Δύσκολες ώρες για τους άστεγους πρόσφυγες της Μόριας (video)

Καταυλισμός με σκηνές που έφτασαν από την Αθήνα στήνεται στο Καρά Τεπέ για να φιλοξενήσει προσωρινά χιλιάδες πρόσφυγες που έμειναν άστεγοι από τη φωτιά στη Μόρια. Ωστόσο, οι ίδιοι αντιδρούν, επιλέγοντας να κοιμούνται στο δρόμο, αρκεί, όπως λένε, να είναι ελεύθεροι. Όσο για εκείνους που επρόκειτο να απελαθούν, έχουν γίνει καπνός.

Δύσκολες ώρες για τους άστεγους πρόσφυγες της Μόριας (video)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Χιλιάδες άνθρωποι που έχασαν τα πάντα στη φωτιά εξακολουθούν να περιφέρονται στους δρόμους και τα χωράφια της Λέσβου.

Στον καταυλισμό στο Καρά Τεπέ έχουν ήδη στηθεί οι πρώτες από τις 3.000 σκηνές που θα τοποθετήσει το υπουργείο Μετανάστευσης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία και τον στρατό.

Την ίδια ώρα, μεγάλος αριθμός τεστ ταχείας εξέτασης αντιγόνων κορονοϊού (Covid 19 Ag Rapid Test), παρελήφθησαν την Παρασκευή στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα τα 35 άτομα που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό.

Το πρωί, περισσότεροι από 2.000 μετανάστες προσπαθούσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Φωνάζοντας «Ελευθερία» και κρατώντας πανό και πλακάτ που γράφουν «Βοηθήστε μας», πρόσφυγες και μετανάστες ζητούσαν να φύγουν από το νησί της Λέσβου.

Δύσκολες ώρες για τους άστεγους πρόσφυγες της Μόριας (video)
EUROKINISSI/Π. ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Με το πλοίο της γραμμής μεταφέρθηκαν οχήματα της Αστυνομίας, τα οποία παρατάχθηκαν σε όλο το μήκος της διαδρομής όπου ζουν πρόσφυγες και μετανάστες. Εννέα διμοιρίες των ΜΑΤ και δύο αστυνομικές «αύρες» προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες αστυνομικές δυνάμεις.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι δύο δήμαρχοι του νησιού θα υποδείξουν έναν προσωρινό χώρο για τους πρόσφυγες.

Σημαντική συνδρομή από Ελβετία

Σε 1,2 εκατομμύρια τόνους ανέρχεται η ανθρωπιστική βοήθεια για τις ανάγκες των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο που προσέφερε η κυβέρνηση της Ελβετίας.

Πρόκειται κυρίως για κουβέρτες, μαγειρικά σκεύη και είδη προσωπικής υγιεινής, τα οποία και θα μεταφερθούν αμέσως στο νησί.

Το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στο πλαίσιο αυτό, εντός των επόμενων δύο ημερών αναμένεται επιπλέον βοήθεια από Γαλλία και Γερμανία.

Στην Ελβετία αναμένεται να μετεγκατασταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα ασυνόδευτοι ανήλικοι και άτομα από ευπαθείς ομάδες.

Σε 10 χώρες 400 προσφυγόπουλα

Σε πρώτη φάση, 10 χώρες θα μοιραστούν τα 400 προσφυγόπουλα της Μόριας.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, στην οποία έσπευσαν να ανταποκριθούν εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελβετία.

Η Γερμανία και η Γαλλία αναμένεται να δεχθούν τον μεγαλύτερο αριθμό των παιδιών, από 100 έως 150 η κάθε μία. Πενήντα θα φιλοξενηθούν στην Ολλανδία.

Την επιθυμία να δεχθούν προσφυγόπουλα έχουν ήδη εκφράσει επίσης το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία. Δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των παιδιών γι’ αυτές τις χώρες.

Λέγοντας ότι η φιλοξενία των παιδιών είναι ένα πρώτο βήμα βοήθειας, ο Χορστ Ζεεχόφερ ανακοίνωσε ακόμη μία πρωτοβουλία, έτσι ώστε τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει συμφωνία μεταξύ κρατών-μελών που είναι πρόθυμα να δεχτούν προσφυγικές οικογένειες από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Ιταλία.

Οι πρώτοι 1.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες καταγράφηκαν κι έχουν εντοπιστεί, κι αναμένεται να αναχωρήσουν από το νησί.

Δύσκολες ώρες για τους άστεγους πρόσφυγες της Μόριας (video)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Π. Σαΐτας

Συνάντηση Μ. Σχοινά με Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό

Στην Αθήνα, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η Ελλάδα σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι της αναλογούσε, και ιδίως κάποια συγκεκριμένα νησιά. Η Λέσβος είναι το πιο ακραίο παράδειγμα. Οπότε ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Έμπρακτη και συντονισμένη αλληλεγγύη από την Ευρώπη για το Μεταναστευτικό ζήτησε ο Πρωθυπουργός: «Χρειαζόμαστε μία νέα φιλόδοξη, καινούργια πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο και θα αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις της Επιτροπής, που φαντάζομαι ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα εντός του επόμενου μήνα».

«Χαράσσουμε τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο η οποία θα αποφεύγει τα λάθη του 2016 και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να έχουμε όλες τις κυβερνήσεις της Ευρώπης δίπλα μας σε αυτό το νέο ξεκίνημα», ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Τη Λέσβο επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.

«Αν η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν αντιστραφεί, τα γεγονότα στη Μόρια δεν θα είναι το τελευταίο κρούσμα, αλλά η αρχή μιας αλυσίδας εκρήξεων που θα δημιουργήσει χαοτική κατάσταση στη χώρα», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη το βάρος του Μεταναστευτικού, το ΚΚΕ ζητά απεγκλωβισμό των προσφύγων και κατηγορεί την Ευρώπη για υποκρισία, η Ελληνική Λύση ζητά άμεση απέλαση ή μεταφορά μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά, ενώ το ΜΕΡΑ25 κατηγορεί την κυβέρνηση για ξενοφοβική ακροδεξιά αυταρχική πολιτική.

Ρεπορτάζ: Μ. Μαγκλάρα, Χ. Γιαννοπούλου, Μ. Τζινέλλη, Π. Τζανετάκος, Δ. Θωμάς, Δ. Σέκη, Ζ. Κονταξή
Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος