “κι εσείς θα έχετε αυτά τα συναισθήματα κάνοντας το εμβόλιο”.

Αναφερόμενη στα θέματα των αλλεργιών η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) και την έγκριτη Αλλεργιολογική και Ανοσιολογική Εταρεία της χώρας, οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες, καθώς φτάνουν τις 1,3 περιπτώσεις σε 1 εκατομμύριο δόσεις.

“Αλλεργίες σε τρόφιμα, σε φάρμακα, σε διάφορα αλλεργιογόνα ή ακόμη και τοξικές ουσίες, αυτές οι αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό”, τόνισε και υπενθύμισε ότι “μέσα σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο υπάρχει η προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας, και ήπιας, αλλεργικής αντίδρασης”.

“Επομένως το θέμα “έχω αλλεργική ρινίτιδα, άρα μπορώ να εμβολιαστώ;” δεν πρέπει να είναι θέμα αντένδειξης εμβολιασμού. Μόνο αναφυλακτικές αντιδράσεις σοβαρές που οδηγούν ένα άτομο στο νοσοκομείο και έχει ανάγκη ενδοφλέβιας ή ενδομυϊκής χορήγησης φαρμάκων μπορεί να χρειαστούν πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού ή του αλλεργιολόγου”, συμπλήρωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τελείωσε την ενημέρωσή της, λέγοντας ότι “υπάρχει ένας ιός εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος για τον οποίο δεν υπάρχει μάλιστα και εμβόλιο ο ιός της παραπληροφόρησης: η διασπορά ψευδών ειδήσεων, παραπλανητικών που δεν περνάνε από τον ηθμό της επιστημονικής γνώσης. Αυτό υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας”, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και επεσήμανε ότι “εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε τις όποιες φαιδρές αιτιάσεις για τα εμβόλια την επιστημονική γνώση”.

“Μόνο με την επιστημονική, τεκμηριωμένη γνώση μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση”, κατέληξε.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος