Προσιτές σύμφωνα με τους καταναλωτές είναι οι τιμές στη Βαρβάκειο αγορά όπου η κίνηση είναι μειωμένη, οι έλεγχοι εντατικοί και οι τηλεφωνικές παραγγελίες πληθαίνουν με τις τιμές από 5-7 ευρώ το κιλό για αρνί και κατσίκι. Στη Θεσσαλονίκη, οι αρτοποιοί μιλούν για έλλειψη μαγιάς ως πρώτη ύλη και για πτώση τζίρου κατά 30% καθώς τα σπιτικά εδέσματα φαίνεται να είναι «πρωταγωνιστές» των ημερών.

10% πιο φθηνό θα είναι το πασχαλινό τραπέζι φέτος, λόγω κορoνοϊού, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση. Ωστόσο ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι υπάρχουν προϊόντα όπως το πορτοκάλι ή το μπρόκολο στα οποία έχουν σημειωθεί αυξήσεις, το ίδιο ισχύει και στα αντισηπτικά, δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο υφυπουργός είπε επίσης ότι η κατάσταση στην αγορά εξελίσσεται ομαλά, υπάρχει επάρκειά αγαθών και πως καθημερινά σημειώνονται 200 με 400 έλεγχοι.

«Συνολικά το καλάθι της νοικοκυράς είναι φθηνότερο, καθώς το αρνί είναι κατά 1 ευρώ φθηνότερο από πέρυσι, κι ενώ λόγω της ζήτησης έχει αυξηθεί η τιμή στα πορτοκάλια και δεν μπορεί να υπάρξει διατίμηση, σε άλλα νωπά προϊόντα όπως οι ντομάτες και οι πατάτες οι τιμές είναι χαμηλότερες», εξήγησε ο κ. Παπαθανάσης.

Παράλληλα επισήμανε ότι «η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργεί καταπληκτικά δισφαλίζοντας επάρκεια. ‘Εκθεση του Ινστιτούτου Λιανεμπορίου επιβεβαιώνει επάρκεια τεσσάρων μηνών πρόσθεσε και τόνισε ότι ούτε οι εισαγωγές έχουν σταματήσει, ούτε και η βιομηχανική παραγωγή που αντίθετα έχει αυξηθεί. Παράδειγμα, τα αντισηπτικά όπου η παραγωγή από 200.000 ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο τεμάχια ημερησίως, ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ, οι τιμές των προϊόντων που απαρτίζουν το πασχαλινό τραπέζι, υποχώρησαν  κατά 1,17%.

Aύριο, Μεγάλη Παρασκευή, τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά από τις 13:00 έως τις 19:00 και τα υπόλοιπα καταστήματα έως τις 21:00. Το Μεγάλο Σάββατο όλα τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 07:00 έως τις 20:00.

Την Κυριακή του Πάσχα, οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία θα λειτουργούν κανονικά.

Κατά 70% έχει μειωθεί η κίνηση στην Βαρβάκειο Αγορά, που θα μείνει ανοιχτή από τις 6 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

«Σχεδόν ξεπουλήσαμε», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης Σάββας Κεσίδης, τονίζοντας πως «αυτοί οι λίγοι καταναλωτές που περιμένουν πτώση τιμών στα αμνοερίφια, το πιο πιθανόν είναι ότι τελικά δεν θα φάνε». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παραγγελίες αμνοεριφίων, αριθμητικά καταγράφονται περισσότερες κατά 50% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με το αρνί να πρωταγωνιστεί έναντι του κατσικιού. «Η μέση τιμή τους κυμαίνεται σε 8-8,50 ευρώ/κιλό, στα περσινά επίπεδα», ανέφερε ο κ. Κεσίδης, επισημαίνοντας πως το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στην τιμή παραγωγού, «λόγω μεγάλης ζήτησης».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου (ΣΕΠΙΚ) Άρης Ανδρεάδης, χαρακτήρισε «υποτυπώδη» τη σημερινή κίνηση, ανήμερα Μ. Πέμπτης, στο Καπάνι, επισημαίνοντας ότι ο τζίρος των 35 καταστημάτων που λειτουργούν (σε σύνολο 220, με τα 30 ξενοίκιαστα), καταγράφει μείωση άνω του 85%.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση, Νίκος Πιτσιακίδης

Μοιράσου το άρθρο: