«Οχι» στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τους εμπλεκόμενους φορείς στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, απάντησε ο αρμόδιος εισαγγελέας στο αίτημα του ανακριτή να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη για κακούργημα σε κάποιους από τους κατηγορουμένους. Το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης προϋποθέτει δόλο και στην συγκεκριμένη περίπτωση το στοιχείο της αποδοχής, που προϋποθέτει ο δόλος, δεν προκύπτει, σύμφωνα με το «δια ταύτα» του εισαγγελέα.

Στην δικογραφία για το Μάτι οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για πλημμελήματα, όπως αυτό της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Κάνοντας επίκληση των νεότερων στοιχείων που έχει στα χέρια του, δηλαδή τις καταθέσεις, ο ανακριτής που έχει στα χέρια του την δικογραφία ζήτησε προ ημερών την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης για το αδίκημα της θανατήφορας έκθεσης, αδίκημα που κατά την κρίση του πρέπει να βαρύνει κάποιους από τους εμπλεκόμενους πυροσβέστες και μερικά ακόμη πρόσωπα.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο σχετικό αίτημα περιλαμβάνονταν μόνο καταθέσεις και μία πραγματογνωμοσύνη, στοιχεία δηλαδή γνωστά στους εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα πριν ακόμα ασκήσουν την ποινική δίωξη.

Κατά την κρίση του εισαγγελέα ωστόσο, ο οποίος μελέτησε την παραγγελία του ανακριτή, η άσκηση τέτοιας δίωξης θα σήμαινε ότι οι πυροσβέστες είχαν αποδεχθεί το θανατηφόρο αποτέλεσμα, γεγονός που όμως δεν προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας.

Αντίθετα υπήρχαν καταθέσεις κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μίλησαν για τον αγώνα που έδωσαν οι πυροσβέστες προκειμένου να τους βγάλουν από τις φλόγες, αλλά και για τον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι ίδιοι στη μάχη με τη φωτιά.

Μάλιστα, στην απάντηση που δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας, αναφέρεται τόσο στον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες αλλά και στο γεγονός ότι καταστράφηκε η καριέρα τους αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, πριν από δύο χρόνια, στις 23 Ιουλίου.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: ‘Αννα Βλαχοπαναγιώτη

Μοιράσου το άρθρο: