Μείωση των οξέων περιστατικών στα νοσοκομεία-Τι λένε οι γιατροί (video)

Η έξαρση του κορονοϊού έχει φέρει τα πάνω – κάτω στα νοσοκομεία της χώρας, με τα «κοινά» περιστατικά πλέον να σπανίζουν. Έως και 80% μείωση στη διακομιδή ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις στα νοσοκομεία, καταγράφεται σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών όταν παραμελούμε τα προβλήματα υγείας μας.

Εντυπωσιακή πτώση παρουσιάζουν οι εισαγωγές ασθενών με εμφράγματα στη χώρα μας με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι η αργοπορία στην αντιμετώπιση  καρδιαγγειακού περιστατικού μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και σε θάνατο.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος απέδωσε το φαινόμενο είτε σε υποεκτίμηση του κινδύνου, είτε στο φόβο για μόλυνση, ωστόσο, τονίζει πως τη σοβαρότητα της κατάστασης πρέπει να την εκτιμά πάντα ο γιατρός.
“Όλες οι άλλες οι ασθένειες που αντιμετωπίζαμε πριν την πανδημία δεν έχουν εξαφανιστεί. Όταν έχουμε κάτι επείγον πρέπει να απευθυνόμαστε στο γιατρό. Το χρόνιο πρόβλημα μπορεί να γίνει οξύ και το οξύ πρόβλημα έχει πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία από ότι το χρόνιο” είπε.

Οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα εγκεφαλικού φαίνεται ότι δεν προσέρχονται εγκαίρως στο νοσοκομείο διότι θεωρούν ότι είτε υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν με τον κορονοιο είτε θεωρούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν μαζί τους γιατί ασχολούνται αποκλειστικά με τον κορονοϊό.

Μόνο το 20% των συμμετεχόντων σε έρευνα, δήλωσε ότι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζονται με τον συνήθη τρόπο στα νοσηλευτικά ιδρύματα κατά διάρκεια της πανδημίας.

“Ασθενείς με ήπια νευρολογικά συμπτώματα που πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν ενδοφλέβια θρομβόλυση, αν δεν έρθουν έγκαιρα στο νοσοκομείο, ένα 30% από αυτούς τους ασθενείς θα πεθάνει ή θα μείνει ανάπηρος μέσα στους επόμενους τρεις μήνες” τόνισε ο Γιώργος Τσιβγούλης, Καθηγητής Νευρολογίας στο ΕΚΠΑ.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Όταν συντρέχει σοβαρός λόγος οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται στα νοσοκομεία, λαμβάνοντας τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα.

Αρκετή η απόσταση των δύο μέτρων για προστασία

Εν τω μεταξύ, ττην ανακοίνωση Κινέζων επιστημόνων ότι η διασπορά του ιού με το φτέρνισμα φτάνει στα 4 μέτρα αναφέρθηκε ο κ. Εξαδάκτυλος επαναλαμβάνοντας την ανάγκη εφαρμογή των μέτρων προστασίας, σημειώνοντας ότι η τήρηση των δύο μέτρων απόστασης είναι επαρκής καθώς οι ασθενείς με κορονοϊό είθισται να φορούν μάσκα, τόνισε ωστόσο ότι είναι σημαντικό η μάσκα να μην έχει φίλτρο.

Πηγή ΕΡΤ, Συνέντευξη Γ. Δάρας, Ρεπορτάζ-Βίντεο: Σ. Φίλη, Ευγ. Μοιρίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος