Μείωση φόρων και σταδιακή κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, εισφοράς αλληλεγγύης-Πότε θα ισχύσουν (video)

Μειώσεις φόρων της τάξεως του ενός δις. ευρώ θα ισχύσουν το 2020. Οφέλη θα υπάρξουν την επόμενη χρονιά για επιχειρήσεις αλλά και για μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους, αυτά θα φανούν στο εκκαθαριστικό του 2021. Οφέλη για εκατομμύρια φορολογουμένους θα προκύψουν και από τη σταδιακή κατάργηση τους τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Φορολογικές ελαφρύνσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, φέρνουν οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης μιλώντας στην ΕΡΤ εκανε λόγο για ελάφρυνση 500 εκατομμυρίων στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η αρχή κατάργηση τους τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνει το 2021 και οι τίτλοι τέλους θα πέσουν με την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.

To 2020 δεν θα υπάρξει μείωση κάτι που σημαίνει ότι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν και παλι 650 ευρώ.

Για να μηδενιστεί έως το 2023 σε ένα υποτιθέμενο σενάριο μείωσης, αν πούμε δηλ. ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει έναν ισόποσο βηματισμό μείωσης, το τέλος επιτηδεύματος θα περιοριστεί για το 2021 στα 430 ευρώ και για το 2022 στα 210 ευρώ με τους φορολογούμενους να κερδίζουν 220 ευρώ το χρόνο.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
Για την εισφορά αλληλεγγύης με ένα αντίστοιχο βηματισμό με στόχο πάντα την ολική εξάλειψη της εισφοράς έως 2023.

Για φορολογούμενο με εισόδημα 20.000 ευρώ η επιβάρυνση με την ισχύουσα κλίμακα θα είναι το 2020 176 ευρώ. Με ισόποση μείωση θα πέσει στα 117 ευρώ το 2021, στα 58 το 2022 για να μηδενιστεί το 2023.

Το δημοσιονομικό κόστος της πλήρους κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης είναι 650 εκατ. Βεβαίως οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν και από την συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την αποκλιμάκωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Το σχέδιο ανόρθωσης της μεσαίας τάξης τίθεται άμεσα σε εφαρμογή», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων αναφορικά με τις μειώσεις τόσο των φόρων όσο και των ασφαλιστικών εισφορών μπαίνει αμέσως και με προγραμματισμένες κινήσεις σε τροχιά αμέσως μετά την παρουσίαση του συγκεκριμένου και συνεκτικού σχεδίου στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν «όπως ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του αναπτυξιακού πακέτου φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων για τα νοικοκυριά, τους αγρότες, την αγορά ακινήτων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Και αναφέρονται αναλυτικά στις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε για το 2020 ο πρωθυπουργός:

1. Διατήρηση του αφορολόγητου και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα. Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί.

2. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.

3. Μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% στο 24%, και των μερισμάτων από 10% σε 5%.

4. Αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, και έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Αναστολή, επίσης, του φόρου υπεραξίας των ακινήτων.

5. Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

6. Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% για τα βρεφικά είδη, τα παιδικά καθίσματα και τα κράνη.

7. Διατήρηση του έκτακτου επιδόματος των συνταξιούχων, που θα καταβληθεί στο τέλος του 2020».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Θ. Τσίρος, Χ. Παπασταύρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος