Συνέργειες σε διαστημικά προγράμματα προβλέπουν τα μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψε ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός με μία γαλλική και μία αμερικανική εταιρία. Στο ίδιο πλαίσιο προωθούνται ανταλλαγές επιστημονικού προσωπικού και διεύρυνση των ερευνών Ελλήνων ακαδημαϊκών.

Στην υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας προχώρησε ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός και οι εταιρίες Thales Alenia Space και Worldview.

Κλείνει ο κύκλος των προγραμματισμένων συμφωνιών του ΕΛΔΟ και κλείνει και ο κύκλος της παρουσίας του ΕΛΔΟ σε όλα τα στρώματα του διαστήματος τόσο για τη συμφωνία για το διάστημα όσο και με όλες τις μεγάλες εταιρίες και τώρα για τη στρατόσφαιρα, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

Στόχος της Thales Alenia Space είναι η ανάπτυξη συνεργασιών με την ελληνική βιομηχανία για διαστημικά και επίγεια τμήματα και εφαρμογές και η δυνατότητα ανταλλαγής προσωπικού, επεσήμανε ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί.

Η Ελλάδα έχει όλες τις ικανότητες να βρει τη θέση της στο διάστημα γιατί έχει εξαιρετική έρευνα και είναι μια επιπλέον ευκαιρία για ανάπτυξη τεχνολογικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

Σκοπός του μνημονίου συνεργασίας με την Worldview είναι η ανάπτυξη διαστημικών προγραμμάτων και εφαρμογών για την στρατόσφαιρα και η προώθηση πρωτοβουλιών τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε επίπεδο ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας.
«Αναπτύσσουμε ένα όχημα που ονομάζεται Stratelight. Το Stratelight θα επιτρέψει σε όλους τους ανθρώπους εδώ, τους θαυμάσιους ανθρώπους της Ελλάδας, να διερευνήσουν και να επιδοθούν σε επιστημονικές μετρήσεις και παρατηρήσεις για να κάνουν την Ελλάδα πιο παραγωγική, καλύτερα διασυνδεδεμένη και, επίσης, ασφαλέστερη», σημείωσε ο εμπορικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κιθ Σίλβερ.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Μοιράσου το άρθρο: