Η μείωση των αποδοχών και η εργασιακή ανασφάλεια συνιστούν τα δύο σοβαρότερα ζητήματα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Τουλάχιστον 40% έχουν υποστεί καθυστέρηση στην καταβολή των αποδοχών τους τουλάχιστον για ένα μήνα, επισημαίνεται μεταξύ άλλων, σε έρευνα της ΓΣΕΕ, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της.

4 στους 10 εργαζόμενους εισπράττουν τον μισθό τους με καθυστέρηση πάνω από ένα μήνα σύμφωνα με την έρευνα και 9 στους 10 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι αμοιβές, εργασιακά δικαιώματα και ασφαλιστικό χειροτέρευσαν τα τελευταία χρόνια.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί σήμερα που βγάζουμε λίγο το κεφάλι πάνω από το νερό, να βγάλει τη χώρα μας σιγά σιγά από την φυσική τάξη της ζούγκλας, με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με τις δύο βασικές αρχές», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Να επανέλθουν οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, τονίζοντας: «Διοικητικά μας αφαίρεσαν το 751, διοικητικά να επανέλθει με νόμο, να αρχίσει να λειτουργεί η ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση και να αρχίσει να λειτουργεί η Εθνική συλλογική Σύμβαση Εργασίας.»

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης τονίζει: «Η συμφωνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού που συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να γίνει, πρέπει να συντελείται με βάση την δυνατότητα της οικονομίας και όχι αυθαίρετα.»

Τα βασικότερα προβλήματα για τους ερωτηθέντες είναι η μείωση των αποδοχών τους αλλά και η ανασφάλεια για την διατήρηση της θέσης εργασίας τους.

Στην εκδήλωση παρουσίασης της έρευνας τοποθετήθηκαν πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι κομμάτων.

«Οι εργαζόμενοι βγάζουν συμπεράσματα και στέλνουν τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ Επιμέλεια: Κατερίνα Γράβου

Μοιράσου το άρθρο: