Τους δρόμους που ακολούθησαν οι πρόγονοί τους «ιχνηλάτησαν» οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση: «Οι Καρπάθιοι στη Σέριφο τον 19ο και τον 20ο αι.». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αρκάσα της Καρπάθου, με εισηγητή τον ερευνητή Θοδωρή Λιβάνιο.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο εσωτερικής μετανάστευσης για εργασιακούς – οικονομικούς λόγους, που το συναντάμε σε διάφορες περιοχές της χώρας και σε διάφορα επαγγέλματα και εποχές. Σε αρκετές περιπτώσεις στους τόπους υποδοχής ρίζωσαν και έκαναν οικογένειες οι εσωτερικοί μετανάστες, μεταφέροντας συνήθειες, έθιμα και διασώζοντας επίθετα από τους τόπους προέλευσής τους.

Τεχνικά έργα των μεταλλίων της Σερίφου κατασκευασμένα από Καρπάθιους τεχνίτες της πέτρας

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολιτιστικών και παροικιακών συλλόγων, μαζικών φορέων, η εκκλησία και πολλοί κάτοικοι. Τη διοργάνωση είχαν η Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου – Κάσου, η Ενοριακή Εκκλησιαστική Επιτροπή Αρκάσας και ο Σύλλογος των Απανταχού Αρκασιωτών Καρπάθου «Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ» του Πειραιά.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της, η Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου-Κάσου: «Ο κ. Θ. Λιβάνιος, που είναι Δημοτικός Σύμβουλος Σερίφου, Υπεύθυνος Πολιτισμού του Δήμου και συστηματικός ταυτόχρονα ερευνητής της τοπικής κοινωνίας και λαογραφίας της Σερίφου με καταγωγή από την Αρκάσα, μπόρεσε να συγκεντρώσει στο μήκος του χρόνου σημαντικά στοιχεία που αφορούν την Καρπαθιακή παρουσία στη Σέριφο.

Πρόκειται για στοιχεία παντελώς άγνωστα ως σήμερα στην Κάρπαθο που φωτίζουν στο μέτρο του δυνατού το αδιερεύνητο αυτό κεφάλαιο της Καρπαθιακής διασποράς. Να σημειωθεί ότι η οικογένεια Λιβάνιου της Σερίφου έλκει την καταγωγή της από την παλαιότερη οικογένεια Διακομηνά της Αρκάσας, ενώ τα μέλη της διακρίνει η εντονότατη αίσθηση της Καρπαθιακής τους καταγωγής.

Ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου κ. Γιάννης Γ. Μηνατσής με τον κ. Θ. Λιβάνιο

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι η εν λόγω παρουσίαση θα επαναληφθεί τον προσεχή Νοέμβριο στην Ερμούπολη της Σύρου στο πλαίσιο Συνεδρίου που θα αφορά τις διαχρονικές σχέσεις Κυκλαδιτών και Δωδεκανησίων».

H πρωτοβουλία είναι ενταγμένη στον κύκλο πολιτισμικών εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου «ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΟΣΤΡΙΑ – 2017».

Ευχαριστούμε για την αποστολή των στοιχείων, το Θοδωρή Λιβάνιο, την Καλλιρόη Γεωργίου εκδότρια της εφημερίδας «Καρπαθιακή» και την Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου – Κάσου.

Μοιράσου το άρθρο: