Μέσω θαλάσσης προσεγγίζουν διακινητές τον νομό Έβρου (video)

Παρά τις μειωμένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές μέσα στο 2019 στα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι διακινητές επιμένουν και μάλιστα επιχειρούν προσέγγιση δια θαλάσσης  από την Τουρκία ή μέσω της Σαμοθράκης.  Από τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο που έχουν μήκος 218 χιλιόμετρα, τα 180 είναι κατά μήκος του ποταμού ενώ στα 12,5 χιλιόμετρα έχει κατασκευαστεί ο φράχτης το 2012.

Είναι ενδεικτικό ότι στην περιοχή του Έβρου το πρώτο εξάμηνο του 2019 συνελήφθησαν 218 διακινητές, ενώ την ίδια περίοδο στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο πραγματοποιήθηκαν μόλις 36 συλλήψεις διακινητών.

Ένας διακινητής αναλαμβάνει να μεταφέρει τους μετανάστες από το εσωτερικό της Τουρκίας στο ποταμό του Έβρου. Εκεί τον περιμένει ο βαρκάρης που θα τους περάσει απέναντι και στα ελληνικά σύνορα και θα τους παραδώσει τον περιπατητή που αναλαμβάνει να τους πάει σε ένα κρυφό σημείο που τους περιμένει ο οδηγός για να τους προωθήσει στο εσωτερικό της χώρας.

Πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και τη Σομαλία μιλούν στην ΕΡΤ για αδιανόητη περιπέτεια, ενώ μια κάτοικος περιγράφει εικόνες από τις βάρκες κι εκείνους που “περνάνε και με τα πόδια”.

“Υπάρχουν σημεία που είναι κοντά οι δύο ακτές αλλά ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις δεν διστάζουν να διασχίσουν μία μεγάλη μία μεγάλη απόσταση μέσα στον ποταμό έτσι ώστε να πετύχουν το στόχο τους”, ανέφερε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης.

“Περιμένουν το τρένο, άμα τα καταφέρουν να ανέβουν και δεν τους εντοπίσουν.Αν προλάβουν κατεβαίνουν Αλεξανδρούπολη και μετά Αθήνα’, περιγράφει ο πρόεδρος της κοινότητας Πυθίου, Αντώνης Πολυσάκης.

Για να αποφύγουν τους ελέγχους της αστυνομίας και του στρατού οι διακινητές περνούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από δύσβατα περάσματα μέσα από το βουνό. Όταν γίνονται αντιληπτοί από την αστυνομία εγκαταλείπουν και καίνε τα αυτοκίνητα.

Οι συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί σε βαθμό κακουργήματος και έχουν οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές, επισημαίνει ο αστυνόμος Πασχάλης Συριτούδης.

“Οι διακινητές διαλέγουν δρομολόγια δασώδη όπως στην περιοχή που είμαστε αυτή τη στιγμή προσπαθούν να εκμεταλλευτούν στην βλάστηση και από κει και πέρα τους οδηγούν στην Εγνατία οδό”, προσθέτει ο πρόεδρος της Ένωσης συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

“Η μεταφορά συνεχίζεται με αυτοκίνητα. Οι διακινητές τους οδηγούν στο εσωτερικό της χώρας όπου θα πρέπει να παραμείνουν μέχρι να συνεχίσουν το ταξίδι τους, είτε στην Ευρώπη είτε σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο”, συνεχίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοπσονδίας Συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας.

“5.000 ήρθαν δια θαλάσσης”

Λόγω των αυξημένων ελέγχων από αστυνομία και στρατό, οι διακινητές επιλέγουν να προσεγγίσουν τον νομό του Έβρου μέσω θαλάσσης και όπως επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, “είναι η πρώτη χρονιά που είδαμε 5.000 να έρχονται δια θαλάσσης, είτε από την ακτογραμμή από την Τουρκία στα παράλια της Αλεξανδρούπολης, είτε μέσω της Σαμοθράκης.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος