Μειώνει τις διασωληνώσεις και τη θνητότητα η κολχικίνη επισημαίνουν ειδικοί

Το μεσημέρι θα αναρτηθεί και επίσημα από τον ΕΟΔΥ, η απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που ενέκρινε εκτάκτως την εισαγωγή της κολχικίνης στο πρωτόκολλο των θεραπειών σε ασθενείς με κορονοϊό. Καναδική μελέτη με 5.000 εθελοντές στην οποία συμμετείχε η Ελλάδα έδωσε ελπίδες, καθώς προέκυψε ότι η χορήγηση του φθηνού αντιφλεγμονώδους φαρμάκου που αντιμετωπίζει την περικαρδίτιδα μείωσε κατά 44% τη θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης.

«Η χορήγηση θα γίνεται με συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με θετικό στον κορονοϊό μοριακό τεστ», τόνισε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, παθολόγος – λοιμωξιολόγος και διευθυντής Παθολογικής Λοιμωξιολογικής Κλινικής, επισημαίνοντας : «Έχουμε πλέον μια απόδειξη ότι η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, μειώνει την ανάγκη εισαγωγών στο νοσοκομείο”.

Σε ποιους θα χορηγείται

  • Ασθενείς άνω των 60 ετών ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα
  • Ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες
  • Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράποντας γιατρός και εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ.

Στην καναδική μελέτη COLCORONA συμμετείχε και η Ελλάδα με Εθνικό Συντονιστή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και μέλη τους Σωτήρη Τσιόδρα, Παναγιώτη Γαργαλιάνο, Δ. Βραχάτη και Σ. Γιωτάκη, σε κέντρα σε Αθήνα, Κοζάνη (Δρ. Ευθαλία Ράνδου) και Αλεξανδρούπολη (Καθ. Παναγόπουλος Περικλής) Θριάσιο (Δρ. Χριστόφορος Ολύμπιος) και Πάτρα Καθ. Μάρκος Μαραγκός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος