Απρόθυμοι είναι καταρχάς οι δήμαρχοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου να συμμετάσχουν στην ομάδα εργασίας που συστήνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης, για τον τερματισμό λειτουργίας των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας μεταναστών. Οι εργασίες για τα κλειστά κέντρα αρχίζουν παρά τις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην τοποθεσία Ζερβού στην Σάμο, που αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη Μαρτίου, αρχικά για 1500 διαμένοντες.

Στην Χίο η επικείμενη έναρξη των έργων, περίφραξης αρχικά των επιταγμένων χώρων, προκαλεί αντιδράσεις. Ένα βαρύ όχημα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για να μπλοκάρει συνεργεία που θα προσπαθήσουν να κάνουν εργασίες.

Με φορτηγά και μηχανήματα έργου οι κάτοικοι της περιοχής Μανταμάδου, έχουν αποκλείσει και τους 2 δρόμους, επιτρέποντας την πρόσβαση μόνο κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται εκεί. Ομάδες περιφρούρησης πολιτών έκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στην επιταγμένη περιοχή Καβακλή- Καράβας του Μανταμάδου, όπου αναμένεται να δημιουργηθεί η νέα δομή για την παραμονή προσφύγων και μεταναστών. Με σημερινή ανακοίνωση η δημοτική αρχή Μυτιλήνης δηλώνει παρούσα «στις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν από κοινού με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και β βαθμού».

Από το πρωί μαθητές κατέλαβαν το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου του Μανταμάδου διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή της νέας δομής.

Επί ποδός βρίσκονται για ακόμη μια φορά οι αρχές της Σάμου για το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Άρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ζητούν οι κάτοικοι στην Λέσβο.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Μετανάστευσης συστήνει ομάδα εργασίας, για το οριστικό κλείσιμο της Μόριας, της ανοιχτής δομής στο Βαθύ και στην ΒΙΑΛ. Με επιστολή του ο Νότης Μηταράκης καλεί μάλιστα τα συναρμόδια Υπουργεία, δημάρχους και προέδρους τοπικών συμβουλίων, σε Λέσβο, Σάμο και Χίο να συμμετάσχουν στην ομάδα και να ορίσουν τις διαδικασίες κλεισίματος των χώρων και απόδοσής τους στις τοπικές κοινωνίες.

«Η κυβέρνηση επιμένει σε αποτυχημένες συνταγές», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Οι πολιτικές αυτές όχι απλώς δεν θα ομαλοποιήσουν την κατάσταση, αλλά θα την επιδεινώσουν δραματικά τόσο για τους νησιώτες όσο και για τους αιτούντες άσυλο» σημειώνει ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Χαρίτσης.

Οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά, σύμφωνα με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σχεδιάζεται να λειτουργούν μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου.

Για απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές κινήσεις στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, με αφορμή τις πληροφορίες «για την εν κρυπτώ μεταφορά δέκα διμοιριών των ΜΑΤ στη Χίο και στη Λέσβο, προκειμένου να ενταθούν τα μέτρα καταστολής εναντίον των πολιτών που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία των νέων προσφυγικών δομών- φυλακών».

Οι πληροφορίες αυτές προκαλούν μεγάλη ανησυχία και ενισχύουν την ένταση, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αντί να δώσει λύσεις, καταφεύγει στην πυγμή και στη βία, χωρίς μάλιστα να προβαίνει στην απαραίτητη ενημέρωση για τις κινήσεις της. Οι απαράδεκτες αυτές τακτικές το μόνο που κάνουν είναι να υπονομεύουν τη δημοκρατία».

Κλείνοντας, προειδοποιεί ότι «δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του να μετατρέψουν τα νησιά σε πεδίο μάχης. Καθιστούμε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη αποκλειστικά υπεύθυνους για την ομαλότητα και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών στα νησιά μας».

«Η κυβέρνηση, αντί να στείλει πλοία στα νησιά του Αιγαίου για να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως δικαίως διεκδικούν οι νησιώτες, ναυλώνει και στέλνει πλοία γεμάτα ΜΑΤ και «αύρες» για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των νησιωτών!» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ «για την αποστολή δυνάμεων των ΜΑΤ στα νησιά».

«Μυστικά ναύλωσε το πλοίο «Πήγασος», που απέπλευσε από το Λαύριο, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις καταστολής στα νησιά, για να αντιμετωπίσει με τη βία τον «εχθρό λαό», που αγωνίζεται για να μην γίνουν τα νησιά του Αιγαίου οι μεγάλες φυλακές προσφύγων και μεταναστών της ΕΕ» προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, καταλήγοντας ότι «η κυβέρνηση γελιέται αν νομίζει ότι με τα ΜΑΤ, την τρομοκρατία, το ψέμα και τους εκβιασμούς, θα επιβάλει τον επικίνδυνο σχεδιασμό της. Απέναντί της δεν θα βρει μόνο τους νησιώτες, αλλά όλο το λαό».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
ρεπορτάζ: Χ. Γιαννοπούλου, Χ. Ζαββουδάκης, Θ. Πυλιώτης, Α. Σπυριδάκη

Μοιράσου το άρθρο: