Συνεχίζεται εντατικά η μάχη κατά της εξάπλωσης του επικίνδυνου κορονοϊού. Οι θάνατοι στη χώρα μας ανέρχονται σε 5 -με τελευταίο θύμα έναν 67χρονο- και τα κρούσματα σε 387, ενώ 11 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. Τα επικίνδυνα απροσδιόριστης πηγής κρούσματα, έφτασαν στα 60, ενώ 14 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Χθες ανακοινώθηκε ότι αναστέλλονται οι τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία όπως ήδη ισχύει στα δημόσια. Από σήμερα απαγορεύεται η έλευση στην Ελλάδα πολιτών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με εξαίρεση όσους έχουν επείγουσα εργασία ή η οικογένεια τους διαμένει στην Ελλάδα. Από σήμερα είναι κλειστά και τα εμπορικά καταστήματα.

Από τα κρούσματα 11 είναι κάτω των 18 ετών, 59 ασθενείς είναι 18-39 ετών, 132 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών και οι υπόλοιποι είναι άνω των 65 ετών.

Σε αρκετά νοσοκομεία της Αθήνας έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορονοϊού σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Συνολικά 200 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ έχουν τεθεί σε καραντίνα και 16 νοσούν από τον covid-19.

Σε καραντίνα 7 ημερών έχουν τεθεί 21 υγειονομικοί (10 γιατροί και 11 νοσηλευτικό προσωπικο) στην κλινική ΩΡΛ του Ιπποκράτειου στην Αθήνα, καθώς ένας γιατρός βρέθηκε θετικός στον κορoνοϊό.

Θετικοί έχουν βρεθεί 4 υγειονομικοί (2 γιατροί, ένας τεχνολόγος και μια γραμματέας) στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», έκλεισε η κλινική μαστού και απολυμάνθηκε

Ένας ακτινολόγος του «Ερυθρού Σταυρού» βρέθηκε θετικός και έκλεισε το Τμήμα Μαγνητικού Τομογράφου και απολυμάνθηκε, ενώ 20 υγειονομικοί έχουν τεθεί σε καραντίνα, ενώ ελέγχεται άλλη μία νοσηλεύτρια.

Σήμερα κλειστή και η παθολογική κλινική του «Ελπις» καθώς 2 γιατροί βρέθηκαν θετικοί.

Δύο κρούσματα στο προσωπικό του νοσοκομείου Καλαμάτας

Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, μια νοσηλεύτρια επιβεβαιώθηκε σήμερα θετική στον κορονοϊό. Χθες θετικός βρέθηκε και ένας γιατρός ο οποίος τέθηκε σε απομόνωση, ενώ εξετάζεται το προσωπικό της κλινικής όπου εργάζονταν. Στις υποδομές του δεν γίνονται δεκτά νέα περιστατικά και εξυπηρετούνται από άλλα νοσοκομεία.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στον Βόλο, ανακοινώθηκε χθες. Πρόκειται για έναν 22χρονο που απ’ το περασμένο Σάββατο νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο.

Το πρώτο κρούσμα στην Σπάρτη

Ο κορονοϊός «χτύπησε» και τη Λακωνία, αφού επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη Σπάρτη. Πρόκειται για έναν 88χρονο, ο οποίος βρίσκεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του.

Σε συνεχή εποπτεία η Δαμασκηνιά και η Δραγασιά

Σε καραντίνα παραμένουν οι 90 κάτοικοι των χωριών Δαμασκηνιά και Δραγασιά του δήμου Βοΐου Κοζάνης. Χθες έφτασε το πρώτο δρομολόγιο του δήμου με φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ οι κάτοικοι έχουν απευθείας τηλεφωνική επαφή με γιατρό, ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό.

Τέσσερις άνθρωποι με συμπτώματα κορονοϊού νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Κοζάνης, οι δύο από τη Δραγασιά.

Η κατάσταση σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά είναι σε συνεχή έλεγχο από το Δήμο Βοΐου, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται σε καθημερινή βάση, για τις ατομικές τους ανάγκες, τόσο σε αναγκαία αγαθά, τα οποία θα διανέμονται πλέον δωρεάς όσο και σε φάρμακα, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, ο δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής.

Όπως τόνισε το Βοήθεια στο Σπίτι επικοινωνεί καθημερινά με άτομα τα οποία φρόντιζε το προηγούμενο διάστημα και τα οποία είναι ηλικιωμένοι, που διαμένουν μόνοι τους, έτσι ώστε να τους πηγαίνει με ειδικό όχημα αυτά που έχει ανάγκη, ενώ επισήμανε ότι ήδη στο Τσοτύλι βρίσκεται σε επιφυλακή ειδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να μεταφέρει όσο πιο άμεσα γίνεται στο Νοσοκομείο άτομα των δύο χωριών που θα αντιμετωπίσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Σε ότι αφορά το αίτημα κατοίκων της Δαμασκηνιάς και της Δραγασιάς, που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως επίμονο πυρετό και βήχα, για να τους επισκεφθεί κλιμάκιο ή γιατρός από το Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο κ. Ζευκλής επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, ενώ επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια σε συνεννόηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης για την εξεύρεση εθελοντή γιατρού, που θα θελήσει να πάει στα δύο χωριά, με το δεδομένο όμως ο ίδιος να τεθεί αμέσως μετά σε καραντίνα 14 ημερών.

Αναφερόμενος στο αίτημα αυτό ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, επισήμανε ότι σε καθημερινή βάση υπάρχει επικοινωνία γιατρών με τα άτομα που έχουν ύποπτα συμπτώματα στα δύο χωριά, έτσι ώστε να ελέγχεται η κατάστασή τους, αλλά και να τους δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες.

Στη γειτονική Καστοριά, 18 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ σε καραντίνα μπαίνουν πολλά ιδιωτικά ιατρεία στα οποία εξετάζονται ασθενείς με συμπτώματα κορονοϊου.

Εν τω μεταξύ, σήμερα τίθεται σε λειτουργία υπηρεσία τηλεϊατρικής της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, προκειμένου να παρέχονται συμβουλές στους πολίτες μέσω βιντεοκλήσης. Η υπηρεσία τηλεϊατρικής θα παρέχεται δωρεάν και στόχος είναι η διαδικτυακή επικοινωνία ασθενών και ιατρών για την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Με τον τρόπο αυτό, πολίτες που δεν πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο, είτε επειδή έχουν ήπια συμπτώματα της νόσου Covid-19, είτε επειδή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα μπορούν απευθείας με βιντεοκλήση να συνομιλούν με διάφορες ειδικότητες γιατρών (γενικής ιατρικής, παθολόγο, πνευμονολόγο, ψυχίατρο, παιδίατρο, κ.α). Με το τρόπο αυτό οι γιατροί που θα έχουν οπτική εικόνα του ασθενούς θα δίνουν τις πρώτες συμβουλές και συστάσεις για τυχόν συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με τον ιό.

Ήδη υπάρχει σχετική υπηρεσία σε λειτουργία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Δείτε τον διαδραστικό χάρτη με τη διασπορά των κρουσμάτων στη χώρα μας και στον κόσμο.


Τον χάρτη ανέπτυξε και ενημερώνει με επίσημα στοιχεία η ομάδα του iMEdD Lab

Στον παρακάτω χάρτη, που τροφοδοτείται με στοιχεία από τον ΠΟΥ, φαίνεται η κατάσταση σε όλο τον κόσμο.

Από σήμερα κλείνουν τα σύνορα, για πολίτες τρίτων χωρών ενώ σε καραντίνα 14 ημερών μπαίνουν όσοι έρχονται από το εξωτερικό.

Στην πρεσβεία της Κίνας, όπου παραδοθηκε ποσότητα μασκών, προσφορά της κινεζικής κοινότητας, βρέθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς επισκεπτονται το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ και το Γενικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας.

Σε λειτουργία Κέντρο Ιχνηλάτησης στη ΓΑΔΑ

Πέρα από τα κρούσματα της επικίνδυνου ιού καθημερινά είναι και τα κρούσματα παραβάσεων των οδηγιών για την ανάσχεση της εξάπλωσής του. Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 26 συλλήψεις ανεβάζοντας τον σχετικό αριθμό σε 143. Στην Αθήνα οι παραβάσεις φαίνεται να μειώνονται ωστόσο αυξάνονται στην επαρχία. Τελευταίο περιστατικό η σύλληψη ενός ιδιοκτήτη καφενείου από το Μεσαρά Κρήτης που καταδικάστηκε με αυτόφωρη διαδικασία με 18 μήνες, η οποία είναι η ελάχιστη ποινή, και τουλάχιστον 3.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ξεκίνησε χθες η λειτουργία κέντρου ιχνηλάτησης με 100 αστυνομικούς και πυροσβέστες οι οποίοι συνδράμουν τον ΕΟΔΥ λαμβάνοντας λίστες ατόμων που έχουν νοσήσει προκειμένου να διερευνήσουν τις επαφές τους.

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: