Μαζική κινητοποίηση στη Μυτιλήνη για το προσφυγικό

Array

Παλλεσβιακή κινητοποίηση με γενική απεργία σήμερα στη Μυτιλήνη, με τους συγκεντρωμένους πολίτες να ζητούν την αποσυμφόρηση του νησιού και τη διατήρηση όσων προσφύγων και μεταναστών αντέχουν οι υπάρχουσες δομές.

Αυτοδιοικητικοί και άλλοι φορείς του νησιού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαπφούς, σε μια μαζική κινητοποίηση, ζητώντας την άμεση μετακίνηση των ευάλωτων ομάδων, αλλά και ενός μεγάλου αριθμού, προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης:

«Ο Λεσβιακός Λαός με τη σημερινή του διαμαρτυρία εκφράζει την αγανάκτησή του για την πολιτική που ακολουθείται και εφαρμόζεται από την Ε.Ε. και την Ελληνική Κυβέρνηση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και η οποία μετατρέπει τη Λέσβο από νησί του πολιτισμού και της Δημοκρατίας σε νησί φυλακή.

Απαιτούμε την άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας του νησιού μας.

Δεν επιτρέπουμε τη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, ούτε τη χρήση πλωτών κέντρων.

Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να αποφασίζει χωρίς εμάς και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου μας.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο και μέσο στα σχέδια που καταστρατηγούν τη βούληση του Λεσβιακού Λαού.

Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, είμαστε τόπος ανθρωπιάς και όχι εξορίας.»

Μαζική κινητοποίηση στη Μυτιλήνη για το προσφυγικό

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, τόνισε ότι «το αίτημα για αποσυμφόρηση είναι παλλαϊκό. Σηκώσαμε το βάρος της προσφυγικής κρίσης για λογαριασμό ολόκληρης της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης και αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα. Μας άφησαν ανυπεράσπιστους. Η Λέσβος για άλλη μια φορά βιώνει μια έκτακτη ανάγκη και ζητά λύσεις τώρα. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που σε αυτόν που σηκώνει το βάρος, αντί να του πεις να το κατεβάσει, του λες να το σηκώσει ακόμα ψηλότερα. Κύριοι, το βάρος μας κούρασε, μας λύγισε και κινδυνεύει να μας πλακώσει. Όμως δεν θα μείνουμε άβουλοι. Είμαστε απολυτά προετοιμασμένοι. Είμαστε προετοιμασμένοι να παλέψουμε, να πολεμήσουμε. Και αυτή την ώρα του πολέμου, κύριοι από οπού και αν προέρχεστε, να ξέρετε ότι στον πόλεμο σταματάνε οι φωνές, σταματάνε οι πικρίες και οι όποιες διαφωνίες. Εγώ δέχθηκα τα περισσότερα πυρά. Δεν με νοιάζει, τώρα σταματάνε τα πάντα. Τώρα η Λέσβος είναι μια γροθιά, αποφασισμένη να παλέψει για να σώσει το μέλλον της, το μέλλον των παιδιών της αλλά παράλληλα να σώσει την αξιοπρέπεια της Ελλάδας του πολιτισμού, της ελευθερίας και της Δημοκρατίας, αλλά και της Ευρώπης. Η Λέσβος δεν πωλείται, δεν εξαγοράζεται, δεν χαρίζεται. Παλεύει και παλεύει έως το τέλος. Και θα σας πω και το εξής: Ειπώθηκαν κάποια πράγμα στην αρχή ως φήμες και κάποια άλλη στιγμή σε συνεντεύξεις δημόσια ότι θα βάλουν πλοία. Ειπώθηκε ότι θα φέρουν 2 πλοία και τα φτιάχνουν κιόλας. Περιμέναν τον Δεκέμβριο να φτιάξουν τα πλοία και να τα φέρουν να φιλοξενήσουν ανθρώπους. Μη τολμήσουν. Αυτό το συγκεκριμένο πλοίο στο λιμάνι της Μυτιλήνης δεν πρόκειται να μπει. Είτε γιατί θα βγουν όλες οι βάρκες του νησιού στην είσοδο του λιμανιού και θα το εμποδίσουν, είτε γιατί όλοι εμείς θα πέσουμε στην θάλασσα να το εμποδίσουμε, με πρώτο εμένα».

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, στην ομιλία της τόνισε: «Βρισκόμαστε μπροστά- το γνωρίζουμε όλοι και το ζούμε όλοι αυτό- σε ένα πρωτόγνωρο ζήτημα, εξαιρετικής και ακραίας συνθετότητας, που απαιτεί κοινή αντίληψη και ενότητα. Έχουμε υποχρέωση όλοι, ο καθένας από τη θέση του και ο καθένας με τον ρόλο του, να σταθούμε απέναντί του με την επιβαλλόμενη εγρήγορση και σοβαρότητα, προσανατολισμένοι πάντα στην εξεύρεση λύσεων. Σταθερά προσηλωμένοι πάντα σε αυτό, εργαζόμαστε ώστε και λύσεις να δοθούν από τους αρμόδιους στην κυβέρνηση και διάρκεια αυτές να έχουν. Η θέση μας από την πρώτη στιγμή στο ζήτημα αυτό είναι σταθερή και συγκεκριμένη:

Αποσυμφόρηση των νησιών μας.
Ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου.

Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για ολιγωρίες και καθυστερήσεις».

Ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου τόνισε ότι: «Είναι άλλο το ανθρωπιστικό ζήτημα από την προσπάθεια που κάνουμε όλη να σωθεί ο πολιτισμός και η οικονομία του νησιού και να περιοριστεί η εγκληματικότητα. Θέλουν να μετατρέψουν το νησί μας σε ένα μόνιμο και απέραντο hot spot. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».

Στη Λέσβο σήμερα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, ζουν περισσότεροι από 8.400 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς οι 6.500 διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας σε χώρους με υποδομές, μόλις για 2.330 άτομα. Οι υπόλοιποι ζουν σε σκηνές ή αυτοσχέδια καταλύματα μέσα στον καταυλισμό, αλλά και στα γύρω κτήματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος